SLÁNSKÉ NOVINY

A přišlo září

2016-09-23 22:52:32, - redakce

Přišlo září, které s sebou záhy přivede i podzim a které neoddělitelně souvisí se začátkem nového školního roku.

Děti, žáci i studenti vejdou znovu do svých školských zařízení, aby se naučili něco nového. Někteří s radostí, jiní z povinnosti a někteří až s nepřekonatelným odporem. Většina z nich pak ale později vyhodnotí, že toto období poznání bylo v životě jedno z nejhezčích. A také pochopí, že vzdělání by v životě člověka nemělo v podstatě nikdy skončit. Člověk se pořád musí učit něčemu novému.

I bývalým členům vedení našeho města začíná nový školní rok a musí teď vstřebávat lekci, kterou obdrželi. Řečeno slovy písničky Tomáše Kluse "lekci planého žvanění, lekci arogance". Tak i já se teď poctivě učím znát, kolik toho lidé dokáží udělat, aby získali významné funkce nebo si je udrželi. A že je možné jednoduše zapomenout na to, co člověk hlásal a ze dne na den mít nové názory, když z nich plynou nové výhody. Že je možné bojovat i proti věcem, které člověk dříve zastával, jen proto, že člověk zrovna nevládne.

A tak se pro lepší pochopení tohoto tématu snažím sledovat i praktická cvičení, sledovat současný vývoj událostí našeho města. V roce 2015 jsme připravili novou koncepci řešení rekonstrukce čistírny odpadních vod. Měla přinést snížení investičních nákladů a zvýšení efektivity budoucího provozu. Na tuto novou variantu rekonstrukce jsme získali dotaci ve výši zhruba 75 mil. Kč. Každý náš krok měl svou logickou návaznost a směřoval k jasnému cíli - efektivní rekonstrukci s co největším financováním z vnějších zdrojů. Ale ?. skupina lidí kolem tehdejšího starosty a současného místostarosty Ing. Pavla Záloma naše snažení zpochybňovala. Novou koncepci prohlašovala za špatnou, tehdejší starosta nás veřejně obviňoval z manipulace s celým procesem, dokonce z vyvádění peněz z městské pokladny. Bez důkazů, bez znalosti věci. Nesmyslné obviňování vyústilo až v podání trestního oznámení. ?? Politická situace se změnila, kritici obsadili funkce v novém vedení města a kritik největší, tehdejší starosta, se sám začal zabývat rekonstrukcí čistírny odpadních vod. A výsledek? Současná rada města zadává další stupeň projektové dokumentace rekonstrukce ČOV původnímu autorovi návrhu, tedy potvrzuje správnost námi vytyčeného směru, jen cena díla je několikanásobně vyšší. Jak to tedy je s tím vyváděním peněz? Město to samozřejmě unese, jen na některé užitečné věci již nezbude.

Bez větší podpory stran, které měly ve volebním programu revitalizaci historického jádra našeho města, ale nebyly zrovna v koalici, jsme zrekonstruovali hlavní třídu, Husovu ulici a naplánovali jsme další etapu rekonstrukce - ulici Hanžburského. Slyšeli jsme, jak nedodržujeme zásady revitalizace navržené jejím autorem prof. Sýkorou. Nebyla to pravda. Politická situace se změnila, kritici obsadili funkce v novém vedení města a výsledek? Nová rada města zadává úkol, jak se vyvázat z autorských práv autora revitalizace a rekonstrukci ulice Hanžburského odkládá na neurčito.

Vyslyšeli jsme volání sportovců po nové sportovní hale a nastavili si pravidla, za kterých ji dokážeme vybudovat. Nová rada města však finanční prostředky určené na výstavbu multifunkční sportovní haly odklání ze schváleného rozpočtu jiným směrem. Někdo zřejmě vyhodnotil, že mezi sportovci je méně voličů.

Takových praktických ukázek by se našlo více. Je škoda, že i v tak malém městě jako je Slaný lze vymýšlet velké intriky a politikaření na úkor smysluplných postupů a koncepcí. A tak stačí jen dodat zbytkem písničky Tomáše Kluse : "Upřímně řečeno trochu teskno mi je, že nám stačí "DEMO" demokracie". Přeji krásný a barevný podzim.


Milan Grohmann