SLÁNSKÉ NOVINY

Kdo věděl?

2014-04-15 13:46:45, - redakce

Jednou z otázek, která se  často ventiluje na různých diskusních fórech i na jednáních městského zastupitelstva je: Kdo všechno věděl   či nevěděl o podivných způsobech či podezřelých smlouvách kolem výstavby parkovacího domu?

Pátou částí pokračuje naše analýza kauzy parkovacího domu.

Podívejme se podrobněji na role jednotlivých osob v rozhodném období těsně před vlastním zahájením stavby parkovacího domu.

Starosta města RNDr. Ivo Rubík
Byl to on, kdo podepisoval jak základní smlouvu na výstavbu parkovacího domu v lednu 2011, tak i šest dalších dodatků v průběhu let 2011 a 2012. Je  možné  s jistotou tvrdit, že si starosta města byl vědom, že překračuje své pravomoci, když tyto smlouvy a dodatky neprojednával v zastupitelstvu města, jak zákon o obcích jednoznačně ukládá a podepisoval je tedy v rozporu se zákonem. Dokonce je neprojednával ani v radě města, která je vlastně řídícím orgánem města a bez jejího souhlasu nemůže starosta navenek zastupovat město ani v žádné jiné záležitosti. To by sice na porušení zákona nic nezměnilo, ale mohla by to být  alespoň jakási jeho osobní obhajoba, že  takto závažné věci projednal i s dalšími členy vedení města.
Není uvěřitelné, že by dr. Rubík, po téměř 15 letech ve funkci starosty města, neznal zákon o obcích a pravomoci, které mu z něj vyplývají. A naopak nevěděl o těch, které nemá.
O důvodech jeho pochybení se dnes můžeme  už jen dohadovat. Víme, že již v tzv. "starém" zastupitelstvu, tedy v tom, jehož mandát vypršel na podzim 2010, by starosta podporu pro výstavbu parkovacího domu firmy KOMA  nezískal. Proto asi nenašel odvahu znovu konkrétní návrh smlouvy vzešlé z výběrového řízení v zastupitelstvu projednat. A jistotu neměl ani v nově zvoleném zastupitelstvu, protože vedle levicové opozice, která byla jednoznačně proti této stavbě  se i v pravé části politického spektra nacházela řada kritiků tohoto záměru. Ing. Bartoníček, MUDr. Heřman, místostarosta Hložek a někteří další.

Místostarostové p. Hložek a ing. Bartoníček
Oba patřili v rozhodném období, tedy na přelomu let 2010 a 2011, ke kritikům záměru výstavby parkovacího domu. Vzhledem ke svému postavení na radnici museli vědět o přípravách této akce. Byli také účastníky jednání rady města v říjnu 2010, která schvalovala výsledky výběrového řízení.  
Je však velmi pravděpodobné, že  jednání s firmou Koma a přípravy  jednotlivých smluv se neúčastnili. Starosta je k tomu prostě nezval. Což v této době  a v poměrech, které panovaly ve vedení města nebylo nic neobvyklého.  Přesto se můžeme domnívat, že o podpisu rozhodující smlouvy se dozvědět museli, byť možná až dodatečně.  A je samozřejmě jejich osobní odpovědností, že tyto nedostatky a porušování zákonů přecházeli mlčením. Zkrátka je tolerovali, nebo jak se říká "v dané chvíli se zrovna dívali jinam".


Tajemník městského úřadu ing. Kolačkovský

Tajemníka nelze považovat za klasického řadového zaměstnance městského úřadu, nýbrž za zvláštní subjekt, který je ze zákona obdařen speciálními právy a povinnostmi. Žádný jiný zaměstnanec obecního úřadu nebyl shledán zákonodárcem natolik důležitým aby jeho oprávnění a povinnosti byly přímo upraveny v zákoně o obcích. Jeho zásadní odpovědností je, že odpovídá starostovi za plnění úkolů celého obecního úřadu. Ze zákona má právo účastnit se jednání rady a zastupitelstva. Jeho prvotní odpovědností je, aby všechna rozhodnutí starosty, rady i zastupitelstva se pohybovala v zákonných limitech. Tajemník úřadu, ing. Kolačkovský,  je odborně proškolen, má dlouholetou praxi a je také za výkon této funkce patřičně honorován. Pokud se městský úřad pod jeho vedenímm dopustil tolika zákonných pochybení, je to nesporně i jeho osobní selhání. To, že ani starostu, ani městskou radu, ani členy zastupitelstva neupozornil na možné porušení zákonů v této věci je jen těžko možné nazvat pouhou nedbalostí.
 
Odbor správy majetku, vedoucí odboru J. Sejkora, vedoucí úseku inverstic  R. Jankovič
Byl to právě tento odbor a tyto osoby, které na straně města přímo zajišťovaly všechny potřebné přípravné akce pro zahájení stavby parkovacího domu. Dle vyjádření starosty města právě pan Jankovič připravoval na straně města  smlouvy, které následně starosta města podepisoval. Oba tito pánové tak museli být detailně informováni o všech krocích, které město u této akce podniklo.
Ani jeden z těchto pánů veřejně nedal najevo jakékoliv pochybnosti o zákonnosti kroků, které v této věci město Slaný koná.  Proč, je otázka, na kterou mohou odpovědět jen oni osobně.


Členové městské rady. V této době to byli Mgr. Hrabánek (ODS), ing. Frolík (ODS), p. Dobner (TOP09), MUDr. Vašek (KDU-ČSL), pan Šváb (ODS) a paní Kaisrlíková (USZ).
Dle zápisů z jednání rady i dle tvrzení starosty města, na přelomu roku 2010 a 2011 se o parkovacím domu na radě téměř nemluvilo. Přesto však část z těchto osob, byla účastna jednání rady města v říjnu 2010, kde byly schváleny výsledky výběrového řízení. Tudíž alespoň minimální informace o  průběhu příprav této akce museli mít. Můžeme se jich dnes tedy jen ptát, proč se v této době o největší stavbu desetiletí ve Slaném za cca 100 milionů korun vůbec nezajímali?

Zastupitelé města
Dalších celkem 18 osob (tedy mimo členy vedení města a členy rady).
S výjimkou zmínky v rozpočtu města na rok 2011, který se projednával v prosinci 2010, se o parkovacím domě na půdě zastupitelstva nevedla žádná jednání. Ani zde neproběhla žádná informace o přípravě této stavby. A tak až do srpna 2011 se navenek mohlo nejen těmto členům zastupitelstva, ale též i všem ostatním občanům města Slaného zdát, že se ve věci parkovacího domu nic neděje.

Teprve v srpnu 2011 vyjely na parkoviště proti hotelu Grand první bagry a buldozery.

 

Předchozí články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dolovani-penez

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/osoby-a-parkovaci-dům

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-to-vse-zacalo

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/ukol-c-1257