SLÁNSKÉ NOVINY

Kde skončily ideály 17. listopadu?

2011-11-22 08:33:35, - redakce

Většina z nás ta hesla ještě pamatuje.  "Nejsme jako oni", "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí", "Nebát se a nekrást" a další.

Když se před 22 lety hroutil starý režim, nejen občané na náměstí, ale i mnoho řadových komunistů uvítalo změny. Vládu starých a zkostnatělých byrokratických struktur, neschopných patřičných změn a v mnoha ohledech jen tupě podřízených Moskvě, měl nahradit systém nový, demokratičtější, svobodnější a ekonomicky výkonnější.

Řada lidí dnes zastává názor, že změny v roce 1989 sice dobře začaly, ale pak se toho chytili různí kariéristé a prospěcháři. Mezitím se však naše politické a podnikatelské elity naučily krást, jako málo kdo jiný ve světě. Přímo tak zapříčinily možná největší deziluzi českého národa za celé jeho polistopadové období.  Volby již nic neřeší, občané nemají už ani volbu mezi "větším" či "menším" zlem. Všichni kradou bez rozdílu barev či ideologie - modří, oranžoví, zelení, černí, ... jakou barvu ještě chcete? A když se snad nějakým omylem objeví na nějaké vyšší úrovni politik tak říkající s čistým štítem, je velmi rychle svými kolegy buď zpacifikován nebo odklizen na místa, kde nemůže "škodit".  Nejrůznějších skandálů, afér a zlodějen je dnes tolik, že je běžný občan už ani nevnímá. A z Klausových slibů o prosperitě (= "do 20 let doženeme Západ") zbyly jen Kalouskovy dluhopisy. 
Máme dnes asi právem pocit, že nám už zase mnohde vládnou z části neschopní, z části všehoschopní papaláši, které vůbec nezajímá s jakými problémy se potýká prostý občan tohoto státu. Jde jim jen a jen o jejich vlastní prospěch a dokázali tak daleko překonat i ty bývalé okresní a krajské partajní tajemníky. Těm šlo tehdy především a jen o udržení jejich funkcí.

A jak jsme na tom ve Slaném po více než 20 letech?
Ano, obecně máme svobodu slova. Svobodu slova, která znamená právě jen tu svobodu slova, nic více. Předchozí komunistický režim svým odpůrcům přikládal určitou váhu i tím, že se je snažil umlčet. Dnešní mocní své odpůrce jednoduše ignorují. Ať si říkají co chtějí, je to jejich právo. Nikdo však nemá povinnost jim naslouchat. Jak příznačné a charakteristické je to pro naše město.  Ano, jednou za čtyři roky se místní politické elity zmobilizují a snaží se pár týdnů před volbami naslibovat svým voličům vše, co chtějí slyšet. Zjevně dle pořekadla "slibem nezarmoutíš". Pak, hodinu po volbách, které s neúprosnou pravidelností již 20 let ve Slaném vyhrává  pravicová ODS,  na "své" voliče zapomenou, rozdělí si dobře placená místa na radnici a opět si jedou ve starých zavedených kolejích.  Inu, proč ne. ODS ve Slaném má zhruba 50 členů a přibližně 1600 občanů jí v posledních volbách dalo svůj hlas. To je asi 13% všech voličů ve Slaném. To bohatě stačí na ovládnutí takového menšího, skoro okresního města.  

Formálně je nejvyšším voleným orgánem ve Slaném městské zastupitelstvo. Fakticky však bylo cílevědomou prací slánského starosty a jeho spolustraníků  přetvořeno do podoby loutkového divadla, které nemá žádnou reálnou vůli nějak ovlivňovat dění ve městě, jeho směrování či rozvoj. Vše podstatné se totiž odehrává  výlučně v několika kancelářích v 1. patře městského úřadu, kde hlas lidu ani jeho demokraticky zvolených zástupců nezaznívá. Ne proto, že by tam nemohl dolehnout, ale proto, že v nich nesedí nikdo, koho by názory občanů či zastupitelů zajímaly.
Městskému zastupitelstvu jsou tak předkládány pouze věci, které vyžadují jeho formální souhlas a v mnoha případech v době, kdy už jsou v podstatě zrealizovány. Další samosprávné orgány, do kterých by se mohli zapojit i občané města, jako např. různé komise či výbory, jsou redukovány a pokud některé formálně existují, pak je jejich činnost, návrhy či usnesení ignorována či bagatelizována.  Viz např. loňské projednávání rozpočtu ve finančním výboru, které navržený rozpočet na rok 2011 nedoporučil k přijetí. Zastupitelstvo, resp. především jeho pravicová většinová část, se však závěry finančního výboru vůbec nechtěla zabývat. Prostě je ignorovala a jen odhlasovala to, co jim bylo shora nadiktováno.

Očekával bych, že tento vrcholný městský orgán bude projednávat zásadní koncepční materiály, investiční záměry, či chod jednotlivých městem zřízených institucí. Nic takového se však neděje.  Koncepční materiály patrně neexistují, a pokud ano, pak leží někde v trezoru dokonale utajeny. Za posledních 15 let si nepamatuji na jediný, který by vedení města  zastupitelstvu předložilo.
Finance nebo investice? Ano, nějaké město opravdu vynakládá, ale že by o nich předem probíhala nějaká veřejná diskuse o jejich účelnosti, návratnosti, nutnosti? To nikdy. Jedinkrát, v dubnu 2010, si městské zastupitelstvo dovolilo uložit starostovi města úkol, aby mu předložil plán investic na rok 2010 - 2011. Starostovi Rubíkovi  trvalo více než půl roku, než 14 dní před skončením volebního období, v říjnu 2010,  předložil prostý seznam o velikosti 1 strany A4. Toť vše. Žádná diskuse, žádná polemika, žádné variantní návrhy řešení. Zkrátka nic k řešení.
Věřili byste tomu, že ani tak kritizovanou a rozporuplnou stavbu parkovacího domu za bezmála 100 milionů korun městské zastupitelstvo de facto nikdy neschválilo?!  Kdo vlastně ví, jakou smlouvu starosta města podepsal a s kým!?!

Možná by bylo dobré vydat městské knihovně příkaz opětovně dát na index knihu Ladislava Mňačka "Jak chutná moc". Ale proč vlastně, on tyhle knihy ve Slaném stejně nikdo asi nečte.

L.Peška