SLÁNSKÉ NOVINY

260 milionů

2017-12-27 15:48:18, - redakce

Co byste dělali doma, kdyby jste na vašem rodinném účtu měli naspořeno milion korun a potřebovali jste si koupit novou pohovku za 15.000 Kč? Většina lidí by asi šla a koupila si ji. 

Ovšem naše společná domácnost nazývaná "Slánská radnice"  si v takové situaci půjde do banky půjčit další peníze. Jen proto, aby jí dlouho vyhlížená "pohovka" stála o pár tisíc korun více. 

Zdá se vám to poněkud přitažené za vlasy? Možná, ale právě tak si počíná starosta Hrabánek (ODS). 

Již v roce 2016 se zastupitelé usnesli, že je žádoucí zrekonstruovat vytápění slánské nemocnice a to především proto, že stávající vytápění již dávno překonalo hranici své obvyklé životnosti a navíc je značně neekonomické.  A tak, i přes odpor starosty Hrabánka a dalších radních města, zastupitelé schválili, že potřebná rekonstrukce se bude realizovat v roce 2017. Hrabánek ovšem, aby realizaci akce, které se snažil zabránit, co nejvíce zkomplikoval, prosadil při projednávání rozpočtu na rok 2017, že na tuto akci si město Slaný vezme bankovní úvěr.   Tehdy to snad ještě bylo alespoň částečně pochopitelné, protože Hrabánkovo vedení města naplánovalo na rok 2017 investiční akce za 160 milionů korun. 

A tak se  po téměř 12 měsících objevil na programu prosincového jednání zastupitelstva města návrh na schválení onoho úvěru. Ovšem situace se od roku 2016 dramaticky změnila.  Že se ve slánské nemocnici s touto akcí ještě ani pořádně nezačalo byl snad  problém z nejmenších. Zásadnější byla skutečnost, že z plánovaných investic na rok 2017 se slánské  radnici podařil realizovat opravdu jen nepatrný zlomek. Podstatná část z vyčleněných 160 milionů zůstala na účtech města ležet nevyužita. Obdobná situace s investicemi nastala i v prvním roce Hrabánkovy vlády, tedy v roce 2016. Ani tehdy nedokázal starosta Hrabánek zrealizovat téměř žádnou z plánovaných investičních akcí. A tak nyní, na konci roku 2017, máme na účtech města přes 260 milionů korun, z nichž minimálně pro 200 milionů nemáme aktuálně žádné konkrétní využití. 

Opoziční zastupitelé - Peška, Hůla, Šmehlík a další, tak na jednání zastupitelstva města  upozorňovali, že město  Slaný si bude půjčovat peníze, které na realizaci této akce vůbec nepotřebuje. A navíc, na bankovních úrocích zaplatí zbytečně odhadem minimálně dalších 1 a 1,5 milionů korun navíc. Nikdo z předkladatelů rovněž nevysvětlil, proč si město chce vzít úvěr  ve výši 15.5 milionů korun, když předpokládané a již vysoutěžené náklady na tuto akci jsou zhruba 13 milionů korun. 

Někteří zastupitelé tuto argumentaci pochopili. Hrabánek a jeho "tvrdé"  koaliční zastupitelské jádro ani náhodou.  Naštěstí se  však při hlasování pro tento návrh úvěru nezdvihl  dostatečný počet rukou (hlasovalo pro něj jen 6 koaličních zastupitelů, včetně starosty Hrabánka a radních Berkovce, Bartoníčka a Zímy) a město a jeho občané ušetří v budoucnu pár milionů.  A pokud se nepodaří starostovi Hrabánkovi nalézt jiné důvody, jak této akci ještě zabránit, ušetří  v budoucnu významně i slánská nemocnice. Dle propočtů by roční úspora ve vytápění měla dosahovat 2 až 2,5 milionů korun.

-pel-


Související články:
http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dlouha-noc

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/vitezstvi-pro-slanskou-nemocnici