SLÁNSKÉ NOVINY

Analýza volebních výsledků ve Slaném

2014-10-12 10:12:29, - redakce

Voliči rozhodli. Karty na příští čtyři roky jsou rozdány. Podívejme se tedy, kdo a jaké má v rukách trumfy.

Podle očekávání ve slánských komunálních volbách zvítězilo hnutí ANO. Ale i jeho  představitelé připouštějí, že čekali poněkud lepší výsledek, než 5 mandátů a 18,4% hlasů.

Na druhém místě se umístila ODS. Sice ztratila výraznou převahu (10 mandátů) z předchozího období, ale i tak jsou 4 mandáty a téměř 13% podpora voličů maximem, co tato stran mohla ve Slaném očekávat.

I koalice Naše město na třetím místě patrně počítala s lepším výsledkem. Téměř po celou dobu průběžného zpracování volebních výsledků se pohybovala na druhém místě a aspirovala na 4 mandáty. Nakonec v závěru zpracování byla předstižena právě ODS. Získala tak 3 místa v zastupitelstvu a 11,9% hlasů voličů.

S podobnými počty mandátů následují na dalších místech tyto strany: ČSSD (3 mandáty, 10,6%), Volba pro Slaný (3 mandáty, 10,3%)   a USZ (3 mandáty, 9,5%). Pro ČSSD představuje čtvrté místo a ztrátu 3 postů v zastupitelstvu jistě volební neúspěch. Naopak pro další dvě strany, VpS a USZ, je jejich výsledek nad očekáváním.

Po 2 mandátech dále získali KDU-ČSL /SZ (8,4%), OMS (8,1%) a Svobodní (6,6%).

Propadla tedy TOP09, která se s 3% hlasů do zastupitelstva nedostala.  Slabý výsledek posledního Úsvitu (0,4%) se očekával.


Tyto výsledky ukázaly též několik obecných závěrů:
Strany, které vstupovaly do volební kampaně s kritikou vedení města a současné koalice, se ve volbách prosadily, byť ne tak výrazně, jak by si představovaly.
Překvapila nízká účast voličů - necelých 40%. Tentokrát na ni patrně doplatily především oba levicové subjekty - jak ČSSD, tak i Naše město. Jejich celkový součet získaných hlasů - cca 23% je hluboko pod ziskem levicových stran v jiných volbách ve Slaném.
Naopak, ortodoxní voliči pravicových stran se možná zalekli možných změn ve Slaném a přišli své tradiční strany (ODS, VpS, KDU-ČSL) k volebním urnám podpořit.
Zarážející jsou některé výsledky v přidružených obcích - např. 55% pro Ano v Trpoměchách, 43% pro ODS v Lotouši, 44% pro Volbu pro Slaný na Dolíně či 41% pro OMS v Otrubech. Tyto výsledky, které vybočují z běžného normálu a nekorespondují s výsledky voleb minulých let mohou navádět k různým spekulacím. Ale obecně, s ohledem na nízký počet voličů v těchto obcích, nemohli nijak ovlivnit celkové výsledky voleb ve Slaném či počty získaných mandátů jednotlivých politických stran.