SLÁNSKÉ NOVINY

Jak chytat důchodce do dluhových pastí

2016-02-26 17:48:51, - redakce

Původně jsem si myslela, že mám jediný problém. Potřebuji nutně refinancovat krajně nevýhodný úvěr v souvislosti s kreditní kartou od Home Credit. To bylo tak:

Kdysi jsem stavební materiál na opravu svého starého domečku pořizovala v Baumaxu na půjčky se splatností 10 měsíců a úrokem 10%. (Splácíte vlastně 11 měsíců po desetinách půjčené částky, poslední - jedenáctá je úrok.) Pomocí takto zakoupeného materiálu vám potom pár známých za odměnu čítající zlomek ceny, kterou by si účtovala akreditovaná firma, lepí vaši nemovitost jako vlaštovka hnízdo.Jenže pak tyto úvěry Baumax zrušil a začal spolupracovat s Home Creditem. Ten má úrok podstatně vyšší, ale když vám padá barák na hlavu, nemáte coby starobní důchodce s nízkou penzí jinou možnost. Vlastně máte hned tři, jednu horší než druhou! Buďto můžete zahynout v troskách svého neopraveného obydlí nebo být vyhnán na ulici lichvářskou bandou případně tyto katastrofy relativně oddálit v bláhové naději, že se možná někdy v budoucnu stane zázrak. Jako občan nízkopříjmové kategorie jste totiž pro všechny "seriozní" banky obyčejný póvl a dámy u přepážek těchto institucí vám to také s patřičnou dávkou posměšné ironie dávají pěkně sežrat. Jediný, kdo je ochoten s vámi ztrácet čas jsou lichváři (do jejichž náruče jste stavem českého bankovního sektoru přímo programově vháněni) a dále Home Credit. Pud sebezáchovy vám nedovolí upsat se těm prvním a poněvadž zatím nikomu nic nedlužíte, dostanete "šanci" získat kreditní kartu od Home Creditu. Nejdříve na dvacet, později jako "odměnu" za poctivé splácení na 70 tisíc. Problém spočívá v tom, že částka nesplacená v bezúročném období (velkoryse ponechávají na vás, zda chcete- přesně řečeno, MÁTE NA TO jej využít), je následně úročena tuplovaně a horentní sazbou. Plných pětašedesát tisíc si vezme oprava střechy a pak tu půjčku splácíte bez pár drobných po třítisícových měsíčních splátkách.
Více než polovinu té sumy spolknou každoměsíční úroky a poněvadž vám úhradou dalších pravidelných plateb (př. záloh na elektřinu) už z důchodu nezbude vůbec nic, promrháte ten zbytek splátky nákupem základních potravin úvěrovou kreditní kartou, která je součástí tohoto ďábelského projektu - tedy "na dluh". Pochopitelně jsou ty nákupy opět "novým" úvěrem, znovu a znovu horentně úročeným a tak pořád dokola. Mimochodem, ta karta zajišťuje svému provozovateli - nadnárodní společnosti - ještě jednu prioritu, totiž, že budete své potraviny nakupovat výhradně v supermarketech (vlastněných rovněž nadnárodními společnostmi). Ne že byste ji teoreticky nesměli užít i jinde, ale řekněte mi, kolik drobných krámků přijímá platební karty? Z těch českých malovýrobců a prodejců potravin neznám jediného! Teoreticky lze z kredity vybrat i hotovost v bankomatu a pak ty finance probendit za konzumní chléb a jiné pochutiny, třeba na mimořádně kvalitně organizovaných farmářských trzích a dalších centrech luxusu, ale raději to nezkoušejte! Zjištění ceny jediného takového výběru z bankomatu by vám mohlo způsobit újmu na zdraví.
Refinancování nevýhodných úvěrů nabízí v televizi hned několik subjektů. Mezi prvními byla kontaktována e-Bank. Nejdříve musíte vedle svého rodného čísla uvést také mobil, proti uvedení mailové adresy se instinktivně vzbouříte,(tvrdíte, že žádnou nemáte). Také chtějí výslovný souhlas k nakládání s citlivými osobními údaji, prý z důvodu možnosti nahlédnout do registru dlužníků. Výsledek šetření stran přiznání či nepřiznání úvěru bude oznámen telefonicky. I když v registru dlužníků vaše jméno nefiguruje, zamítá se. Údajně protože Home Credit nemá pevnou částku splátek. Nechápu, proč by to mělo vadit, vždyť chcete úvěr 70tis. zaslat prostřednictvím e-Bank přímo na účet Home Credit, zbývalo jen dořešit výši splátek a podepsat smlouvu. V televizi totiž inzerát sliboval refinancování oné částky na měsíční splátky baťovských (bez jedné kačky) patnácti stovek. Tím by vám ve srovnání s vašimi současnými třemi tisícovkami měsíčně zůstávalo v kapse plných 15set káčé a bez úroků!
Když vám půjčku nedali, chcete aspoň dodatečně odvolat svůj souhlas nakládání s osobními údaji. Kde, lidi, žijete? V Česku! V tom je ten problém, takže nelze...
Postupně jsem obtelefonovala všechny inzerované nabídky. Obdržela jsem i cenné rady. Jeden bankovní poradce mi příkladně přes telefonní sluchátko dobrosrdečně radil, abych nabídla jako zástavu svůj minidomeček. On prý tak vyřešil hypotéční úvěr. Jenže on patrně není nízkopříjmový důchodce. Mou chatrnou nemovitost kvůli sedmdesátitisícovému refinancování dluhu nikdo zastavit nechce, snad zase jen ti lichváři, ale pak je to prašť jako uhoď, na ulici jdete stejně! 
Výsledek více než půlročního snažení - nula. A navíc: Pozor na telefonní čísla! V některých případech už zavoláním na telefon s dotazem stran podmínek půjčky přispíváte nemalou částkou na životní úroveň poskytovatele.
Refinancovat nevýhodný úvěr se mi nepodařilo dodnes. Je jasné, že za tohoto stavu vás jakýkoliv nepředpokládaný výdaj nutně položí. A ten na sebe v mém případě také nenechal dlouho čekat!
Neznáte někdo náhodou banku šéfovanou andělem strážným či jiným svatým?
PS: Každý ze zde uvedených faktů má ještě aspoň jeden další háček. Ale o tom zase někdy příště.


                                                                                        Ina Gajzlerová