SLÁNSKÉ NOVINY

Čísla v souvislostech

2022-10-08 08:13:07, - redakce

Podívejme se na výsledky komunálních voleb ve Slaném v trochu jiných souvislostech.

Jak to dopadlo ve srovnání s volbami v roce 2018 

ODS 8 mandátů (dosud 7) 

ODS získala jen těsně 8 mandátů. Je to možná i méně, než se před volbami očekávalo. Kampaň ODS byla místy až drtivá a někdy i na hraně zákona. Ale vítěze se zpravidla nikdo neptá, jakými prostředky svého vítězství dosáhl. 

ANO 6 (4) 

Až nečekaný úspěch pro slánské ANO. Bylo zjevné, že příznivci ANO volili především Andreje Babiše. A ani jim nevadilo, že na kandidátce ve Slaném jeho jméno nefiguruje. USZ 4 (4) Vcelku spokojení sportovci. 

STAN 3 (2) 

S ohledem na kriminální aféry vedení této strany je to možná překvapení. 

SPOLU (lidovci + TOP09) 2 (2) 

Podle očekávání. 

SPD 2 (1) 

I zde platí to, co v případě ANO. Tedy, že hlasy pro SPD získával především Tomio Okamura. Jinak o SPD ve Slaném slyšet není. 

Svobodní 1 (3) 

Zklamání. Dá se vysledovat, že hlasy pro Svobodné z minulých voleb se přesunuly ke STANu. 

Naše město 1 (3) 

Podobně i pro Naše město je volební výsledek neúspěchem. Naše Město tentokrát patrně nejvíce "vyluxovalo" ANO. 

OMS 0 (1) 

Tento výsledek patrně nikoho nepřekvapil. 

Velké a malé strany 

Způsob volby, tedy označení kandidátky buď velkým křížkem, který dával vybrané straně plných 27 hlasů a nebo malými křížky, kterými byl označován některý z kandidátů a přispíval na účet dané strany pouze jedním hlasem, se ve Slaném ukázal jako výrazně výhodný pro tzv. "velké" strany, tedy ty strany, které mohou těžit z nějakého výrazného celorepublikového zázemí a mediální podpory. Z podpory volbou velkým křížkem tak těžily především ODS, ANO a SPD. Dá se vysledovat, že tyto strany takto získávaly i více než 80% hlasů. Z toho je zřejmé, že jejich voliči se nerozhodovali podle místních komunálních politiků, ale volili především Fialu, Okamuru či Babiše. 

Naopak, značně na tento způsob volby doplácely menší strany, které nemají takové republikové zázemí a podporu. Ve Slaném tedy především USZ, Svobodní a Naše město, V jejich případě byly volební hlasy z tzv. "velkých" křížků výrazně méně početně zastoupeny. Zpravidla se pohybovaly kolem 50%. 

Velké a malé křížky 

Z facebookové ankety, kterou pořádala redakce Slánských novin na téma způsobu volby a označování kandidátky vyplývá, že jeden velký křížek (tedy volbu jedné strany) využilo 67% voličů. Kombinaci velkého křížku a několika malých křížků na jiné kandidátce využilo 18% voličů. A variantu pouze malých křížků napříč několika stranami pak zvolilo 15% voličů. 

Obě výše uvedená zjištění též signalizují, kdo přišel v září ke komunálním volbám. Při účasti 41% občanů Slaného se k volbám z velké většiny dostavili především přesvědčení voliči parlamentních stran. 

Propadlé hlasy 

Když porovnáme počet odevzdaných hlasovacích lístků s počtem udělených hlasů, zjistíme, že ne právě zanedbatelná část hlasů voličů prostě propadla, resp. někteří voliči nevyužili svých hlasovacích možností naplno. Týkat se to však mohlo pouze těch voličů, kteří zvolili variantu pouze "malých" křížků. Celkově tak propadlo kolem 12% hlasů, které nebyly nikomu uděleny. Nezdá se to být mnoho, dokud to nepřepočteme na možné a neudělené hlasy - těch tedy bylo více než 15 tisíc. A za 15 tisíc hlasů se ve Slaném berou 4 mandáty v zastupitelstvu! 

Preferenční hlasy 

Podívejme se, jak tyto malé křížky vlastně fungují a co reálně ovlivní. Z 27 zastupitelů se do zastupitelstva dostalo díky preferenčním hlasům a nikoliv díky pořadí na kandidátce celkem 7 zastupitelů. Ve většině případů se jednalo o kandidáty, kteří i tak byli na předních místech kandidátních listin. S vyjímkou SPOLU, kde čelo kandidátky zcela propadlo a postoupili kandidáti z 9. a 14. místa. Je spíše věcí názoru, jestli je to pro práci zastupitelstva dobře či nikoliv. Ale jednoznačně to signalizuje skutečnost, že pouze "malé" křížky nijak významněji složení zastupitelstva ovlivnit nedokážou. 

Kam se přesunuli voliči 

S vědomím toho, jaký typ voličů volí jednotlivé strany, můžeme odhadnout, kam se přesouvaly voličské preference. Účast voličů byla v letech 2018 i 2022 v podstatě srovnatelná, vždy kolem 40%. 

Naše město ztratilo 5% (10% v roce 2018, 5% v roce 2022) a ty se přesunuly především k Hnutí ANO, které zaznamenalo nárůst hlasů o 7% oproti volbám v roce 2018. 

Svobodní ztratili rovněž 4% (10% v roce 2018, 6% v roce 2022). A jejich voliči odešli především k STAN. V roce 2018 měl STAN/OMS 11% hlasů, v roce 2022 STAN + OMS celkem 16% hlasů. 

Zbývají 4% hlasů pro ČSSD v roce 2018, a ty se patrně přesunuly nejvíce k ANO a k SPD. 


 -pel-