SLÁNSKÉ NOVINY

Co všechno nebude

2016-06-02 17:24:12, - redakce

Koalice Změny, která se zformovala po komunálních volbách v říjnu 2014, si dala jako základní cíl napravit řadu pochybení a nedostatků, které se v našem městě nahromadily po téměř dvacetileté vládě ODS a dalších pravicových stran na slánské radnici.

V dubnu 2016 však  tuto koalici opustili zastupitelé za ČSSD a několik zástupců zvolených za hnutí ANO a byla zformována nová koalice  ODS - ČSSD a dalších menších stran. Jejím prvním krokem bylo odvolání všech členů vedení města i městské rady (s vyjímkou pana Zímy / ANO) a zvolení zcela nové vedení města. Je tak pochopitelné, že k nápravě řady věcí již patrně nedojde, protože nově složená koalice bude mít patrně zcela jiné priority, než ta předchozí. Přesto by mohlo být zajímavé podívat se podrobněji co všechno bylo na slánské radnici rozpracováno a co již patrně dokončeno v nejbližší době nebude.

Slánské vodárny (SLAVOS Slaný)
Jedním z největších úkolů původně zvolené rady města byla příprava  převzetí vodohospodářského majetku zpět do správy města. Dosavadní provozovatel (Středočeské vodárny) měl uzavřenou smlouvu o jejíž právoplatnosti panovaly oprávněné pochybnosti až do roku 2019. Přesto se zástupcům města podařilo najít takové kompromisní řešení, schůdné pro obě smluvní strany, na základě něhož se od 1. ledna 2017 měla vrátit správa celé vodohospodářské sítě zpět do rukou města. Již na jaře 2016 bylo zastupitelstvem města schváleno založení nové společnosti (SLAVOS Slaný), která by celou tuto agendu měla  zajišťovat.  V rozpočtu města byly na činnost této nové městské společnosti na toto přípravné období vyčleněny i potřebné finanční prostředky.
S ohledem na skutečnost, že bývalý starosta Zálom (ČSSD, dnešní místostarosta) přijetí původní dohody zpochybňoval a i nově zvolený starosta Mgr. Hrabánek se k tomuto postupu stavěl od počátku negativně resp. s výhradami, obávám se, že přípravné práce, které do 1.ledna 2017 musí nutně proběhnout, budou zastaveny a k převzetí vodohospodářského majetku k 1. lednu příštího roku tak nedojde.
Znamená to jediné - lukrativní zisky z provozu vodovodů a kanalizací kterých dosahuje firma Středočeské vodárny na základě inkasa plateb slánských občanů, budou i nadále mizet na zahraničních bankovních účtech vlastníků této společnosti.

Rekonstrukce vytápění nemocnice
Již od roku 2012 leží na radnici nerealizovaný projekt na rekonstrukci vytápění  slánské nemocnice. Nahrazení neefektivního vytápění horkou parou klasickým teplovodním rozvodem a decentralizací výroby tepla do jedné hlavní a dvou menších kotelen by mělo dojít k roční úspoře v nákladech na vytápění nemocnice o 3 až 4 miliony korun ročně. Přitom celkové náklady na realizaci této rekonstrukce se pohybují kolem 15 mil. Kč. Rada města byla připravena tuto rekonstrukci vytápění realizovat v roce 2016.  Bylo připraveno financování celé akce, upřesňovali se podmínky výběrového řízení na dodavatele této nové soustavy vytápění.
S ohledem na to, že již při projednávání tohoto záměru v zastupitelstvu města se někteří tehdy opoziční  zastupitelé vyslovili proti této  investici, požadovali další podklady a upřesnění, dají se nyní očekávat značné průtahy v její realizaci. Realizaci této investice však brání i další vlivy. Všeobecně znám je odmítavý přístup nového starosty, Mgr. Hrabánka (ODS), který naslouchá radám vedení firmy RDK, která nechce o nějaké decentralizaci výroby tepla ve slánské nemocnici ani slyšet. Podobně negativní postoj má i nový člen rady města, pan Víšek (ČSSD), který usiluje o to, aby vytápění v nemocnici převzala jeho firma.
Dá se tak očekávat, že v letošním roce tato investice již realizována nebude a nemocnice bude i nadále utrácet zbytečně miliony za zastaralý a neefektivní systém vytápění.

Rekonstrukce čistírny odpadních vod
Největší investiční akce posledního desetiletí nebude patrně letos také zahájena. Odvolané radě města se ještě podařilo připravit žádost o dotaci z fondu životního prostředí v předpokládané výši cca 60 - 70 mil. Kč a odstranit administrativní překážky, které doposud bránily čerpání takové dotace. Rovněž byly v rozpočtu města vyčleněny finanční prostředky ve výši 35 milionů korun na zahájení první etapy této rekonstrukce. Připravovalo se i výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace.
Bohužel,  jak to u takovýchto velkých investičních akcí bývá, najednou se objevila celá řada jiných vlivů a zájmů, které patrně ve svých důsledcích způsobí, že  ani letos nebude  rekonstrukce ČOV  zahájena. Již několik měsíců bývalý starosta města, ing. Zálom, zpochybňuje některé kroky, které rada města v průběhu procesu přípravy této akce  učinila. Mimořádně aktivní je i zastupitel a poslanec pan Berkovec, který lobuje za to, aby zakázku na rekonstrukci ČOV obdržela firma jeho poradce. Zahájení a hladký průběh této rekonstrukce není příliš pochuti ani současným provozovatelům ČOV, kteří mají až nadstandardně dobré vztahy s nově zvoleným starostou města,  panem Hrabánkem (ODS).
A tak jsem přesvědčen, že se velmi brzy objeví návrh, který bude znamenat zásadní změnu v celé koncepci rekonstrukce ČOV a tím i její další odložení.
 
