SLÁNSKÉ NOVINY

Gorkha

2015-04-28 22:41:02, - redakce

Přesně před rokem jsem organizoval cestu do Nepálu pro malou skupinku přátel. Všichni jsme byli Nepálem nadšeni. A nikoho z nás ani nenapadlo, jak se nám tato země a její lidé silně a smutně připomenou o tomto víkendu.  

Většina zpráv o následcích zemětřesení přichází z Káthmándú. Ale mnohem horší musí být situace  v okolních městech a vesničkách, kam ani za normálních okolností není jednoduché se dostat. Natožpak ve chvílích, kdy silnice prostě zmizí a vrtulníky na strmých svazích Himalájí nemohou přistát. 

Jedno takové místo, stranou běžných turistických tras, jsme na naší cestě navštívili - jmenovalo se Gorkha a bylo jedním ze starých sídel nepálského království.  Vystoupili jsme na pevnost, která se dodnes tyčí na vrcholku hory na jejímž úbočí se Gorkha rozkládá. V sobotu 25. dubna dopoledne se však Gorkha stala přímým epicentrem největšího nepálského zemětřesení za posledních 100 let. A  přestala existovat. Podle kusých zpráv bylo v této oblasti zničeno na 90% všech budov.

Gurkové jsou známí nepálští horští vůdci. Na naší cestě nás doprovázel jeden z nich, Vishnu. Pocházel právě z Gorkhy, žila zde jeho rodina, manželka a 2 synové.  Od pondělí se s ním snažím marně spojit. Je mi jasné, že je to patrně zbytečné úsilí, že v místech, kde široko daleko nestojí žádná budova, nejde elektřina, není ani jídlo, ani pitná voda, tak tam asi nebude fungovat ani mobil, ani internet. Ale zkouším to, možná se dovolám. Možná budu moci nějak pomoct ...

L.Peška


O expedici Ghandruk 2014 čtěte zde:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/expedice-ghandruk-2014

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jednou-neni-nikdy-dost