SLÁNSKÉ NOVINY

Co dál s parkovacím domem

2022-09-17 08:18:24, - redakce

Vybíráme z volebního programu Našeho města a hnutí Budoucnost do zářijových komunálních voleb ve Slaném.

Ne vždy se všechno podaří, chceme uzavřít smutnou kapitolu parkovacího domu. Pokud se pro něj nenajde jiné vhodné využití, je jedinou možností jeho asanace - částečná nebo úplná. 

Připomeňme jen stručně, že stavbu parkovacího domu si v roce 2010 prosadil tehdejší starosta města dr. Ivo Rubík (ODS) bez souhlasu zastupitelstva města a za tichého přihlížení tehdejší člen vedení slánské radnice - místostarostů Bartoníčka a Hložka. Po dokončení stavby parkovacího domu se ukázalo, že technicky je tento objekt, který měl stát téměř 100 milionů korun, naprosto nespolehlivý. Město se následně s firmou Koma po řadu let soudilo o úhradu původně stanovené ceny. Poslední rozhodnutí soudu nakonec dává za pravdu městu Slaný s tím, že nemusí původní cenu doplácet. I tak však náklady na stavbu APD přesáhly 60 milionů korun, které městu Slaný již nikdo nikdy nevrátí. Nyní je však potřeba se zamyslet, co s touto stavbou, která je již 3 roky uzavřena, dále. Nabízí se několik řešení, žádné z nich není však optimální. 

Přestavba tohoto objektu na klasický "nájezdový" parkovací dům není možná. Chybí k tomu dostatečný prostor. 

Variantou je demolice objektu a na jeho místě zřídit obyčejné parkoviště. Ale co s částí objektu, který v současné době využívá Komerční banka? Může tato část fungovat samostatně, pokud by se jí podařilo zachovat? A kolik by stály nutné úpravy takovéhoto řešení? Je tedy ještě hodně otázek, které musíme v dalším období vyřešit. 

Naše Město navrhuje rovněž přizvat k návrhům na budoucí využití parkovacího domu mladé architekty, studenty ČVUT, kteří by mohli přinést do Slaného nové pohledy řešení či jinou inspiraci. 

 Naše Město a Hnutí Budoucnost