SLÁNSKÉ NOVINY

Masakr motorovou pilou II

2020-09-04 19:27:43, - redakce

Na začátku koronavirové krize jsem napsal krátký fejetonek k tomu, co v březnu či na začátku dubna zažívají cestovní kanceláře. Nazval jsem jej "Masakr motorovou pilou" a tehdy jsem si myslel, že máme před sebou nanejvýše tak tři obtížné měsíce a od června či července se vše zase vrátí do normálu.

Ó jak jsem byl tehdy naivní ... 

Ale zase současná situace zjevně nepřekvapila jen mne. S ústy otevřenými ji sledují společně náš pan premiér, o kterém není nějak v poslední době moc slyšet, ve srovnání s tím, že v březnu či v dubnu byl na obrazovkách TV k vidění každý den v přímém přenosu. Zaskočen je asi i pan ministr Vojtěch, který už asi konečně pochopil, že je sice ministr zdravotnictví s několika týmy odborníků v zádech, ale na to, aby vydával nějaká závazná účinná nařízení stejně nemá. 

 A tak jsem nejen já, ale dozajista i řada mých kolegů z branže sledoval, jak se na nás valí jedna korona pohroma za druhou. Jen obtížně se chápe nečinnost našich státních orgánů v situacích, které byly a jsou mnohem horší, než to, co jsme zažívali v jarních měsících. Uhelné korona orgie na Ostravsku, covi party v Chorvatsku, řadění Němců či Angličanů, ale také dozajista i Čechů a dalších národností v našich pražských barech, nočních klubech či na diskotékách.  

Do toho naprostý chaos v letecké dopravě, u které teď platí jediné pravidlo, a to totiž to, že jediná jistota je ta, že letadlo, na které máte rezervován let určitě nepoletí. A k tomu podpravidlo "2.", že i když jste za letenku zaplatili dlouho předem, tak peníze zpět patrně letos neuvidíte. Samozřejmě s výjimkou toho, že pokud se jedná o let ČSA, tak "letos" bude trvat patrně navěky. 

A tak, jak se nám zdálo v červnu či v červenci, že když ne celý svět, tak alespoň většina Evropy se nám postupně otevírá, tak nyní můžeme jen bezmocně sledovat, jak se zase zavírají i ta poslední vrátka do světa. Vždyť už i Slováci začínají nahlas říkat, že ať k nim teda raději chvíli nejezdíme. Jsem jen zvědav, kdy i Moravané zdvihnou jejich oblíbené "Dost bylo Prahy" a zavedou na Vysočině kontrolní hraniční punkty. Jeden jejich senátor se teď byl prý učit, jak se takové odtržení od mateřské vlasti dá zrealizovat. 

Ale dost bylo nářků a podívejme se pod naši domácí pokličku. I na SLAN touru se události posledních 6 měsíců nutně projevily.  

Ubylo zaměstnanců, bohužel. To pro mne bylo a stále ještě je asi to nejbolestivější v celém tomto období. Rozloučit se s lidmi, kteří u nás pracovali po řadu let v době, která ani pro ně osobně nebyla nijak lehká, bylo pro mne těžké. Asi nejsem ten pravý kapitalista - vykořisťovatel.  

Zrušili jsme naši pobočku v Praze. A snažíme se nějak udržet pobočku v Roudnici. 

Zrušili jsme řadu zájezdů, které jsme dlouho připravovali. Některé z nich pro malý počet klientů, ale řadu z nich také proto, že letecké společnosti prostě zrušili původně vypsané lety a v neposlední řadě i proto, že si cílové země řekli, že o naše turisty prostě nestojí. Což nám každý den přináší stále další a další problémy. 

Nikdy bych si nepomyslel, co všechno dokážeme přežít, zažít a přitom nepadnout. Všichni pracovníci CK SLAN tour mají můj obdiv. Dnes a denně řeší situace, které tady nikdy nebyly, snaží se domluvit s klienty, kteří jsou na ně často nevlídní (což je možná ještě mírné slovo), vysvětlují věci, které se zdají být zcela jasné, ale najednou se každý klient něčemu diví ("proč už jste mi 2x přesunuli zájezd, který jsem si objednal skoro před rokem?") a to přitom za odměnu, která je mnohem nižší, než byla před časem a už vůbec nekoresponduje s vypětím a stresy, které musí každý den zažívat. 

Povedlo se nám docela dobře rozjet prodej tuzemských dovolených, což byl segment zájezdů, který jsme před pár lety opustili, protože se nám jevil, jako ekonomicky nezajímavý. Teď nám alespoň něco přináší.  

Slibovali jsme si více od lázeňské turistiky, ale "promyšlená" akce MMR s jejich lázeňskými vouchery nám jen zatloukla další hřebíček do rakve (kdo by si šel koupit pobyt do cestovky, když ho přímo v lázních dostane o 4000 Kč levněji?).  

Docela se nám dařilo v prodeji jednodenních zájezdů po vlastech českých. Ekonomicky nám to nepřineslo skoro nic, ale alespoň nám řidiči našich autobusů nezapomněli úplně pravidla silničního provozu. 

Dnes jsem dostal naše ekonomická čísla za období koronakrize. Naše tržby za březen až červenec letošního roku se oproti roku 2019 propadli o 85%. A to jsme se snažili fakt hodně. Kolik firem by tohle dokázalo ustát? Ale my tady pořád ještě jsme. I když víme, že letošní podzim bude možná ještě horší, než letošní jaro. 

Ale chceme to nějak přežít. Je pravdou, že jsme zrušili naše již naplánované oslavy 30-letého trvání CK SLAN tour, které měly proběhnout v městském kině ve Slaném v listopadu letošního roku. Zdá se nám, že na nějaké oslavné juchání není moc nálada. Ale zato alespoň chystáme nové katalogy na příští rok. Aktuálně je krátce před dokončením náš katalog poznávacích zájezdů SVĚT NA DOSAH, většinu zájezdům na rok 2021 najdete již nyní na našem webu, je možné je objednat i s aktuálně zajímavými časovými slevami. Jen se mne neptejte, co se opravdu příští rok odejde či odletí. Všechno, samozřejmě! 

Chystáme i klasický lázeňský katalog. A pořád máme na skladě náš katalog leteckých Eurovíkendů, který jsme stihli dostat z tiskárny v den, kdy se svět zastavil a nemělo cenu je tak rozesílat a propagovat.  

Takže věřím, že až se svět znovu rozjede, doufám, že do toho opět půjdete s námi. 


Ladislav Peška 

Jednatel, majitel, ředitel CK SLAN tour