SLÁNSKÉ NOVINY

K čemu nám je Slánská radnice?

2012-05-13 19:37:54, - redakce

Na posledním březnovém zasedání městského zastupitelstva se opět debatovalo o vydávání Slánské radnice. Další diskuse se pak objevila i v květnovém vydání této radniční tiskoviny.

Na jednání městského zastupitelstva se opozice, především ústy zástupců sociální demokracie, domáhala alespoň symbolického zastoupení v redakční radě tohoto periodika. Což je již po řadu let vedením slánské radnice (ovládané již po 20 let místní ODS), odmítáno.  Zástupci ČSSD si stěžovali především na to, že jejich příspěvky do tohoto buletinu jsou takřka bezvýhradně odmítány. Že post šéfredaktorky, kterou takřka nikdo nezná a nikdo nikdy neviděl, a která o dění ve Slaném získává informace pouze a jen z úst starosty města, neboť ve Slaném nebydlí a o dění ve městě se jinak prakticky nezajímá, je formální a její finanční ohodnocení (cca 18.000 Kč měsíčně) neodpovídá odvedené práci.

Starosta a někteří další představitelé města samozřejmě kontrovali argumentací, že Slánská radnice by neměla být nějakým ryze politickým periodikem, ale jen a jen informačním buletinem.  Což je na první pohled snad i obhajitelné. Ovšem jen do té doby, než zástupci ČSSD dokladovali, že na jednání kontrolního výboru paní šéfredaktorka přednesla, že obsah každého čísla podléhá schválení starostou města a že tento de facto rozhoduje o tom, co se ve Slanéské radnici otiskovat může a co nikoliv.

V květnovém vydání Slánské radnice je pak otištěn dopis paní Dobešové (dříve VV), ve kterém se dožaduje více informací o důležitých rozhodnutích vedení města či městského zastupitelstva. A i zde jí pan starosta společně s paní šéfredaktorkou, samozřejmě ryze nepoliticky, vysvětluje, jak by bylo špatné, kdyby se takovéto články  a informace ve Slánské radnici vůbec objevovaly.

Takže patrně i nadále, jediným vykladačem dění ve městě bude pan starosta ve svých pravidelných radničních sloupcích a další obsah Slánské radnice budou tvořit již jen důležité informace typu jaké nové knihy máme ve slánské knihovně či kdy zrovna bude Venuše v konjunkci se Sluncem. 

A na informace např. o tom, jak se daří vedení města prodat stavební pozemky  na Hájích, kolik bude stát roční provoz parkovacího domu, nebo proč město odmítlo darování rekreačního parku U Benaru si čtenář Slánské radnice musí i nadále nechat zajít chuť. To by přeci bylo to "politikaření", které ve Slaném rozhodně nemáme rádi. Notabene, kdyby se snad někde ještě objevila informace o tom, že nejen na výše uvedené, ale i další problémy mají někteří zastupitelé i jiný názor, než ten, který na stránkách Slánské radnice  prezentuje pan starosta.

 

L.Peška