SLÁNSKÉ NOVINY

Jdu do toho znovu

2018-09-22 08:57:48, - redakce

Rozhovor s Janem Chyským (Svobodní).

Co vás před 4 roky přivedlo k politice?

V té době město trápily problémy, kvůli kterým jsem se o chod města začal více zajímat. Po několika návštěvách jednání zastupitelstva jsem si uvědomil, že se nám dlouhodobí zastupitelé nějak politicky zdeformovali a chtělo by to nové lidi bez předsudků. Když mě pak kolega Jirka Hůla oslovil, zda bych mu nepomohl sestavit kandidátku Svobodných a nekandidoval s ním, dlouho jsem se nerozmýšlel. Jirku znám přes 20 let a pro mě je to nejčestnější člověk, kterého znám. A ačkoliv jsou někdy naše názory rozdílné a stane se, že hlasujeme každý jinak, nikdy jsme mezi sebou neměli problém.


Jak se podle vás projevovalo, že zastupitelé zdeformovali?

Před těmi čtyřmi lety jsme z publika sledovali, jak koaliční zastupitelé kompletně ignorují konstruktivní připomínky z řad opozičních zastupitelů, ale i občanů. Situace nám přišla tak zoufalá, že jsme pocítili jakousi občanskou povinnost zasáhnout a pokusit se být lepšími zastupiteli.


A jak to vypadá v současné době po čtyřech letech v zastupitelstvu?

I dnes panuje v zastupitelstvu velká averze mezi některými zastupiteli, kteří se vůči sobě vymezují takřka v každém hlasování. Jedni z principu hlasují proti druhým a mnohdy se tím znemožňuje najít řešení, které by bylo ku prospěchu města a občanů. Dle mého názoru z této situace vede jediná cesta ven - vyměnit starou gardu za nové lidi bez politické minulosti. K tomu ale bohužel zřejmě nikdy nedojde. Voliči volí známá jména stále dokola a nesledují, co se na zasedáních zastupitelstva skutečně děje.


Co vás za uplynulé čtyři roky práce v zastupitelstvu nejvíce zklamalo, a co naopak potěšilo?

Asi nejvíce mi vadí, když někdo lže. Za ta léta si nevzpomínám, že bych někdy zažil sebereflexi, kdy by někdo přiznal chybu. A v neposlední řadě mi vadilo, když jsem se jako opoziční, nebo i z počátku koaliční zastupitel rozhodl hlasovat s protistranou, někteří kolegové si neodpustili kritické komentáře. Člověk se snaží řídit zdravým rozumem a pak musí poslouchat řeči typu "Co jste za to dostal?". Paranoia některých zastupitelů je v případě rozdílného názoru neuvěřitelná. Zřejmě v jejich případě platí přísloví ,,Podle sebe soudím tebe". I přes časté neshody v rámci zastupitelstva se nakonec podařilo schválit některé pro občany důležité projekty. Získali jsme dotaci a začalo se s rekonstrukcí čističky odpadních vod, připravuje se zpětvzetí správy vodohospodářské infrastruktury do rukou města nebo se revitalizovala Husova ulice. A těší mě, že dnes už nikdo nezapírá, že stavba parkovacího domu tohoto typu byla chyba.


Jak byste okomentoval současnou volební kampaň?

Mezi kandidujícími subjekty se najde mnoho perspektivních tváří, které se střetávají s velkým množstvím známých osobností. Několik schopných lidí opustilo původně silné kandidátky. Někteří úplně, jiní přešli k názorově stálejším subjektům. Trápí mne nové tváře, které se derou do zastupitelstva populistickou kampaní, aniž by se aktivněji účastnily veřejných zasedání a měly tak ponětí o procesu fungování vedení města. Sami jsme dříve byli nováčky, plní ideálů, ale pravidelná účast na zasedáních zastupitelstva v řadách publika nás stavěla nohama na zem.