SLÁNSKÉ NOVINY

Hon na starostu

2010-10-26 15:32:28, - redakce

Zatím co v řadě jiných měst již vítězné strany zveřejnily výsledky povolebních jednání, ve Slaném je zatím stále "ticho po pěšině".  Byť i ve Slaném probíhá řada bilaterárních jednání mezi zástupci jednotlivých politických uskupení.

Na jedné straně jedná velmi intenzivně současný starosta města dr. Rubík s řadou zastupitelů o podpoře jeho kandidatury na starostu již do čtvrtého volebního období. Na straně druhé pak ty strany, které se před volbami veřejně distancovaly od politiky ODS a jejího předsedy ve Slaném, se snaží najít společný průchodný návrh na obsazení funkcí ve vedení města bez dr. Rubíka.

Informace o těchto jednáních jsou jen kusé, často rozporné a vždy zcela bez záruky. A tak je třeba i nahlížet na následující úvahy.

Základním problémem slánské komunální scény je to, že ODS sice vyhrála ve Slaném volby, a to poměrně výrazně, ale její politika a vystupování jejich představitelů je pro mnoho zvolených členů zastupitelstva zcela nepřijatelná. Snahou dr. Rubíka tedy je  najít alespoň čtyři další zastupitele, kteří budou ochotni podpořit jeho kandidaturu na starostovský úřad i v dalším volebním období. Starostovi nahrává i to, že zatím nemusí být vyhlášen termín ustavujícího zasedání nového městského zastupitelstva. Je jasné, že  současný starosta Rubík tak učiní až v případě, kdy bude mít zajištěnu dostatečnou podporu své osoby od ostaních členů zastupitelstva. A vzhledem k tomu, že bude patrně muset řadu členů zastupitelstva hodně přesvědčovat, případně jim nabízet i nějaké "výměnné" obchody, bude patrně prosazovat veřejné hlasování při volbě nového starosty, aby si mohl ověřit, že mu tito zastupitelé opravdu odevzdají svůj hlas.

Problémy má dr. Rubík i ve vlastní straně, neboť  je veřejným tajemstvím, že se současným místostarostou, panem Bartoníčkem, se příliš neshodnou, a tak pozice ing. Bartoníčka ve vedení města není příliš jistá. Na straně druhé je však ing. Bartoníček i možnou variantou na post slánského starosty, pokud se ukáže, že osoba dr. Rubíka je neprůchodná. Pravděpodobnost takovéhoto řešení však není příliš velká. Na straně druhé se v kuloárech diskutují i další jména vhodná na tento post. Minimálně pan Jaroslav Hložek, dosavadní místostarosta, díky volebním výsledkům jeho strany i podpoře, kterou mu vyslovili někteří další zastupitelé, může o tomto postu reálně uvažovat.

"Hraje" se i o posty místostarostů, ale dokud nebude vyjasněno obsazení postu starosty, jsou veškeré úvahy ryze spekulativní. Určité signály hovoří např. pro paní Kaiserlíkovou, zájem o post místostarosty má i ČSSD. 

 

Jediná jistota, kterou ve Slaném tak zatím máme je to, že zatím  není jistého vůbec nic.