SLÁNSKÉ NOVINY

Hrajeme anglickou hudbu

2019-07-03 06:29:42, - redakce

Rozhovor s Holbon Stereo.

Když jsem si hledala, kdo jsou Holborn Stereo, zjistila jsem, že je to ústecká kapela hrající indie rock. Že vznikla začátkem roku 2018 a že již odehrála 8 koncertů. Skládá se ze tří členů - Filip Prahl (kytarista, zpěvák), Honza Novotný (baskytarista, zpěvák) a Martin "Máťa" Valter (bubeník). Ve Slaném bude vystupovat v pátek 5. července 2019 na náměstí (Music on the Square/Hudba na náměstí) a v sobotu 17. srpna 2019 v letním kině (Slánský Woodstock 2019).

 

Píšete o sobě, že jste ústecká kapela. Pocházíte všichni z Ústí nad Labem?

Martin Valter (MV) - Rytmická sekce ano a náš zpěvák a kytarista je Pražák.

Filip Prahl (FP) - Pražák, to jsem a asi vždycky budu. Ale teď bydlím ve Smečně, takže Slaný je místo, kde jsem teď logicky docela často.

 

Proč jsou o vás informace převážně v angličtině?

FP - No, tak já asi vycházím z toho, že ... nebo jako směřujeme na lidi, co rozuměj' tomu, o čem zpíváme. Tak pak je to vlastně jedno.

 

Píšete o sobě, že hrajete indie rock. Jak byste ten styl popsali?

FP - Já to vysvětluju jako ... no, hrajeme anglickou hudbu, takovou, myslím, typicky anglickou. A tam se tohle označuje jako indie. Jak máme taky někde napsáno, je v tom asi slyšet britpop 90. let ... minule někdo zmínil madchester! Neumím škatulkovat, chce to asi slyšet.

Honza Novotný (HN) - Indie je, myslím, že zkrácenina on independent, nezávislá scéna? Alternativa? Návaznost na britskou muziku 90. let je jasná. Což už je samo o sobě dostatečně indie. A jsou v té naší muzice navíc takové přesahy jinam a většinou pryč od jakéhokoliv mainstreamu. Tak proto indie. No a pak je tu ještě ten sitár?

FP - No, indie znamená evidentně na různých místech planety různý věci. Škatulky jsou blbost.

 

Hráli jste dřív i v jiných kapelách?

FP - S Honzou jsme založili Hypnoises, s těmi jsem pak já pokračoval. A pak jsem taky několikrát zahrál sólově. A pak jsme se ještě jednou sešli s Honzou - jako Rocket Science. To byla dvoučlenná kapela s automatickým bubeníkem, panem Alesisem... možná z toho vylezli dnešní Holborn Stereo. A pan Máťa je tisíckrát lepší!

HN - No, s Filipem se známe fakt dlouho, od vysoké školy, tam vznikli Hypnoises, Rocket Science o mnoho let později a s Máťou jsem se pro změnu potkal v kapele Absent Lovers, což už je taky víc než deset let.

MV - Koncem osmdesátých let jsem hrál s kapelou VZN a v polovině devadesátek jsem začal s Invalidním Důchodem. Postupem času jsem hrával v různých kapelách, ale za zmínku stojí Absent Lovers, kde jsem poznal Honzu, par let s kapelou Four Brains a naposledy s Idio & Idio.

 

Čí nápad byl dát se dohromady a jak k tomu došlo?

FP - Nějak k tomu došlo ...

HN - Vzhledem k tomu, jak dlouho se my tři vlastně známe, tak ke spojení zákonitě muselo jednou dojít. Nám nějak postupně najednou došlo, že by k tomu mělo dojít? a došlo k tomu.

MV - Asi k tomu muselo dojít!

 

Hrajete ve třech. Není to málo?

MV - Je to akorát, protože basa, bicí a kytara jsou základ a čím méně, tím více...

FP - Hrozně se mi líbilo, co minule vyslovil Honza. Protože nám to dává spoustu prostoru, každýmu, obrovskou svobodu. Spousta místa, neomezeně místa, pro kytaru, pro basu i pro bicí! A to je úplně perfektní!

HN - Přesně tak. Jakmile jsou v kapele třeba dvě kytary, pak jsou tím i víc rozdané karty a rozdělené role, a to víceméně pro všechny. Takhle má každý z nás obrovský prostor pro tvorbu a vymýšlení nejrůznějších věcí. Nikdo pak není sólista ani doprovod. A zároveň to zůstává čistý, úsporný.

 

Jakou vaši písničku považujete za nejlepší?

FP - Možná se to mění, z dosavadních nahrávek je pro mě nejlepší "She Talks Too Much", jinak mi přijde strašně dobrá "Lost (Above The City)" se sitárem. Je silná. Ale já nemám, přirozeně, odstup, měli by to hodnotit posluchači.

HN - Mění se to. Dost často je to ta nejnovější, když se vždycky vyloupne v té své definitivní podobě. To nás vždycky překvapí. Konkrétní věci je těžké jmenovat. Ale "Lost (Above The City)" je teda i moje oblíbená. Tak nějak přirozeně pluje a dokáže mě unést?

MV - vzhledem k tomu, že si je skládáme, tak všechny...

 

Prozraďte nám, o čem zpíváte.

FP - Asi to všechno vychází nějak ze zážitků, ale to asi u každýho ... o holkách? O vztazích? Někdy mě něco napadne a vlastně je to nejdřív reakce na něco, co jsem právě zažil nebo viděl, ale pak se z toho vyklube něco, něco o něčem jinym. Co mi třeba leželo v hlavě už dýl. Prostě se to tak skládá. Ale nechci vykládat, o čem co je. Byl bych asi radši, kdyby si v tom lidi našli něco svýho. Tak by to s uměním mělo bejt, ne? Aby to fungovalo.

HN - Hehe, no, jestli můžu něco trochu pro bulvár... máme to tak nějak rozdělený. Filip hlavně o vztazích, já naopak o spoustě blbostí, jako jsou pochybnosti o sobě samým, strachy, který si tahá člověk z dětství, nebo smutek nad smrtí hmyzích domácích mazlíčků. Ale souhlasím, posluchač by si ideálně v těch písničkách měl najít něco svýho.

 

Na co byste chtěli nalákat lidi, aby na vás šli?

MV - Naše muzika je zajímavá tím, že je spontánní a zahraná na první pocit. Vždy první nápad, který spojí srdce a mozek a přenese se do nástroje, alespoň co se bicích týče.

FP - Nalákat zásadně na hudbu!

HN - Na hudbu, na co jiného taky my můžeme lákat?

 

Jak myslíte, že vaší hudbu vnímají vaši fanoušci?

FP - Ušima?

HN - Ušima, o tom není pochyb. Pak to akorát musí prorezonovat k těm správným receptorům.

 

Máte nějaký vzkaz pro vaše fanoušky?

FP + HN + MV - Doražte na koncert!

 

Všechno o Holborn Stereo je k dohledání také na jejich webu, www.holbornstereo.com, nebo na sociálních sítích - jsou tam jednoduše jako @holbornstereo.

 

-km-