SLÁNSKÉ NOVINY

LSPP - blýská se ve Slaném na lepší časy?

2016-08-10 21:56:38, - redakce

Chtěli bychom vám na stránkách  Slánských novin přiblížit některá trápení příspěvkové organizace města Slaný - naší slánské nemocnice. Především  trápení, která se v konečném důsledku týkají vás,  občanů Slaného.


Tato trápení zcela jistě přesahují hranice města, neboť městská nemocnice  poskytuje péči občanům ve spádových oblastech Kralupska, Lounska i Kladenska v celkovém počtu asi 100 tisíc obyvatel.  LSPP - plným  názvem lékařská služba první pomoci je definována  jako služba, která je občanům poskytována nejčastěji v mimopracovní  době nebo v době pracovního volna a státních svátků. Tato služba je definována zákonem č. 48/1997 Sb. Dle  přílohy vyhlášky č. 134/ 1998 Sb jsou definovány osoby, které mohou službu LSPP vykonávat a v neposlední řadě je nutné zmínit zákon č. 160/1992 Sb. O zdravotní péči , který ukládá  těmto zařízením uzavřít smlouvu s příslušným krajem a poskytovat tuto službu v únosné míře.  Toto je strohá řeč paragrafů, ve které se najde mnoho skulinek, kliček a kudrlinek, které na sebe  všichni zúčastnění zkouší, aby se stejně jako ve všech jiných případech udělalo hodně muziky  za málo peněz a navíc pokud možno to nestálo skoro vůbec nic.   

Služba LSPP  poskytuje  pomoc v případě akutního onemocnění nebo v případech  náhlého zhoršení chronických onemocnění - zcela v souladu s odbornými požadavky  na péči, kterou poskytují vaši praktičtí lékaři.  Nedostatečná časová dostupnost  této základní péče vede k tomu, že pacienti s obtížemi, které by byli lékařem a zdravotní sestrou vyřešeny v rámci LSPP,  jsou odesíláni na  pohotovostní ambulance  jednotlivých oddělení nemocnice, v četných případech je přivolána Rychlá lékařská pomoc RLP. Tímto suplováním  dochází k neúměrnému zatížení ambulancí  nemocnice a  RLP,  tyto ambulance a RLP pak mohou  jen velice obtížně kapacitně řešit povinnosti, které jim jsou původně určeny.  

A nyní konkrétně ke Slanému.  Na základě výše zmíněné smlouvy provozovala službu LSPP (prosím nezaměňovat za nepřetržitou službu na  jednotlivých odděleních nemocnice) nemocnice Slaný, jejímž zřizovatelem je město, na základě smlouvy se Středočeským krajem. Tuto službu provozovalo pouze v sobotu , neděli a v době státem uznaných svátků v době od 8-18 hod. Krajský úřad na tuto službu přispíval ročně v posledních letech částkou 240 tis Kč.  V posledních letech nemocnice doplácela na provoz LSPP ze svého, navíc praktičtí lékaři, kteří LSPP mají především zajišťovat, nechtěli za 200 Kč/hod tuto službu vykonávat. Opakované  výzvy ze strany nemocnice resp. jejího vedení na zvýšení tohoto příspěvku a  rozšíření doby poskytování LSPP na všední dny od 18.00 - 22.00 a soboty a neděle  od 8.00 do 20.00 hod byli krajem zamítnuty a jako důvod bylo uvedeno, že kraj  poskytuje tuto službu prostřednictvím svých oblastních nemocnic a.s. Hrozilo tedy reálně, že služba LSPP  bude ve Slaném zrušena a občané Slaného i širokého okolí budou muset dojíždět do nejbližší oblastní nemocnice - tedy do Kladna.  Tato vize byla zcela v rozporu s představou jak zřizovatele  nemocnice,  tedy města Slaný, tzn.. rady města, tak i v rozporu s představami vedení slánské nemocnice  o kvalitě poskytovaných služeb. 

Byla tedy zahájena jednání o navýšení příspěvku kraje na provozování LSPP. Jednání se ujal za nemocnici její ředitel MUDr. Šimák, MUDr. Heřman, za radu města RNDr. Peška a za  Okresní sdružení České lékařské komory Kladno - MUDr. Rácz. Jednání začala již v květnu 2015, aby mohlo dojít k rozšíření služby LSPP od ledna 2016. Jednání byla vedena s kompetentními představiteli Středočeského kraje - zdravotním radou kraje, vedoucím odboru sociální a zdravotní péče a především krajskou radní pro  zdravotnictví, paní Fialovou. Jednání byla nejprve velice optimistická a na základě přislíbené  výši příspěvku ve výši až 1 mil. Kč se rýsovala představa o rozšíření služby LSPP i na všední dny. Částka vycházela z průzkumu v ostatních nemocnicích. Např. Oblastní nemocnice Kladno na stejnou službu dostává příspěvek 4 mil Kč, nemocnice, které nejsou zapojeny do Oblastních nemocnic kraje dostávají příspěvek v různé výši  nejčastěji v rozmezí 700 tis Kč - 900 tis Kč. Navýšení a rozšíření služby považoval vyjednávací tým Slaného za naprosto klíčové, protože dostupnost  lékařské péče v odpolední a večerních hodinách je u praktických lékařů Slánska a  okolí téměř nulová.   S postupem doby však nastalo  vystřízlivění z počátečně příznivě se vyvíjející  situace.  Ze strany kraje dochází k "výmluvám" proč k takovému navýšení nemůže dojít, zda je nutné vůbec nějaké navýšení a zda původní příspěvek nemocnici neodebrat vůbec.   Po postupném se přebíjení "trumfy" nakonec došlo k navýšení příspěvku na provoz LSPP  o 160 tis Kč, které sice nemůžeme  označit za významné,  ale umožňuje alespoň udržení  této služby v rozsahu následujícím: ve dnech pracovního volna a pracovního klidu a v době státních svátků v rozsahu 8-18 hod.  Služba je zajišťována několika ochotnými praktickými lékaři z regionu, kteří tuto službu občanům Slánska poskytují spíš ze stavovské cti a kolegiality k lékařům z ambulancí odborných oddělení nemocnice a dále několika kmenovými lékaři nemocnice. Za toto je jim třeba poděkovat, stejně jako členům "vyjednávacího" týmu, byť jejich vítězství je z dnešního úhlu pohledu možné označit jako vítězství Pyrhovo.  

 Vraťme se tedy k titulku našeho článku. Opravdu se blýská na lepší časy LSPP ve Slaném? Snad, zatím se jen  párkrát zablesklo a o tom jestli se bude nadále  blýskat, to už je otázka spíše na nové vedení města, které zcela určitě chystá pečlivou analýzu a zhodnocení nastalé situace. Navrhne i další možná řešení?  Problém LSPP je ještě v jedné rovině. A to v tom, že peníze nevyřeší všechno. Proč?  Protože i kdyby kraj peníze měl a dal, tak nastane zcela zásadní problém: Kdo bude sloužit na LSPP?.  Většina vašich praktických lékařů tedy lidově - obvoďáků, které nemocnice oslovila,  službu v rámci LSPP odmítla. Zeptejte se Vašeho obvoďáka slouží-li  LSPP, a když ne, tak proč?   A tak, než sednete a začnete psát rozhořčené odpovědi vydavateli, zamyslete se ... 


 MUDr. Jakub  Heřman 

Nemocnice Slaný