SLÁNSKÉ NOVINY

Machinace s veřejnými zakázkami na slánské radnici

2016-07-30 10:25:13, - redakce

Odstrašující ukázkou stylu práce nového vedení slánské radnice jsou okolnosti vyhlášení zadávacího řízení na zakázku na služby s názvem "Intenzifikace ČOV Slaný - Blahotice".

Předchozí, v listopadu 2014 zvolená rada města, rozhodla 23. března 2016 o schválení zadávacího řízení na služby ve zjednodušeném podlimitním řízení dle zákona o veřejných zakázkách v předpokládané hodnotě 2.650000 Kč bez DPH výzvou minimálně 5 možným dodavatelům a zveřejněním výzvy na profilu zadavatele. Úkol č. 919 byl dán K. Benešové, vedoucí úseku rozvoje města do 16.4.2016 s tím, že má zahájit organizaci zadávacího řízení neprodleně. Rada dále schválila složení komise pro otvírání obálek a hodnotící komisi.

Dne 19.7.2016 se na tzv. profilu zadavatele města Slaný i na úřední desce města  však  objevila výzva poněkud jiná. I ta vyzývala k podání nabídek na zakázku s názvem "Intenzifikace ČOV Slaný - Blahotice - DSP". Na první pohled by se zdálo, že se jedná o nějakou novou zakázku, ale pokud se podíváme do zápisu z posledních rad města, nikde o nějakém novém rozhodnutí nenajdeme zmínky. Nová Hrabánkova rada totiž použila dříve schválené zadávací řízení na zakázku se stejným názvem z jednání  rady města ze dne 23.3. V zápise z jednání rady města ze dne 13.7. se objevil pouze bod pod názvem "návrh na změnu plnitele úkolu, termínu plnění a změnu sestavení komise pro otvírání obálek s nabídkami a hodnotící komise". V zápise se dočteme, že rada města schválila změnu plnitele úkolu č. 919 stanoveného na 63. zasedání rady města u usnesení programového bodu č. 33/63/2016/RM dle předloženého návrhu. Úkol č. 1079 byl dán J. Sejkorovi do 30.7.2016 s tím, že má neprodleně zahájit organizaci zadávacího řízení. Rada dále schválila změnu sestavení komise pro otvírání obálek s nabídkami a hodnotící komise zcela jinak, než bylo stanoveno na 63. zasedání rady města. I když se na první pohled zdá, že celá věc je v podstatě stejná, rozdíl je zásadní.

Předchozí rada města rozhodla o zadání  v tzv. zjednodušeném podlimitním řízení, kde je potřeba postupovat v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Původní předpokládaná cena byla 2.650.000 Kč, tedy nad hranicí 2.000000 Kč, která je rozhodující pro druh zadávacího řízení a způsob poptávky.
Nová Hrabánkova rada však změnila celý rámec zadávacího řízení:  nyní se jedná pouze o zakázku tzv. malého rozsahu, kdy není nutné se řídit zákonem o veřejných zakázkách neboť  se jedná o zakázku s předpokládanou hodnotu 1.950000 Kč. Rada tak  nezákonně použila usnesení č. 33/63/2016, přestože nynější parametry zadávacího řízení jsou úplně jiné, než bylo předpokládáno dle původního usnesení. V tomto případě také nemusí zadávací dokumentaci nikdo schvalovat,  může tak učinit např. sám nově přijatý referent veřejných zakázek p. Marek Nedvěd, který je posledním povoláním, pokud je známo, pokladač podlah. Zřejmě jeho základním kvalifikačním předpokladem pro přijetí na městský úřad bylo, že je zetěm Vojty Kočky. Další novou posilou tohoto oddělení je pak ing. Martina Prokešová, roz. Křečková, jejíž zřejmě zásadní kvalifikací v oblasti rozvoje města  je objednávání cementu pro firmu KNŠ, dvorního dodavatele stavebních prací bez výběrového řízení pro Nemocnici ve Slaném. Jelikož si vzala za manžela syna p. Prokeše, dvorního dodavatele montáží elektroinstalace bez výběrového řízení pro Nemocnici ve Slaném, výběr je jistě opodstatněný.

