SLÁNSKÉ NOVINY

Kdo připravil Slaný o desítky milionů korun?

2010-09-28 08:35:58, - redakce

Teprve v posledních dnech a týdnech se podařilo rozkrýt jeden z důsledků ekonomického a právnického diletantismu starosty Rubíka, díky němuž město Slaný přišlo v průběhu posledních několika let úhrnem o částku cca 30 miliónů korun.

Jak celá kauza vznikla? Počátky tohoto starostova ekonomického fiaska je třeba hledat v letech 1998 - 2002, v době před zahájením první velké privatizace městského bytového fondu. Pro nezasvěcené čtenáře je třeba uvést, že příjmy z nájmů (tedy platby občanů) byly soustřeďovány na účtu tzv. vedlejší hospodářské činnosti města. Použití těchto příjmů bylo různé, peníze primárně sloužily k zajištění oprav městských bytů a domů, ale mohly se též použít i na libovolně jiné účely, pokud to bylo v souladu se zákonnými pravidly. V současné době je výnos z pronájmu městských bytů kolem 15 milionů korun ročně. Ovšem, v letech 1998 - 2002 bylo ve vlastnictví města několikanásobně více bytů a úměrně tomu byly i vyšší příjmy z nájemného. Samozřejmě, vzhledem k tomu, že se od roku 2000 postupně stovky městských bytů odprodávalo občanům, úměrně tomu klesaly i výdaje na jejich opravu. Proto v těchto letech generovala vedlejší hospodářská činnost poměrně velké příimy, které se shromažďovaly na k tomu účelu založeném účtu města. Na konci prvního volebního období starosty Rubíka (v roce 2002) tak dosahovaly částky cca 80-100 milionů korun. K 30.6.2010 byl stav tohoto účtu 87 milionů korun. Souběžně s tím byl však průběžně vytvářen i Fond bydlení, kam byly směrovány platby občanů za privatizované byty. Stav na tomto účtu se  v první polovině tohoto desetiletí pohyboval řádově kolem 200 milionů korun. Ještě na začátku roku 2007 dosahoval částky kolem 107 milionů korun, v dalších letech pak postupně klesal až na současné cca 3 miliony korun. 

A jak plynul čas několika volebních období, střídali se volení zastupitelé i pracovníci městského úřadu,  na oněch odložených cca 100 milionů korun se pozapomnělo. Zůstala jen jedna osoba, která stojí ve vedení města již 12 let, a tou je starosta Rubík. Oněch 100 - 150 milionů tak více než 8 let nečinně leželo na běžných účtech, který nám, resp. městu nic podstatného nepřinášely a nepřináší.

Můžeme vzpomenout na řadu žádostí sportovních, zájmových či jiných organizací, které se na město obracely s žádostí o finanční podporu. Starostova odpověď byla vždy zásadová: nemáme, nemůžeme, nechceme ?

Nebo stačí připomenut, že v letech 2002 - 2004 si město muselo vzít několik úvěrů, které dodnes splácí, např. úvěr na  rekonstrukci budovy MěÚ či  hotelu Grand (cca  50 milionů korun) či úvěr na rekultivaci skládky (11 milionů korun). A to v době, kdy mu na účtu leží 100 milionů korun bez nějakého dalšího určení. Je to naprostý ekonomický diletantismus a můžeme klidně říci až "zločin" si půjčovat tyto drahé peníze a nechat vlastní prostředky ležet bez užitku na běžném účtu. Jen na úrocích za splátky úvěrů jsme tak museli zbytečně vynaložit kolem 15 milionů  korun.

Přitom, při vhodném deponování této částky na některém z jiných bankovních produktů (např. jen na běžném spořícím účtu) jsme jen na úrocích mohli získat kolem 25 milionů korun.  

Zkombinujeme-li tato fakta - tedy možnost vyhnout se drahým úvěrům a na druhé straně možnost vložit nepotřebné finanční prostředky  na lépe úročený účet, pak jednoduchým součtem zjistíme, že město v této době, tedy za starostování pana Rubíka, v letech 2002 - 2010, díky jeho nezájmu o takovéto, pro něj patrně nedůležité nebo nesrozumitelné otázky, přišlo o částku minimálně ve výši 25, spíše však 30 až 35 milionů korun.