SLÁNSKÉ NOVINY

Co jsme si po volbách nemysleli

2016-05-30 16:09:24, - redakce

Paní Ina Gajzlerová je dlouholetou členkou místní organizace ČSSD ve Slaném. Ve svém příspěvku se kriticky vyjadřuje k nedávnému "saltu mortale", které ve Slaném předvedlo několik sociálně-demokratických lídrů.

Nedávno se slánská radnice už po druhé za poslední dobu důkladně otřásla. Prvně to bylo, když zde po více než desetiletí skončila "vláda jedné strany"  - té Modré s ptákem v erbu. Málem to už vypadalo, že bude instalována na věčné časy, ale nakonec přece jen vyplula na povrch dlouhá řada jejích průšvihů, jmenujme jen ty nejvíce do očí bijící jako Parkovací dům, Čistička odpadních vod, podivná smlouva na dodávky pitné vody a tak dále, a tak dále? Nakonec se rozbřesklo i v mnohých naivních slánských hlavičkách, došlo jim, kam to Slaný s Velkou rodnou Modrou dobudoval a voličská základna usoudila, že je čas na změnu.
Důvěru málem masovou získal neopotřebovaný subjekt prohlašující o sobě, že není stranou, tudíž nevykazuje její nectnosti. (Bez komentáře.) Vážení přátelé, ANO je oním seskupením bez bázně a hany, alespoň dle volebních výsledků.
Nepochybujeme, že toto hnutí šlo do voleb s ambicí je vyhrát a - klobouk dolů, povedlo se! Jenže zde už od začátku něco nehraje. Každý volený subjekt musí přece nutně počítat s tím, že v případě svého vítězství převezme zodpovědnost za vedení města potažmo radnice. Je to logické, jinak to většinou ani nejde, jenže vítězné ANO tuto zodpovědnost, v rozporu s logikou věci a k překvapení všech nepřevzalo a do starostenského křesla odmítlo posadit svého kandidáta. Tím vznikl první zádrhel signalizující, že ve Slaném nejde nic tak jednoduše, jak by mohlo a mělo.
Jaké ideály měl a jakých chyb se dopustil následně zvolený starosta z řad ČSSD nehodláme rozebírat. Namísto zdlouhavého odůvodňování uveďme pouze dvě lidová rčení: "Pozdě Bycha honit" a "Co se stalo, neodstane se." Faktem zůstává, že následoval druhý otřes, starosta Zálom byl "odejít".
Zde má počátek dějství třetí, prakticky jediné, které stojí v dané situaci za rozbor:
Když jsme řešili problém, co dál po odvolání starosty, odmítli jsme názor, který emotivně doporučoval prásknout dveřmi, ani se neohlédnout. Emoce do politiky nepatří! Je třeba jednat, nehledě k tomu, že oním "prásknutím dveří" by se ČSSD odstřihla od šance jakkoliv ovlivnit další vývoj situace. Stala by se zesměšňovaným otloukánkem bez možnosti obrany, vždyť veškeré prostředky komunikace by zůstaly za zavřenými dveřmi. Navíc jednotliví zvolení za ČSSD nesli na trh především vlastní kůži a bylo tedy spravedlivé respektovat možnost jejich osobní volby. Jenže když jsme zvažovali všechny tyto argumenty, neměli jsme na mysli koalici s ODS! Vzhledem k vyhrocené situaci na slánské radnici se nejen mnohým obyvatelům Slaného, ale také některým členům ČSSD Slaný jeví jako kompromis za hranicí únosnosti. Obávají se, že její pomocí se ODS podařilo znovuinstalovat vládu nad Slaným. Jak dopadnou snahy vyrovnat se s megalomanským projektem parkovacího domu, kde skončí tendence odhalit a potrestat nekalosti uplynulých let Modré radnice? Ve hvězdách!
Radní zvolení za ČSSD dnes mají, podle mého názoru, jedinou šanci: Jde o to, pokud se Modří ptáci pokusí namočit je do svého způsobu vládnutí (a oni to udělají, jestliže chtějí znovu zavést a ospravedlnit své praktiky, pak se neobejdou bez požehnání bývalým stěžejním odpůrcem), v tom případě zazní rozhodující otázka, totiž, zda jsou radní za ČSSD schopni razantně se otočit  na podpatku a odkráčet středem!
V souvislosti s nastíněným tématem si dovolím úvahu zdánlivě obecnější. ČSSD má ve svém názvu slůvko SOCIÁLNÍ. Obsah tohoto pojmu nekompromisně vymezuje její voličskou základnu. Jenže poslední dobou slýchám, že jsme sice stranou sociální, nikoliv však stranou "pro socky".(Připomeňme, že výraz "socka" je novým fenoménem doby Posametové. Minulý režim tento pojem neznal, stejně jako přeplněné pracovní úřady a žebráky na ulicích.)
Kdo jsou to tedy "socky"? Představují oněch pětašedesát tisíc lidí, kteří dnes bez střechy nad hlavou živoří na okrajích měst a pod mosty? (Toto číslo uvádějí oficiální statistiky, tudíž předpokládejme, že jejich skutečný počet bude zhruba dvojnásobný.) Je to ten milion českých občanů (plných 10% obyvatel tohoto státu), kteří přežívají na hranici bídy? Nad těmi není třeba se vzrušovat, jsou přece všude ve "vyspělém svobodném" světě? Pak by ale bylo možno Sociální demokracii charakterizovat pojmem, který vymyslel autor Švejka Hašek: "Strana mírného pokroku v mezích zákona." A to je trochu málo!
Je pravda, že těsně po Sametu byla Soc.dem. obnovována coby strana středová až středolevá. Jenže dnes, po více než čtvrtstoletí "sametového" vývoje politického a hlavně ekonomického, má-li ve svém názvu oprávněně nosit onen přívlastek "sociální", pak musí být stranou levicovou. Své případné partnery ke spolupráci a potenciálním současným i budoucím koalicím by proto měla hledat především na stejné straně politického spektra. Je na bíledni, že zde mnoho možností nemá. Vlastně asi jen jednu!  
                                                                                               
Ina Gajzlerová


Podrobnosti o slánském převratu režírovaném vedením ČSSD a ODS najdete zde:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dny-zrady-cast-ii---odplata