Ze zveřejněné dokumentace k výběrovému řízení je zřejmé,  že zakázky ve Slaném  bude nově  organizovat společnost Allowance a.s., protože na vlastní zadávací dokumentaci je její rukopis jednoznačně znát.  Pokladač podlah by zcela jistě nesestavil zadávací dokumentaci s takovými podmínkami, jako je tato. Dle původního návrhu dnes již odvolané rady města  se mělo vyzvat 5 firem k podání nabídek a vyvěsit zakázku na tzv. profil zadavatele. Tato nově upravená zakázka je pouze vyvěšena na profilu zadavatele města Slaného. Jak je známo dělá se to tak tehdy, kdy je záměrem zadavatele minimalizovat možnost přihlášení se dalších firem do tohoto zadávacího řízení. Sama možnost přihlásit se do tohoto výběrového řízení je již téměř znemožněna "nežádoucím"  firmám dalšími podmínkami zadávací dokumentace. Původní rada totiž rozhodla, že předmětem zakázky bude projektová dokumentace ve stupni pro provedení stavby (DPS), tedy technicky výrazně jednodušší záležitost. Nově však  nynější zakázka je rozšířena i o dokumentaci pro zadání stavby (DZS), což jsou v zásadě 2 plnohodnotné projektové dokumentace. Pro vypracování těchto 2 dokumentací je ve smlouvě o dílo stanovena lhůta 5 týdnů !!! Vzhledem k objemnosti dokumentace není možné, aby drtivá většina uchazečů o tuto zakázku mohla termín splnit. Samozřejmě s výjimkou té firmy, která o této možnosti ví dopředu a na dokumentaci již pracuje. Možná i proto měl místostarosta Zálom eminentní zájem na osobním převzetí celé dosavadní projektové dokumentace k této zakázce.
Další otázkou je stanovená maximální cena. V původně připravované  zakázce byla uvedena cena 2.650000 Kč pouze pro jeden druh projektové dokumentace. Nyní pro 2 druhy projektové dokumentace se jedná o cenu 1.950.000 Kč, což je pro požadovaný rozsah této investice cenová nabídka opravdu kuriozní !!
 Možnost ucházet se o tuto zakázku zásadním způsobem také snižuje nastavení tzv. technických kvalifikačních předpokladů, protože uchazeč musí prokázat realizaci jedné služby týkající se projektu s projektovanou hodnotou min. 90 mil.Kč bez DPH a minimálně 2 služby týkající se projektu čistírny odpadních vod ve stupni dokumentace pro provedení stavby s projektovou hodnotou min. 40 mil. Kč bez DPH. Minimálně 1 z těchto služeb musela řešit kalové hospodářství s využitím kalu. Tyto práce musely firmy provést v posledních 3 letech. Tak, jak jsou tato kritéria stanovena, jsou s velkou pravděpodobností připravena pro předem vybraného konkrétního uchazeče.
Další naprosto neběžnou skutečností je, že součástí zadávací dokumentace jsou pravidla pro žadatele a příjemce podpory v Operačním programu Životní prostřední pro období 2014-2020 ve znění od 1.7.2016. Tato pravidla mají cca 250 stránek a pro drtivou většinu uchazečů je nemožné se v nich orientovat, protože nemohou vůbec tušit, co je po nich vlastně zadavatelem požadováno. Změna způsobu zadání této veřejné zakázky též umožňuje zcela beztrestně vylučovat ze zadávacího řízení nepohodlné uchazeče. Tedy i ty, kteří například nesplní shora uvedené podmínky programu životního prostředí, což může být předmětem naprosto subjektivního hodnocení. Proti takovémuto vyloučení  není žádná obrana, protože se nemusí postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek.
Je zřejmé, že takto promyšlené restriktivní podmínky nemohl vymyslet nikdo z nově zvolených funkcionářů rady města. Je evidentní, že celou akci musela připravovat jiná organizovaná skupina.

Vzhledem k tomu, že v hodnotící komisi zůstal z původně určených členů pouze ing. Tomáš Drholec o  proti 4 nově dosazeným zástupcům města, je výsledek výběrového řízení myslím, předem jasný.

Ve shora uvedeném případě se jedná o naprosto neuvěřitelné zneužití usnesení bývalé rady města, které bylo naprosto zásadně a nezákonně změněno pro potřeby výběru zcela jistě předem známého uchazeče. Proto by bylo vhodné použít veškeré právní kroky, aby tomuto postupu bylo zabráněno, zejména je naprosto neuvěřitelné, že věc administruje společnost Allowance, a.s., když nikde není zmínka o tom, že by byla k této činnosti někým vybrána a za jakých podmínek. Což je opět velmi podivné a zjevně nezákonné.
Takže se ve Slaném skutečně vracíme do normálu. Tedy  do doby, kdy zcela stejným způsobem bez jakékoliv kontroly administrovala veřejné zakázky ve městě firma Tercier s..r.o., jejíž společník je již několik let trestně stíhán v několika kauzách spojených s podvodným výběrem uchazečů veřejné zakázky, stejně tak, jako společnost Allowance a.s.

-rr-


Autor tohoto článku je redakci Slánských novin znám. Avšak s ohledem na jeho vztahy s městským úřadem a obav z perzekucí ze strany vedení města vyjádřil přání zůstat v anonymitě. Což respektujeme.
K tomu můžeme vyjádřit jen naději, že i ve Slaném se snad jednou dočkáme doby, kdy se obyčejní lidé nebudou bát "za svou pravdou stát".

Redakce SN