SLÁNSKÉ NOVINY

Dolování peněz

2014-04-05 09:14:31, - redakce

Opět se vracíme k sérii článků o okolnostech výstavby parkovacího domu ve Slaném:

Jen několik týdnů po komunálních volbách v říjnu 2010 se na jednání zastupitelstva opět dostává parkovací dům. I když tentokrát spíše jen jakoby zadními vrátky.

V prosinci 2010 jedná nově zvolené zastupitelstvo o rozpočtu města na rok 2011. Je v něm i položka 12 milionů korun na parkovací dům.
 Je to teprve druhé jednání nově zvolených zastupitelů, řada těch, kteří nebyli zastupiteli v předchozím volebním období, má o celé kauze jen strohé informace. Další možná stále věří slibu starosty, že o tom, zda se parkovací dům bude ve Slaném stavět či nikoliv, se bude ještě jednat a následně rozhodovat na jednání městského zastupitelstva.  Tento slib vyřkl starosta Rubík na jednání zastupitelstva  při schvalování záměru na vypracování studie výstavby parkovacího domu v červnu 2009 a znovu zopakoval některým zastupitelům při formování nové radniční koalice na podzim 2010.

V předloženém návrhu rozpočtu je mezi investičním akcemi zařazena i položka parkovací dům. Celkem je na investice v tomto roce určeno 98 milionů korun. Parkovací dům je zde představen 3 slovy: "výstavba parkovacího domu"  a částkou 12.320.000 Kč.   V doprovodném komentáři se praví, že se jedná o seznam navrhovaných investičních akcí. O parkovacím domě zde není jakákoliv jiná další informace.

Přesto se především opoziční zastupitelé snaží některé položky z tohoto seznamu rozporovat. Dr. Peška (KSČM) navrhuje, aby se o položce parkovací dům hlasovalo zvlášť. Jeho návrh však starosta Rubík zcela ignoruje. Následně tak ing. Šorm (ČSSD) navrhuje, aby byla položka "parkovací dům" vyřazena ze seznamu investičních akcí na rok 2011.

Ze zápisu z jednání (20.12.2010) u tohoto hlasování citujeme:

Zastupitelstvo města neschválilo většinou hlasů protinávrh.
8 pro p. Kocourek, ing. Šourek, p. Matějka, Mgr. Švarc, ing. Šrom, RNDr. Peška, RSDr. Klasová, p. Varvařovský
14 proti 
3 zdrž. Mgr. Kaisrlíková, MUDr. Heřman, p. Hložek.

Z uvedeného vyplývá, že jednoznačně se proti parkovacímu domu postavili pouze zastupitelé za ČSSD a KSČM. Naopak za jeho financování hlasovali všichni zastupitelé za ODS, TOP09 a KDU-ČSL, až na pan  Hložka.

A ještě dvě poznámky k jednání tohoto městského zastupitelstva:
- V úvodu jednání navrhl pan Švarc za ověřovatele zápisu z tohoto jednání dr. Pešku. V naprosté většině je hlasování o ověřovatelích zápisu zcela formální věcí. Nikoliv však v tomto případě. Proti tomu, aby dr. Peška byl ověřovatelem zápisu z jednání zastupitelstva dne 20.12.2010 se postavila většina členů pravicové koalice. A tak za ověřovatele zápisu byli následně zvoleni pan Hrabánek a paní Klasová.
- Zvukový zápis z tohoto jednání zastupitelstva, na rozdíl od naprosto všech  dalších zvukových záznamů z jednání zastupitelstva, se nezachoval. Existuje pouze zápis v písemné podobě a bez podrobných záznamů diskuse k jednotlivým bodům jednání. 


O měsíc později, přesně 21. ledna 2011, podepisuje starosta města RNDr. Ivo Rubík smlouvu na výstavbu parkovacího domu s firmou Koma Industry. 

Žádné jednání či debata o smyslu realizace této akce, ani o tom, kolik celá akce bude stát, na půdě městského zastupitelstva tak již neproběhla. Zastupitelstvo tedy nikdy neschválilo  ani realizaci této akce, ani podmínky smlouvy. Starosta města se tak dopustil vážného porušení zákonů České republiky, především pak zákona o obcích.
Později se navíc ukázalo, že některá ustanovení podepsané smlouvy jsou pro město Slaný značně nevýhodná, některá další ustanovení byla následně změněna či jinak porušena.
Ale o tom zase někdy  příště ...
Stavební mašinérie se rozjela, desítky milionů z městského rozpočtu začaly téci.


 Předchozí články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/osoby-a-parkovaci-dum

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-to-vse-zacalo

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/ukol-c-1257