SLÁNSKÉ NOVINY

Kam směřuje slánský fotbal?

2010-06-09 14:13:42, - redakce

Slánské fotbalové A-čko nedosáhlo na  očekávaný postup do 1.A třídy a tak, podle neoficiálních zpráv, chce vedení klubu na jednání valné hromady SK Slaný 17.června nabídnout rezignaci. 

Je skutečností, že výkony slánských fotbalistů asi zaostávají za očekáváním domácích fanoušků. Na straně druhé je SK Slaný jedním z mála fotbalových oddílů v našem regionu, který se velmi důkladně, široce a promyšleně věnuje práci s mládeží.  Proč se tedy nedaří družstvu dospělých? Tuto otázku jsme položili několika slánským fotbalovým patriotům, ať již z řad trenérů, funkcionářů či dlouholetých hráčů. Jejich odpovědi jsou velmi otevřené a zajímavé, ukazují na konkrétní problémy v činnosti oddílu a nebojí se pojmenovat i současné nešvary českého fotbalu.

Základní otázka Slánských novin byla:

V čem vidíte hlavní příčinu (nebo příčiny) toho, že se slánskému "A" nedaří postoupit do vyšších fotbalových soutěží, přesto, že dle názoru řady fotbalových odborníků, má hráčský kádr na to, aby bezproblémový postup vybojoval?

 

Největší příčinu vidím v přístupu  hráčů, to se týká, jak  tréninků, tak  samotných zápasů i ochotě naslouchat a plnit trenérovi pokyny. Výbor udělal asi maximum - přivedl  nového trenéra  i několik nových hráčů. Přesto pokud mám informace se přípravy a tréninků účastnila vždy tak třetina celého kádru A,B.

Jan Landvojtovič (trenér a fukncionář SK Slaný v letech 1997 - 2007)

 

Musím uznat,že nad touto otázkou jsem opravdu dlouho přemýšlel. Postoupit, být první, vyniknout v něčem nad ostatní vyžaduje v každém případě také víc trénovat, přidat něco víc než ostatní. To,že poskládám jedenáct lidí, o kterých si ostatní myslí, že umí hrát fotbal, ještě nezaručí automaticky úspěch. Je velký rozdíl jít si fotbal zahrát a jít fotbal vyhrát. Každý úspěch bolí a pakliže nejsou v mužstvu hráči, kteří jsou ochotni tzv. zatnout zuby, jít si nechat dát ránu tam, kde to bolí, nikdy úspěch nepřijde. Podle mě, hraje SK pohodlný fotbal. V otázce píšete,že "dle řady fotbalových odborníků má mít mužstvo na bezproblémový postup". Souhlasím s tím, že jsou v SK šikovní fotbalisté, to v každém případě, ale pokud nepřidají ke svému umu ještě zarputilost a bojovnost, dle mého názoru, není šance postoupit.

Osobně jsem jednu sezonu působil v Čechii Velká Dobrá hrající I.A třídu. Moje zkušenost z ročního působení: Obrovská zarputilost a vůle po vítězství všech hráčů a to i těch, kteří zdaleka nedosahují kvalit hráčů současného SK.

Co je tedy, dle mého názoru, potřeba udělat pro postup:

a)  Hráči musí přidat v úsilí, zarputilosti a vůli. Samotná fotbalovost dnes nestačí, každý hráč musí přidat ještě něco navíc.

b) Je potřeba vybrat vhodného trenéra, který to z hráčů bude schopen dostat.

Úkoly zdánlivě jednoduché :)

Bude-li mít výbor SK štastnou ruku ve výběru trenéra jsem přesvědčen, že postup min. do I.A třídy je opravdu v silách současného kádru SK.

Radek Šaroch (dlouholetý hráč SK Slaný, 1990 - 2010)

 

Kádr současného "A" mužstva nemá pro 1.A třídu požadovanou kvalitu. Podle mého názoru ji splňují hráči Tauš, Hořejší, Hadrika, Hrdlička a Husárek, morálně-volní (psychické ) vlastnosti pro postup nemá nikdo z manšaftu.

Ing. Ďoďo  KURILLA (sekretář SK Slaný 2003 - 2010)

 

Do fotbalu jsem začal dělat někdy v r. 1999 (po kompletním odstoupení výboru Pavla Vrzáčka). Mým a naším cílem bylo dostat slánský fotbal alespoň do divize. Výsledkem byl koupený postup do krajského přeboru (cca 100 tis.Kč). Tam jsme se i s pomocí fotbalové diplomacie (rozhodčí...atp.) udrželi dvě sezony a následoval postupný pád na dnešní úroveň.  Nepamatuji postup z 1. místa.

Coby bafuňář mohu vše hodit na hráče - jak jsou nezodpovědí, jak málo trénují, jak nedrží partu a jak jsou málo cílevědomí. V další pak mohu obvinit radnici, jak nemá ráda sport a fotbal zvlášť, pak je ještě moderní vyměnit trenéra a vyzvat výbor, aby odstoupil.

