SLÁNSKÉ NOVINY

Když dva dělají totéž

2016-09-05 22:26:37, - redakce

Aneb kam zmizel milion korun z městské pokladny.

O letních prázdninách realizovalo vedení slánské radnice velmi podivnou operaci. Po řadě měsíců  nicnedělání se starosta města a jeho zástupce rozhodli vypsat výběrové řízení alespoň na zadávací dokumentaci k rekonstrukci čistírny odpadních vod.

Na první pohled pozitivní krok. Ale jako jiná populární a oblíbená dvojice  PAT a MAT, tak i Hrabánek se Zálomem, kam šáhli, tam se netrefili. Jestli to byla smůla, posuďte sami.

Nejprve se ing. Zálom, místostarosta města, pokusil při předávání podkladů k přípravě rekonstrukce ČOV ukrást část předávané dokumentace.  Když se mu na to přišlo, vymysleli pánové jinou fintu. Na přípravu výběrového řízení, které by jinak zvládl dozajista odbor manažera města, kdyby zde zůstal ještě někdo, kdo této práci rozumí, si najali firmu Allowance. Zřejmě na základě dobrých zkušeností, které má ČSSD s touto firmou a z jiných zakázek. Dr. Rath si spolupráci s ní nemohl vynachválit. Losovačky organizovala perfektně, vždy ke spokojenosti  spřátelených firem. Pro zajímavost: Jen ministerstvo životního prostředí vyhodnotilo 14 podezřelých výběrových řízení, na kterých se spolupodílela firma Allowance. Pro město Slaný a současnou radniční koalici ODS - ČSSD  to nejlepší doporučení.
Ale budiž, když nemám vlastní lidi, kteří by dokázali sepsat zadání výběrového řízení a otevřít pár dopisů s nabídkami, pak si mohu dovolit za 50.000 Kč najmout někoho, kdo to za mne udělá.   A teď také možná některým občanům dochází proč si pan Zálom potřeboval do své kanceláře pořídit rušičku odposlechů a další špionážní vybavení.
No, ve finále se ukázalo, že se i firma Allowance trochu lekla odpovědnosti a pro jistotu si najala jinou firmu (= Dilucidum), která za ní odvedla podstatnou část práce. Že by nám tady pro jistotu zařehtal nějaký "bílý kůň"?

A teď jaké byly  výsledky této "spolupráce"?
Docela zajímavé. Nejvýhodnější nabídku podala firma Sweco Hydroprojekt a to  v nabídkové ceně 1. 295000 Kč. A hned na druhém místě se objevuje firma Teplické projekty s nabídkovou cenou 1.300000 Kč. Při očekávané ceně kolem 1.950000 Kč docela malý rozdíl nemyslíte?
Hezká úspora, řekl by jeden, kdyby ovšem ... Vždycky jsou nějaká kdyby!

Kdyby ovšem stejnou věc, tedy projektovou dokumentaci k rekonstrukci ČOV,  nedojednala již předchozí rada města v únoru 2016 za cenu 392.000 Kč. Ano přátelé, o celých 903.000 Kč levněji. V usnesení rady města z 24.2.2016 k tomu nalezneme tento zajímavý záznam:

17/61/2016/RM
NÁVRH NA ZADÁNÍ ZAKÁZKY VYHOTOVENÍ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE VE STUPNI PRO PROVEDENÍ STAVBY PRO PROJEKT "INTENZIFIKACE ČOV SLANÝ - BLAHOTICE"
Rada města schvaluje jako dodavatele služby "Intenzifikace ČOV Slaný - Blahotice - projektová dokumentace ve stupni pro provedení stavby" Teplické projekty, s.r.o., Školní 467/14, 415 01 Teplice, IČO: 022 64 820.
(pro 6/ zdrželi se 2 - Ing. Zálom, pan Zíma) úkol č. 865/ Ing. Pavlu Zálomovi, starostovi města - T: 29. 2. 2016 Uzavřít smlouvu o dílo na projektovou dokumentaci ve stupni pro provedení stavby k projektu "Intenzifikace ČOV Slaný - Blahotice".

A tak se jen formálně zeptáme, splnil pana starosta Zálom (tedy tehdejší) tento úkol do 29.2.2016? Odpověď uhodne asi každý - nesplnil!  Místo toho zinscenoval za pomoci některých dalších osob (Berkovec, Kýzl) frašku o vyvádění peněz z pokladny města, rozeslal anonymně i veřejně několik udání a trestních oznámení a připravil odstranění většiny členů rady města i těch osob, které se na přípravě této zakázky podíleli z jejich funkcí i z městského úřadu.   

Ale řekněme si po pravdě - na to se historie neptá.  Místo toho tady máme nového vítěze. Sice o milion korun dráž, ale co na tom.

Takže jen ještě pár  otázek závěrem: Jestliže firma Teplické projekty nabídla v rámci poptávkového řízení cenu 392.000 Kč, proč o několik měsíců vstupuje do veřejné soutěže s cenou více než trojnásobně vyšší? Že by jí někdo naznačil, že tentokrát nemají vyhrát? A zároveň poradil částku, která jim tuto nevýhru zajistí? Prohrát o 5.000 Kč při milionových hodnotách zakázky musí opravdu "hodně bolet". Nepřipomíná vám to scénář manipulace s veřejnými zakázkami v režii dr. Ratha z před několika let? Nebo je to jen náhoda?
Ano, na náhodu věříme, když si jdeme vsadit sportku. Ale kolikrát jste již ve Sportce náhodně vyhráli milion korun? A tady to máte na "první dobrou".

A tak snad jen hloubavý a šťourající čtenář se může zeptat: Když by si teď firma Sweco Hydroprojekt objednala dodání této dokumentace u firmy Teplické projekty za jimi původně nabízenou cenu 392.000 Kč, kam pak doputuje ten zbývající milion? (Tedy přesněji jen 903.000 Kč.)

Ale potom ať zase pátrá někdo jiný.