SLÁNSKÉ NOVINY

Jak prohrál sport

2020-10-06 15:52:03, - redakce

Někdo by mohl říci: "Prohráli volby, tak teď  začne hned šířit nějaké ,katastrofické zprávy". Ale při psaní tohoto článku vycházím z  více než desetileté zkušenosti práce v oblasti sportu ve Středočeském  kraji a konkrétních vyjádření nově zvolených zastupitelů.


Domnívám se totiž, že výsledky krajských voleb a nové vedení kraje, které by se mělo rekrutovat ze zástupců STAN, ODS, Pirátů a TOP09, jsou špatnou zprávou pro všechny středočeské sportovce. 

Ani v minulých letech nebyla podpora sportu v kraji nějak přehnaně velkorysá. Ale něco se přeci jen podařilo. Za posledních 10 let jsme napomohli ustavit 26 sportovních center mládeže, na které kraj přispíval částkou cca 30 milionů korun. Dalších cca 200 sportovních oddílů mělo možnost čerpat dotace na činnost jejich klubu či opravy sportoviště. Z krajského rozpočtu byla na tyto účely v posledních letech každoročně vynakládána částka 25 milionů korun. 

Je pravdou, že o to, aby byl sport z krajské úrovně podporován více, se snažili především zástupci hnutí ANO společně se zástupci KSČM a ODS. Nezaznamenal jsem žádnou aktivitu ze strany Starostů a nezávislých (STAN) a vůbec se touto otázkou nezabývali ani krajští zástupci TOP09 a ČSSD. 

Předpokládali jsme, a tím myslím především ty členy ANO, KSČM a ODS, kteří se otázkou podpory sportu zabývali pravidelně a dlouhodobě, že v novém volebním období by mohla být podpora sportu v kraji ještě doplněna i o dotace na rekonstrukce sportovních areálů či výstavbu nových sportovišť. Uvažovalo se o částce 5 až 10 milionů korun, které by mohly být využívány jako finanční spoluúčast při realizaci nutných větších oprav či výstavby nových sportovišť. 

Tento plán však již patrně realizován nebude. Naopak, podle vyjádření některých představitelů nové krajské koalice, jsou dotace do sportu z krajského rozpočtu zbytečné a měly by být zrušeny. Jasně se v tomto smyslu vyjádřil lídr kandidátky Pirátů, pan Snížek. A to opakovaně, jak před volbami, tak i po nich. A s ohledem na to, že nikdo ze STAN či ODS na tato jeho prohlášení nereagoval, dá se usuzovat, že s postojem Pirátské strany k ukončení nebo i zásadním omezením podpory sportu v kraji souhlasí. 

A to je, podle mne ta nejsmutnější zpráva pro všechny středočeské sportovce. 

L.Peška 

Předseda a člen Výboru pro sport Středočeského kraje v letech 2008 - 2020