Sportovní hala
Poslední velkou investicí letošního roku mělo být zahájení výstavby nové sportovní haly, což odsouhlasilo zastupitelstvo města již v listopadu 2015. V duchu přijatého usnesení, které vyvolalo nadšení mezi slánskou sportovní veřejností, rada města připravila jak financování potřebné na zahájení této výstavby, tak i potřebné studie a dokumenty pro přípravu nezbytného územního rozhodnutí. Na dobré cestě se zdálo být i jednání o přidělení dotace. Vše směřovalo k tomu, že výstavba sportovní haly  mohla být zahájena na podzim letošního roku a dokončena na jaře roku 2017.
Avšak s ohledem na to, že představitelé současného vedení města, pánové Hrabánek (ODS) a Bartoníček (OMS), se při projednávání tohoto návrhu vyslovovali jednoznačně proti výstavbě nové sportovní haly, tak i zde se obávám, že příprava této investiční akce bude utlumena a nebude se v letošním roce realizovat.
 
Provoz parkovacího domu
S ohledem na to, že provoz parkovacího domu je vysoce ztrátový, doporučovala rada města tento objekt uzavřít. Ale nyní, kdy se k vedení města vrací ti, kteří jsou přímo odpovědni za výstavbu tohoto objektu (Hrabánek (ODS), Vašek (KDU), Berkovec),  je ukončení provozu APD jen velmi málo pravděpodobné.  Na návrh rady města rozhodlo květnové jednání zastupitelstva vyčlenit na další provoz APD částku 750.000 Kč, který by měla pokrývat ztráty provozu tohoto objektu v druhé polovině roku 2016.

Dostavba učeben na 2. ZŠ
Jako reakci na narůstající počet dětí nastupujících do prvních ročníků našich základní škol připravovala rada města projekt na dostavbu několika učeben na 2. ZŠ. Tento projekt předpokládal spolufinancování ze zdrojů ministerstva školství.  Zahájení přístavby jsme plánovali na podzim 2016 nebo zimu 2017.
S ohledem na minimální znalostí a  odborné zkušenosti  nového vedení města v této oblasti mám obavy, že tento projekt nebude připraven včas tak, aby  tyto dotace mohlo naše město  získat.

Pokuta UHOS
Řada občanů již před komunálními volbami v říjnu 2014 volala po tom, aby byly dořešeny prohřešky minulého vedení města při výstavbě parkovacího domu. Rada města tak, i s ohledem na své zákonné povinnosti, vyzvala členy bývalého vedení města, aby uhradili pokutu, kterou městu Slaný za jejich nezákonné postupy vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Částku v úhrnné výši 190.000 Kč však  bývalí radní dosud neuhradili. Z členů současné koalice se to týká pánů Hrabánka (ODS), Vaška (KDU) a Hložka (VpS).
Na slánské radnici nám tak vzniká paradoxní situace, kdy by měl v případné soudní při město Slaný zastupovat Mgr. Hrabánek, jako starosta, který je však zároveň i žalovanou osobou.
I z tohoto důvodu nevěřím, že k úhradě výše zmíněné pokuty v dohledné době dojde. Ani tomu, že v případném soudním sporu se bude město Slaný angažovat s dostatečnou razancí.

Možná se některým čtenářům tohoto příspěvku bude zdát, že jsem v hodnocení nového vedení města příliš přísný a ve vyslovených  prognózách až příliš pesimistický. Ale kroky nového vedení města v posledních dnech a týdnech tyto mé prognózy jen potvrzují:
V nedávných dnech rozhodlo vedení města, tedy starosta Hrabánek a místostarosta Zálom, o zrušení postu manažer rozvoje města a zrušení oddělení  rozvoje města. Vedoucí oddělení,  kterým je doposud ing. Grohmann, tak již nebude třeba. Pracovníci oddělení budou převedeni na jiná pracoviště. Není tak divu, že všichni pracovníci tohoto oddělení se rozhodli z městského úřadu odejít.
Na květnovém zastupitelstvu města měla být projednána příprava investičních akcí na letošní rok (čistička, sportovní hala, přístavba ZŠ, rekonstrukce topení v nemocnici aj.). Městská rada však k této problematice nedokázala připravit žádný materiál a tak starosta města Mgr. Hrabánek rozhodl o stažení tohoto bodu z programu jednání zastupitelstva.  Zcela stejný osud pak potkal další bod programu, kterým mělo být projednán stravu příprav založení městské společnosti SLAVOS Slaný. Ani k tomuto bodu nepřipravila rada města podkladový materiál, který by mohl být zastupitelstvem projednán a tak i tento bod byl na návrh starosty stažen z programu jednání.


L.Peška (Naše město)
člen zastupitelstva města

Pozn: Tento text byl zaslán již v polovině dubna redakci Slánské radnice s žádostí o uveřejnění. Bohužel, ani v květnovém, ani v červnovém vydání  se pro něj místo v radničním měsíčníku nenašlo.  Proto je dnes s určitou aktualizací publikován  na Slánských novinách.