SLÁNSKÉ NOVINY

Dny zrady (část II. - Odplata)

2016-05-16 07:45:13, - redakce

Možná by si někdo mohl myslet, že odvolaný starosta Zálom bude po svém odvolání zatrpklý, ale nebyl. Naopak, ve tváři mu byl při odchodu z předsednického místa na zastupitelstvu města  vidět škodolibý úsměv. Věděl totiž, že jeho mocenské dohodě s Hrabánkem a slánskou ODS teď již nic nebrání.

Doslova Pyrhovo vítězství tak předvedla dosavadní koalice Změny. Někteří její členové byli možná dokonce překvapeni, že k starostovu odvolání opravdu došlo.
V dalších dnech se zástupci koalice  ještě pokoušeli jednat s ČSSD, ale její předseda, pan Koryta,  na tato jednání  "neměl čas". Dostatek času však měl na jednání s ODS a panem Hrabánkem, kterému se intenzivně byť potají, společně s ing. Zálomem, věnoval. I když se řadě členům slánské ČSSD tento názorový veletoč nelíbil, např. zastupitel Šourek se ještě koncem března dušoval, že s ODS do žádné koalice nikdy nepůjde, nakonec  bylo vše jinak.   Koryta, Zálom a Víšek si prosadili svou a i přes námitky řady vlastních členů uzavřeli spojenectví s ODS a s dalšími pravicovými stranami ve Slaném.
Někteří členové koalice v průběhu března rovněž oslovili pana Hložka a jím vedené hnutí Volba pro Slaný, zda by neměl zájem se nějakou formou podílet na řízení města. Nabízené místo v radě pro VpS však bylo málo, její leader požadoval pro sebe místo ředitele KZMS o které se neúspěšně ucházel v rámci podzimního výběrového řízení. Což ovšem stávající  koalice odmítla. A tak VpS i její lídr, pan Hložek, rychle zapomněl na své výhrady k ing. Zálomovi a uzavřel s ním a s panem Hrabánkem spojenectví, které mu mělo přinést dobře placené místo v některé z organizací zřízených městem.
Klíčová se však ukázala až zrada v řadách ANO, jejíž 3 členové se tajně dohodli s Hrabánkem a Zálomem a zradili jak ostatní členy koalice, tak i sliby, které před volbami dali svým voličům. Ještě v říjnu 2014 se pánové Zíma a Berkovec dušovali, jak udělají na slánské radnici pořádek a po roce jsou to právě oni, kdo pomáhají na podzim 2014 "vymeteným" zástupcům ODS zpět do jejich funkcí ve vedení města.

A tak se 4. dubna uskutečnil v rámci zastupitelstva maraton odvolávání a nových voleb. Odvoláni byli všichni členové rady města až na pana Zímu i oba místostarostové. A zvoleno bylo nové, nebo přesněji staronové vedení slánské radnice. Do svých funkcí ve vedení města se tak vrátili pánové Hrabánek a Bartoníček. A samozřejmě i před necelým měsícem odvolaný ing. Zálom.
Je pravdou, že rozsah této zrady a především kardinální změna postoje pánů Zímy a Berkovce, bez nichž by tato mocenská změna poměrů na slánské radnici nebyla možná, byla pro všechny členy stávající koalice překvapením. Zálomovi s Hrabánkem se tento puč podařilo velmi dobře utajit a i když se některé zprávy o připravovaných změnách v kuloárech objevily, většina členů koalice nechtěla věřit tomu, že by jak pan Zíma, tak poslanec Berkovec dokázali předvést takový názorový a charakterový veletoč. Ale ukázalo se, že měli o těchto dvou pánech, jejich mravních zásadách a charakterových hodnotách až  neopodstatněně dobré mínění.
Český národ nemá příliš rád tzv. převlékače kabátů.   Radikální změna názorů, přestup z jednoho politického uskupení do druhého a podobné jevy nejsou téměř nikdy přijímány veřejností s nějakými sympatiemi či pochopením. Přesto se  k ní pánové Zíma a Berkovec  odhodlali aniž by se alespoň pokusili vysvětlit tento svůj názorový obrat. Slánská veřejnost se tedy může jen dohadovat, kde je ukryto těch třicet stříbrných pro naše slánské Jidáše. 

Můžeme se pokusit zamyslet, proč skončila koalice Změny na slánské radnici či jakých chyb se dopustila? Názory na to budou dozajista různé:

Jan Landvojtovič (sportovní funkcionář a kandidát za Naše město do komunálních voleb 2014):
"Dle mého názoru pracovala koalice zodpovědně ve prospěch občanů Slaného, alespoň z mého pohledu a dostupných informací. Nezaznamenal jsem žádnou velkou chybu, které by se koalice dopustila a to až do odvolání pana starosty. Za chybu považuji to, že po odvolání starosty Záloma nebyl hned koalicí navržen nový kandidát."

Jan Chyský (podnikatel, člen zastupitelstva města za stranu Svobodných):
"Za zásadní pokládám tragické PR. Občané měli být informováni o každém zásadním kroku a i schůzkách s tím souvisejících, proč bylo nějak rozhodnuto apod. Mám pocit, že všichni členové rady se do problémů tak ponořili, že už nebyl čas a zřejmě ani síla někomu něco vysvětlovat. S tím jde ruku v ruce i transparentnost, zveřejňování smluv, materiálů do zastupitelstva, atd.
Pokud bych měl naopak něco vyzdvihnout, bylo to rozdělení radních do dvojic, které se zabývaly jednotlivými problémy (PD, Veolia, VSH, TS, .....). Jednalo se skutečně o týmy, které se do problematiky ponořily a věnovaly jim hodně času. Nedovedu si představit, že je v tomto nová rada nahradí a bojím se, že rozdělané věci půjdou k ledu. Udělat zásadní změny stojí mnoho úsilí, pokud má vše dopadnout dobře. Kdo z nových radních bude např. ležet ve smlouvách s Veolií nebo TS? Jak se říká, kdo nic nedělá nic nezkazí, že?"

Koalice Změny, přesto, že její působení na slánské radnici bylo veskrze úspěšné,  tak skončila nejen proto, že se nedokázala dostatečně rychle shodnout na novém společném lídrovi, který by mohl město Slaný vést ve zbývající části volebního období, ale hlavně proto, že pro většinu členů této koalice byl jejich slib voličům a zastávané principy nezpochybnitelným závazkem. Což bohužel neplatilo o několika jednotlivcích (Zíma, Berkovec) či slánské  ČSSD.
A tak nyní máme opět v čele města podivné seskupení osob částečně neschopných a částečně všehoschopných. Lidí, kteří jsou připraveni kdykoliv popřít cokoliv z toho, co ještě včera tvrdili či slibovali, pokud to bude vyhovovat jejich osobním zájmům či cílům.  
A tak jen doplňme, že prvním krokem nového vedení města, ke kterému došlo již den po jejich zvolení, tedy 5. dubna, byl pokus o odvolání ředitele KZMS, pana Horňáka. Odpor, který se ve slánské veřejnosti proti této mocenské zvůli nového vedení radnice zvedl, je však přinutil od tohoto záměru odstoupit.


Tento článek je pokračováním článku Dny zrady I. (Pád)

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dny-zrady-cast-i---pad