SLÁNSKÉ NOVINY

Co se připravuje na rok 2016

2015-12-01 15:55:21, - redakce

Peníze jsou určujícím faktorem rozvoje každého města. V těchto dnech končíme  několika měsíční práci na  přípravě rozpočtu města na rok 2016. Finální podobu návrhu rozpočtu dá zastupitelstvo města na svém jednání 17. prosince. Ale jistě bude zajímavé se podívat, co městská rada a jednotlivé odbory městského úřadu pro rok 2016 připravují a navrhují.

Jak již před časem deklarovalo vedení města, prioritou investičních akcí je důraz na ekonomiku a rentabilitu vynakládaných investic.

VSH
Jednou z největších položek v rozpočtu města je zajištění provozu areálu VSH. Tedy zimního stadionu, aquaparku a fotbalových hřišť. Do rekonstrukce ledové plochy i dalších částí zimního stadionu také směřovala jedna z největších městských investic roku 2015, celkem přes 25 milionů korun.  
Nově instalovaný systém chlazení by měl být výrazně ekonomičtější a měl by se tak pozitivně projevit v nákladech na spotřebu elektrické energie. K úsporám ve spotřebě elektrické energie by rovněž měla přispět nově instalovaná kogenerační jednotka, kterou ve spolupráci s vedením města připravuje firma RDK s.r.o. 
Dalších úspor by mělo být ještě v roce 2016 dosaženo v hospodaření s vodou. V areálu VSH bude instalována záchytná nádrž, do které bude sváděna dešťová voda ze střech aquaparku, zimního stadionu a tribuny fotbalového stadionu. Tato zachycená voda se bude zpětně využívat k zavlažování fotbalových hřišť.  I když efektivnost tohoto opatření značně závisí na množství srážek během roku, i tak se očekává další úspora v hodnotě několika desítek tisíc korun ročně.
Předpokládané provozní náklady VSH by o proti roku 2015 měly být minimálně o 0,5 mil. Kč nižší.

Vodovody a kanalizace
Vedení města činí zásadní kroky, aby se po 20 letech do jeho rukou vrátilo celé vodní hospodářství - tedy vodovody, kanalizace i čistička, které doposud provozovaly Středočeské vodovody a.s. I když fakticky by město mělo samo začít provozovat celý vodárenský komplex až od 1. ledna 2017, již v příštím roce se připravují některá zásadní opatření.

V současné době se nákladem 2 milionů korun přepracovává dnes již zastaralý projekt rekonstrukce  čistírny odpadních vod. A je předpoklad, že 1. etapa  potřebné rekonstrukce ČOV bude zahájena ještě v roce 2016. Na tuto 1. etapu plánuje město vynaložit cca 32 milionů korun. V rámci této etapy dojde k  rekonstrukci některých stávajících částí ČOV a dostavbě několika pomocných technologických objektů. Výsledkem by mělo být zvýšení propustnosti ČOV i zlepšení parametrů vypouštěné vody. Další etapa by pak měla následovat v příštích letech. Záměrem města je znovu požádat o přidělení dotace na tuto finančně náročnou akci.
Vedení města chce rovněž posoudit možnosti získávat vodu ze studní v okolí Slaného. Doposavad je celá slánská oblast závislá na dodávkách vody z přivaděče z Mělníka.  Pokud se podaří tyto vrty realizovat, měla by se daná investice městu vrátit v horizontu 3-4 let.

Přidružené obce
Záměrem vedení města je i zlepšení občanské vybavenosti v přidružených obcích. V Dolíně se počítá s odvodněním sportovního hřiště a přípravou projektů dobudování či rekonstrukci veřejného osvětlení a některých komunikací.

V Kvíčku a v Lotouši by měly být vybudovány kryté zastávky autobusové  dopravy.

Podpora sportu
Rozpočet města počítá se zvýšením příspěvků na činnost sportovních a zájmových organizací ve Slaném cca o 20% o proti roku 2015.  Zachována by měla být podpora především práce s mládeží. Nově by měly mít sportovní oddíly možnost získat od města finanční podporu i na jejich účast v soutěžích.
Jen před několika dny rozhodlo zastupitelstvo města o výstavbě nové multifunkční sportovní haly, která by měla vzniknout v areálu VSH a stadionu Za nádražím.

Základní školy
V loňském roce nákladem 28 mil. Kč realizované zateplení budovy 3. ZŠ by mělo přinést roční úsporu ve výši min. 700.000 Kč v provozních nákladech této školy.   Tato uspořená částka nám umožní realizovat více oprav a investic  v dalších školách ve městě.    Zejména v 1. ZŠ Na hájích se plánuje řada oprav a investic  - schody k parkovišti u školy, rekonstrukce kuchyně, rekonstrukce elektroinstalace, vybudování menších tříd v půdní vestavbě a oprava  střechy budovy.
Nové kotelny by se měla dočkat i Speciální škola.

Městská policie
Rozpočet města počítá s posílení  částky na městskou policii o cca 1,5 mil. Kč, což by mělo umožnit přijmout 2 další strážníky a přijmout tak další opatření ke zlepšení pořádku a bezpečnosti v našem  městě.

Nemocnice
S rozsáhlými investicemi může počítat rovněž slánská nemocnice.  Klíčová bude tzv. plynofikace areálu nemocnice a změna způsobu vytápění. V rámci této rekonstrukce bude současná  centrální parní kotelna nahrazena 3 menšími plynovými kotli v jednotlivých budovách nemocničního areálu.   Tato modernizace vytápění v hodnotě cca 15 mil. Kč by slánské nemocnici měla přinést roční úspory až 4 miliony korun.
Kompletní výměnou projde také jeden z hlavních výtahů slánské nemocnice, což představuje náklad kolem 1,5 milionů korun.
K dalšímu zlepšení služeb by pak měla přispět dostavba části chirurgického a interního oddělení v budově B.

Penzion Na sadech
Nové kotelny by se měl dočkat i penzion pro seniory Na sadech. Úspornější způsob vytápění by měl přispět k zlepšení finanční situace seniorům, kteří tento penzion užívají.

Parkování v centru
Předpokládáme, že na začátku roku 2016 bude ukončen ztrátový provoz parkovacího domu. Současně však připravujeme některé úpravy v systému parkování v centru města. Zamýšlený závorový systém by měl zefektivnit parkování v ulicích kolem Masarykova náměstí. V návrhu se počítá s možností až 30 minut  parkování zdarma ve vymezených zónách. Na straně druhé by měla neovlivnitelnost závorového systému zlepšit výběr parkovného v této části města a zároveň ušetřit pracovní čas i náklady spojené s dohledem  městské policie nad řádnými platbami  parkovného v této lokalitě.

Muzeum
Nové kotelny by se měl dočkat objekt slánského muzea.

Rekonstrukce dalších ulic v centru města
Po skončení rozsáhlé rekonstrukce Husovy ulice (Londy)  v centru města se chce vedení města pustit do  opravy kanalizace a povrchu ulice Handžburské (navazuje na Husovu ulici u Masných krámů).  Celkové náklady na tuto rekonstrukci by se měly pohybovat kolem 9 - 10 milionů korun.
V ulici Na Sadech (u tenisových kurtů) se plánuje přeložka kabelů, která by umožnila následně vybudování regulérního povrchu této zatím spíše prašné či blátivé ulice. 

Sociální služby
Nový rozpočet města reflektuje i nedávné usnesení městské rady o rozšíření služeb slánské pečovatelské služby. Částka 400.000 Kč umožní přijmout   další pracovníky a rozšířit  provozní hodiny i na odpoledne a  víkendy.


L.Peška
člen Rady města