Jedno však chci říci. Máme stále ještě velký propad v práci s mládeží. Tvoříme pomalu a ztěžka vlastní kádr hráčů (platí zejména pro mládež). Máme příliš mnoho hráčů, kteří u nás hostují, neexistuje "karierní řád pro mládež". Není něco jako skaut - pro mládež. Takže např.  skutečně talentovaný hráč ročníku 2000 nehraje za 1998 (příklad). Za "B" mužstvo nehrají rezerva A nebo dorost, ale zasloužilí a vysloužilí hráči. Trenéři mají možnost se vymluvit na cokoli. A budu končit, protože vím jak je to vše  "schůdné a jednoduché". Chci poděkovat všem okolo slánské kopané, že mám možnost dále fandit a chodit  na fotbal  od pondělí do neděle - pořád se něco na tom hřišti děje.

Do nové sezony    kolotoč  !!!

Ing. Luboš Šmehlík (funkcionář SK Slaný 1999 - 2008)

 

Je pravda, že jsem ve Slaném již "inventář",  a tak to co tady budu psát, je čistě můj vlastní osobní názor.

Určitě  je více příčin a bezproblémový postup ve fotbale se moc nevidí (i když je to teď třeba náš "B" tým). Jak se říká, míč je kulatý a každý zápas začíná za stavu 0:0. Ale ještě než se k zápasu dostanete, musíte pro to něco obětovat. Ať je to Váš čas, rodina, kamarádi, hospoda, jiný koníček apod. V době, kdy jsme hráli krajský přebor nebo pak i 1.B nebo 1.A třídu, tak na trénink chodilo 20 hráčů! A tady bych začal s příčinou číslo jedna. Nezájem hráčů, motivace, práce, špatný trenér, konflikty mezi hráči atd. Osobně, když vám na trénink přijde 6 hráčů a další trénink dalších 6, pak ani Mourinho nám k postupu nepomůže.

Tohle je největší nedostatek v dnešní době. Chyba byla i v striktním oddělení tréninku "A" a "B" mužstva!!! Bylo to hned na začátku po příchodu pana Šarlingera. Proti němu nic nemám, ale dostatek informaci o slánském fotbale neměl. Viděl nás jen párkrát hrát, a to je málo. Dále se tak projevili odlišné představy hráče a trenéra (např. Kozelka, Libor Volf, Husárek, Mrština). Moc se jim pak nechtělo bojovat pro Slaný a to je špatný a odrazí se to na celém týmu. Podívejte se na současnou situaci v "B" týmu. Hrajeme sice o dvě třídy (teď už jen o jednu) níže ale bojujeme, chceme vyhrávat a strašně neradi prohráváme! A to je přesně to co v "A" týmu chybí. Stačila by trochu uvolněnější atmosféra, srandičky a pak na jedno pivko (teda kromě mě - já si dávám červený s colou) všichni pohromadě k Rybám si popovídat (nemyslím tím opíjet se do rána!!!). Pak by na trénink chodil dostatečný počet hráčů - stačí 12 a více, aby šlo něco nacvičit a natrénovat. Hráči na postup určitě jsou, jen potřebujeme trochu uvolnit atmosféru a potrénovat, jako za pana Tauše (to byla škoda, že nám ten postup utekl). Vypadalo to na postup, ale jak říkám, je to sport, a ani když máte nejlepší formu a výborné hráče tak to občas nestačí.

A peníze někomu dávat v této soutěží nemá cenu! To raději kupte sadu dresů dorostu. Myslím si, že by měli hrát hráči ze Slaného nebo blízkého okolí, ne kupovat hráče z Prahy. Když už, tak musí být přínosem a ne, aby zapadl do průměru.

Nenad Hrubik (hráč SK Slaný 1994 - 2010)

 

Trénovat ve Slaném jsem začal v roce 1985, kdy jsem spoluzakládal "B" dorost. Po 4 letech jsem přešel k "A" dorostu, který jsem převzal od Ant. Sýkory. Po dalších 4 letech jsem převzal "B" mužstvo dospělých. V sezóně 1994-95 jsem na 1 rok trénoval žáky Sparty Praha. Poté jsem měl z pracovních důvodů několik sezón trenérský půst. Pak jsem dva roky trénoval Knovíz a chtěl se vrátit trénovat "B" mužstvo. Jenže mě oslovil nový výbor fotbalového klubu a požádal mě, abych vzal uvolněné místo trenéra u "A" mužstva. Začínala sezóna 2003-04, mužstvo skončilo v předchozím ročníku krajského přeboru v horní polovině tabulky a nic nenasvědčovalo tomu, jaký nás čeká propad. Řekl bych, že zde byl začátek nynějšího stavu. Během dvou sezón dva sestupy až do 1B třídy. Z mužstva zmizeli hráči hrající za odměnu, podporu v zákulisí (slušně řečeno) jsme odmítali použít a samozřejmě nám to dali všichni pěkně sežrat. Přestože jsme v tom jako trenéři byli nevinně, ještě dnes se stydím, co jsem si na adresu SK Slaný musel vyslechnout se svým asistentem V.Minaříkem. Jak ze strany soupeřů, tak rozhodčích. Během dvou let odešlo přes 25 hráčů ať už z jakýchkoliv důvodů!!! 

