SLÁNSKÉ NOVINY

Kostlivec ve skříni starosty města

2010-09-24 16:16:24, - redakce

Jako ekonom jsem vždy velice ostražitý, slyším-li návrhy o novém zadlužení, ať už se týká rozpočtu rodinného nebo města, kde jsem dosud zastupitelem. Jako absolvent vodohospodářské fakulty Vysoké školy chemicko-technologické (mým mladším spolužákem byl i současný ministr financí ing. Kalousek, s jehož mnoha názory se ztotožňuji) jsem ostražitý dvojnásob, když se zadlužení týká rekonstrukce slánské čistírny odpadních vod.

Starosta Ivo Rubík se, co se pamatuji, ohání tím, že čistírna nevyhovuje současným technologickým požadavkům a je ji nutno nákladným způsobem, na úkor asi stomilionového zadlužení Slaného, zrekonstruovat. Proč se tak dosud nestalo, nechápu a jen doufám, že budoucím zastupitelům než rozhodnou o dalším zbytečném úvěru to řádně zdůvodní.

Uvedu několik faktů. Česká republika vyjednala už v rámci přístupových dohod do EU přechodné období, po kterém musí splňovat náročné požadavky pro kvalitu čištění odpadních vod podle směrnice EHS. Toto přechodné období bylo dohodnuto do roku 2006 a poté prodlouženo do r. 2010, kdy by měl být tento závazek bezezbytku splněn. V zásadě platilo, že všechny obce nad 2 tisíce obyvatel musí mít vybudovánu kanalizaci a čistírnu odpadních vod podle parametrů EU. Požadované rekonstrukce byly zcela financovány z prostředků EU a státního rozpočtu v objemu stovek miliard korun. Vláda každoročně projednávala opatření, jak tento závazek naplnit a přijímala k tomu zvláštní usnesení.

Bylo pro mě velice překvapující až alarmující, že v materiálu projednávaném Vládou ČR v srpnu letošního roku se objevila Slánská aglomerace, která provozuje nevyhovující čističku odpadních vod. Město Slaný se tak zařadilo mezi 46 měst nad 10 tisíc obyvatel, které tuto problematiku podle závazné legislativy nevyřešilo a 11 měst, které dosud nemají vyřešeno ani financování. Řadí se tak mezi města s problematickým financováním a majetkovou strukturou, které pravděpodobně není možno podpořit z operačního a státního programu životního prostředí, u kterých jsou na to vyčleněny dostatečné prostředky. V této souvislosti je třeba uvést, že Slaný pravděpodobně nesplňuje ani podmínky přijatelnosti financování z prostředků EU a návazných požadavků na oprávněné žadatele o dotace.

Plnění tohoto požadavku EU je "jen" dalším kostlivcem ve skříni, který vypadne na nové vedení radnice. Doufejme, že vláda vyjedná, že postih ČR bude co možná nejmenší a také, což reálně hrozí, nebude převeden na Slaný. Ministři, kteří dostali za úkol tuto problematiku dořešit to udělají jistě odpovědněji, než se to povedlo za tři dosavadní volební období dr. Ivo Rubíkovi.  

 

Ing. Vladimír Dosoudil