SLÁNSKÉ NOVINY

10 nejzajímavějších míst na světě podle mně

2021-02-27 09:02:41, - redakce

Navštívil  jsem přes 70 zemí světa. Některé jen na skok, o jiných  mohu říci, že jsem je i procestoval. Cestuji rád, proto se mi líbilo skoro všude, kde jsem byl. A protože se mne moji přátelé a kamarádi často ptají, kam bych jim doporučil jet, sestavil jsem si takový malý žebříček TOP10 destinací či zemí světa, kam se vyplatí jet podívat. 


Takže tady je první várka. 

Namibie

Pokud jste někdy četli o Africe z dob jejího objevování, pak Namibie je patrně poslední země, která se té Africe z 19. století ještě trochu podobá. Je těžké popsat čím vším vás tato země uchvátí, ale že se tak stane, o tom jsem přesvědčen. Nikde jinde v Africe se nedostanete k místním zvířatům tak blízko a tak autenticky, jako v Namibii. Žádní místní průvodci (jen já), žádné ploty, žádné přikázané trasy a zakázaná místa. Jen vy a sloni, žirafy, gepardi, lvi, nosorožci, zebry, antilopy, plameňáci, lachtani, ?

Nepál

Nejsem žádný horolezec, ale spatřit Himaláje na vlastní oči bylo mým celoživotním snem. Vyzkoušet si nějaký jednoduchý trek zvládne skoro každý a když zdoláte byť sebemenší himálajský kopeček, pak se stanete skutečným "horolezcem". Zažijete vše, co popisují lezecká esa ve svých vzpomínkových knihách - budete vstávat za tmy a na výstup se vydávat ještě v noci, nebudete moci popadnout dech, na každý krok budete potřebovat tři nádechy, ale když uděláte ten poslední, zažijete pocit jedinečného vítězství. A vůbec nezáleží na tom, jak byl ten kopec vysoký. 

 Skotsko

Skotsko je velmi specifická země. Nechci popisovat ani její historické památky, kterých je zde celá řada, ani podivně malebnou krajinu Skotské Vysočiny, ani tu specifickou atmosféru četných palíren whisky. To je prostě třeba zažít. Pro mne byl asi největším zážitkem návštěva Orkneyských ostrovů, které leží skoro na konci světa. Dál už jsou jen studené vody severního Atlantiku. A přeci i zde žili lidé s vyspělou a pro nás možná ne zcela pochopitelnou kulturou již v dobách, kdy ve střední Evropě nikdo ještě neuměl ani číst a psát. 

Další várku tipů "best of" zemí a míst zveřejním zase za pár dní. 

L.Peška