SLÁNSKÉ NOVINY

Kdo je Přísaha

2021-08-08 19:15:59, - redakce

Zájemcům o současné poltické dění přinášíme informace z průzkumu, které mezi příznivci hnutí Přísaha uskutečnila v minulých dnech agentura SLAN group.  

Tento průzkum byl zaměřen na příznivce a sympatizanty Hnutí Přísaha. Odpovědi na anketní otázky vyplnilo (on-line) ve dnech 1.- 6.8. celkem 167 respondentů. 96% z nich uvedlo, že mají k Přísaze blízký vztah. Ankety se zúčastnilo celkem 30 členů Přísahy, tedy téměř čtvrtina z jejího aktuálně udávaného celkového počtu 128 členů. 

Chtějí se příznivci Přísahy zúčastnit letošních podzimních voleb? 

99% respondentů uvádí, že se chce zúčastnit podzimních parlamentních voleb. Ovšem pouze 82% respondentů uvádí, že je rozhodnuto volit Přísahu. 10% respondentů patrně Přísahu ve volbách nepodpoří a to i přesto, že se považují za její příznivce. Přísaze se zjevně daří aktivizovat dřívější nevoliče. 15% respondentů se dříve parlamentních voleb neúčastnilo. 

Odkud přicházejí sympatizanti k Přísaze? 

Jednoznačně nejvíce od hnutí ANO (kolem 30%). Přísaze se také daří oslovovat ty občany, kteří se v poslední době voleb do poslanecké sněmovny neúčastnili (kolem 15%). A překvapivě je Přísaha populární i mezi dřívějšími příznivci Pirátů (9%). Kolem 6% příznivců Přísahy se rekrutuje z bývalých voličů SPD a KSČM. Naopak zcela marginální (4 a méně procent) jsou "přestupy" od voličů ODS, KDU-ČSL či STAN. Pro dřívější voliče TOP09 pak Přísaha neexistuje prakticky vůbec (1%). 

V případě, že by nevolili Přísahu, jsou sympatizanti Přísahy nejvíce nakloněni volit ANO (16%), dále pak KSČM a SPD (kolem 6%). Další strany a koalice se pohybují kolem 4-5% 

Pokud se zdálo na začátku roku, že by Hnutí Přísaha mohlo oslovit i levicové voliče zklamaných politikou ČSSD a KSČM, pak se tato vize ukázala jako chybnou. V posledních prohlášeních a krocích Přísahy je patrné, že i toto nové hnutí se orientuje spíše na středové a pravicové voliče našeho politického spektra. Markantní to bylo především při vyjádřeních vedení Přísahy ke kauzám Vrbětice či Dukovany, kde Šlachta převzal tradiční protiruskou rétoriku většiny pravicových stran. Odklon zájmu levicových voličů od Přísahy tak může být i jedním z vysvětlení stagnace nárůstů volebních preferencí tohoto hnutí v posledních týdnech. 

I volbou některých krajských lídrů ukázala Přísaha, že akcentuje spíše pravicovou orientaci. Markantní to je např. u jihočeského lídra Přísahy, kterou je ještě nedávno mluvčí Trikolory a neúspěšný krajský volební lídr, paní Kerlesová. V Praze pak je lídrem Přísahy zbrojař Jiří Hynek, zakladatel strany Realisté, která zcela propadla při parlamentních volbách 2017. 

Zdá se tedy, že pravicové voliče si Přísaha získat nedokáže, i když se o to zjevně dost usilovně snaží. Zacílení na tento segment voličů může tak být velkým omylem, který se může v říjnových volbách Přísaze vymstít. Pravicové voliče nepřesvědčí a levicové si odradí sama. Prohlášení krajského lídra Přísahy, paní Kerlsové, o "hrůzovládě" minulého režimu k Přísaze levicové voliče patrně nepřivede. Zůstanou ji tak jen voličů středoví - hlavní základna ANO a Pirátů. A je otázkou, zda tento zbytkový elektorát bude pro Přísahu postačující. 

 Co po volbách s Přísahou v Parlamentu? 

Zajímavé je zjištění, že nejvíce akceptovatelnou stranou pro případnou povolební koalici je mezi příznivci Hnutí Přísaha stále Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Tuto spolupráci podporuje 21% sympatizantů Přísahy. Akceptovatelný je také STAN (16%) a překvapivě i extremistická SPD (14%). Naopak nejméně "populární" jsou mezi příznivci Přísahy Piráti, ODS a TOP09. Uzavřít koalici s těmito stranami doporučují jen 5% příznivců Přísahy. 

Co je však možná nejpřekvapivějším zjištěním tohoto průzkumu je fakt, že více než 56% příznivců nechce spolupráci s žádnou politickou stranou. Co by pak měla Přísaha v parlamentu dělat je ovšem záhadou. Je to patrně odraz předvolební filosofie Roberta Šlachty "neříkat nic ohledně povolební spolupráce, za čím bych si pak musel stát". Příznivci Přísahy tak sami nevědí, oč jejich ideový guru usiluje a tudíž tápou. 

Největší nevoli by tak u příznivců Přísahy vzbuzovala případná koalice s Pirátskou stranou (odmítá 58% sympatizantů), dále pak s ODS (proti je 50%) i TOP09 (nesouhlasí 46%). Pokud se tedy Šlachta a jeho policejní boys dostanou do Parlamentu, čeká jej v pravdě "Sofiina volba", které části svých voličů vyhovět.

Věkové složení

Zajímavé je i zjištění, že ani Přísaze se nepodařilo nijak významněji oslovit mladou generaci do 30 let. Což se ovšem, snad až s vyjímkou Pirátů, nedaří v současné době žádné tradiční politické straně. Podíl této skupiny voličů se na sympatizantech Přísahy se pohybuje kolem zanedbatelných 4%. Naopak, přes 31% podporovatelů Přísahy je seniorského věku. 

Podpora v krajích

Krajově má Přísaha největší podporu ve Středočeském, Jihomoravském a Ústeckém kraji. Ovšem zejména v Ústeckém kraji čekají na lídra Přísahy, pana Jaromíra Pelce, dva velcí soupeři - Andrej Babiš a jeho ANO a Pirát Bartoš. Naopak jen minimální podporu má Přísaha zatím v krajích Libereckém, Pardubickém či Zlínském.