SLÁNSKÉ NOVINY

JAVA se vrací

2017-06-27 08:19:16, - redakce

Ne, v titulku není chyba. Jedná se opravdu o Javu, nikoliv Jawu. Stavebnice JAVA se vrací do České republiky.

Stavebnice JAVA byla jednou z nejoblíbenějších dětských stavebnic v Československu 60. a 70. letech minulého století. Byla dovážena z Maďarska, kde byl princip spojovacích prvků patentován maďarským inženýrem Jeno Paksym. V této době konkurovala v oblíbenosti československé stavebnici Merkur především pro jednodušší a snazší  spojování jednotlivých prvků. Jiné obdobné stavebnice, např. Lego či Seva, v této době v prodeji v ČR ještě nebyly.  Seva vznikla až v roce 1979, Lego nebylo do ČSSR dováženo až do 80. let minulého století.
V roce 1974  však byla práva na výrobu stavebnice JAVA Maďarskem prodána do Německé spolkové republiky a výroba v Maďarku tak byla zastavena. S tím také skončil i dovoz této stavebnice do ČSSR.
Výroba v Západním  Německu (a později ve sjednoceném Německu) pokračovala až do roku 2008, později pod obchodním názvem Plasticant. Výrobce však od užívání patentu na počátku 21. století upustil a tak bylo  po určitém čase  opět možné výrobu v Maďarsku obnovit. Stalo se tak roku 2010.

Firma SLAN group s.r.o. je tak po několika desetiletích novým dovozcem této v Maďarsku nejoblíbenější a nejprodávanější stavebnice do České republiky.

Stavebnice JAVA je možné zakoupit ve Slaném v prodejně CK SLAN tour, Wilsonova 597 (vedle Divadla). Nebo si ji objednat na eshopu: www.slangroup.cz .