Před sezónou 2005-06 zůstalo v mužstvu jen 8 hráčů a nebýt silného ročníku, který vycházel z dorostu, dospělý fotbal ve Slaném skončil. Hned po prvním  zápase v Lidicích, který skončil naší porážkou 1:9 (!) bylo jasné, že pokud se z toho máme dostat, čeká nás neuvěřitelný kus práce. Postupně jsme se zlepšovali. Problém v zimě byl se sálovou kopanou - tento problém se vlastně táhne až do dneška. Přístup hráčů k tréninkovým povinnostem byl velmi špatný a tak konečné umístění v polovině tabulky bylo celkem dobré.

Sezóna 2006-07 se celkem povedla. Pokračovali jsme bez posil v podstatě s vlastními odchovanci a na konci byl po dlouhém přetahování se Lhotou zasloužený postup. Přístup hráčů se postupně lepšil, ale pokud jsem chtěl v zimním období trénovat, musel jsem trénovat každou sobotu i neděli. V sobotu s hráči, kteří hráli sálovku v neděli a v neděli s hráči, kteří hráli sálovku v sobotu a nebyli zraněni či unaveni.

Sezóna 2007-08 v 1A. třídě byla nesmírně těžká. Znovu jsme odmítli zákulisní machinace a já sám jsem chtěl dokázat, že toho nebudeme mít zapotřebí. Po podzimu jen 9 bodů. Přes velké obtíže v zimě opět se sálovou kopanou jsme na jaře začali výborně a dostali se na  nesestupové místo. Jenže pak jsme začali mít za soupeře mužstva hrající o postup či sestup a situace s rozhodčími se opakovala. Také přístup hráčů jsem si představoval jinak. Brzy to vzdali a v tu chvíli jsem se rozhodl dát si fotbalovou pauzu. Po sestupu jsem u mužstva skončil a začal se věnovat předpřípravce, kde jsem ke své spokojenosti druhým rokem.

Jednoznačně si myslím, že v trenérech problém SK Slaný není. Ať už jsem trénoval já, Vašek Müller, Jirka Hořejší či nynější trenér, problémy se stále opakují. Špatný přístup některých hráčů. I v této sezóně se stalo, že před důležitými zápasy hráči "paří"až do rána. Pak jejich výkon na hřišti podle toho vypadá. O sálové kopané jsem se zmínil. Já to řešil tak, že jsem v podstatě od půlky ledna do konce března neměl jedinou volnou sobotu a neděli. Protože sálovkáři trénovali podle toho, jak měli zápasy v hale. Pokud jsem chtěl, aby měli natrénováno, byl jsem nucen toto obětovat. A když jsem pak viděl, jak se hráči na place flákají, položil jsem si otázku,  zda to mám zapotřebí. Samozřejmě že nemám. Trénuji děti a ti jsou rády, že se něco naučí a můžou se přetrhnout.

Řekl bych, že kádr mužstva je velmi dobrý a měl by soutěží projet do 1.A třídy. Můj pohled na mužstvo je zvenčí i když samozřejmě se různé věci ke mně dostanou. Takže nevím, proč Hadrika nedává góly, když na Kladně je dával, proč techničtí hráči nejsou schopni vytvořit kloudnou akci a pak nadávají, že míče létají přes zálohu vzduchem. Obrana si není schopna poradit s jediným pořádným útočníkem (viz poslední zápas s Klecany), brání ho ve čtyřech a on jim stejně uteče. To jsou věci, které trenér může vyřešit a hráče naučit. Ale to nejdůležitější, aby hráči chtěli budoucí zápas vyhrát už na pondělním tréninku a né až v půl 5 ráno z pátku na sobotu cestou z hospody, to si musí hráči vyřešit sami ve své hlavě. Přesto si myslím, že cesta, kterou jsme byli donuceni se vydat v roce 2005 je správná. Hrát fotbal čistě, vychovat si vlastní hráče a vhodně je doplnit několika hráči odjinud tak, aby to klapalo, dalo se na to koukat a nemuset se stydět. Pořád si myslím, že na to tento tým má. Chce to jen méně slov a více práce.

Ronald Tauš (trenér SK Slaný v období 1985 - 2010)

 

Co napsat závěrem? Není cílem redakce Slánských novin ani autora tohoto článku, nějak mentorovat, co a jak by SK Slaný měl dělat lépe či jinak. Mohu-li však jednu věc vyzdvihnout, pak to, s jakým zaujetím se oslovení funkcionáři, hráči či trenéři k danému problému vyslovovali. Je na prvním pohled čitelné, že pro a se  slánským fotbalem žijí a jsou připraveni pro jeho úspěch ledaccos udělat. Můžeme tedy jen popřát tomuto fotbalovému oddílu do nové sezóny hodně gólů, především v síti soupeřova brankáře.

 

Pozn.: Samozřejmě, i zde platí, že  pokud někdo z dalších čtenářů má zájem se vyslovit k nastolenému problému, rádi jeho    příspěvek zveřejníme v rubrice "Ohlasy čtenářů".

 

L.Peška