SLÁNSKÉ NOVINY

Megatunel

2017-10-21 18:50:10, - redakce

Na slánské radnici se připravuje po parkovacím domě asi největší  megatunel za posledních 10 let. Může jím být připravovaný odprodej části Technických služeb do rukou jednoho z dravců oboru odpadového hospodářství - firmě  AVE.

I když hlavním viníkem  megalomanské stavby parkovacího domu byl bývalý starosta dr. Ivo Rubík, zdatně mu při tom pomáhali jeho kolegové z vedení města respektive městské rady - pánové Hrabánek, Hložek, Bartoníček, Vašek, Berkovec. Abychom jmenovali ty, kteří jsou v naší městské komunální politice stále aktivní. Starosta Rubík si v letech 2009 - 2013 prosadil nezákonnými postupy výstavbu tzv. automatického parkovacího domu za bezmála 100 milionů korun.  A důsledky jeho chybných kroků nejsou stále ještě dořešeny, natožpak napraveny. 

A jen jakoby náhodou téměř stejná skupina osob - Hrabánek, Bartoníček, Hložek, Vašek, Berkovec, připravuje další  podivnou akci - prodej části Technických služeb do rukou soukromé společnosti. 

Krátce jen připomeňme událost z dubna letošního roku. Tehdy se na pracovním jednání zastupitelé dohodli na tom, že za určitých podmínek odprodají firmě AVE část Technických služeb o který měla tato firma zájem, tedy tzv. odpadové hospodářství. A naopak, že město Slaný se zpětně stane stoprocentním vlastníkem této firmy, jejíž část  před 10 lety starosta Rubík neuváženě prodal.  Radní Bartoníček měl za úkol předložit zastupitelům návrh či smlouvu na tento prodej do konce června. Pokud by se tak nestalo měla být založena nová zcela vlastní firma, která by převzala všechny úkoly a povinnosti stávajících Technických služeb. 

Bartoníček však ve stanoveném termínu žádný takový návrh zastupitelům nepředložil. Nedokázal jej předložit ani v o měsíc prodlouženém termínu, o který sám požádal - tedy do začátku srpna.

A nepředložil ani návrh či postup na založení vlastní nové společnosti. 

Teprve v září, o 3 měsíce později, než byl původně stanovený termín, se na jednání zastupitelstva dostal návrh smlouvy na převod jednotlivých částí na AVE resp. město Slaný. Podle Bartoníčkem předloženého návrhu by AVE zaplatilo za úsek odpadového hospodářství 11 milionů korun a město Slaný za zbývající část Technických služeb pak firmě AVE 16 milionů korun.

V téže době bylo městem Slaný vyhlášeno i výběrové řízení na svoz komunálního odpadu ve Slaném na další 3 roky. Tedy činnost, kterou doposavad již po více než 20 let ve Slaném zajišťovaly Technické služby. Činnost, která snad jediná byla pro Technické služby zisková. A právě o tuto činnost měla eminentní zájem firma AVE.

Návrh, který předložil Bartoníček na zářijové zastupitelstvo byl  tak špatný, že o něm zastupitelé rovnou odmítli hlasovat. 

Bartoníček a Hrabánek se tedy rozhodli původní návrh pozměnit a předložili jej znovu na další narychlo svolané jednání zastupitelstva. To se konalo 11. října.  Od původního návrhu se lišil jen tím, že firma AVE navýšila svoji nabídku kupní ceny za odpadové hospodářství z původních 11 milionů na 13,5. Ale ani s tímto návrhem nebyli zastupitelé spokojeni. Vadilo jim především to, že za zbytkovou část a de facto ztrátové činnosti by mělo město Slaný zaplatit 16 milionů korun. Přitom ani nevěděli, jaká je hodnota majetku, která by v okleštěných Technických službách zůstala. O tom, že to bude výrazně méně, než firmou AVE požadovaných 16 milionů nebylo pochyb. A tak není divu, že ani tento pozměněný a upravený návrh v zastupitelstvu neprošel. Podpořilo jej pouze 9 koaličních zastupitelů (Hrabánek, Bartoníček, Vašek, Rubík, Hložek, Šourek, Kulich, Pospíšil, Judlová). Celá opozice i část koaličních zastupitelů pro tento návrh nehlasovala.

Možná si někdo z vás řekne, že 3x by mohlo stačit. 3x měl možnost pan Bartoníček splnit původní zadání - tedy předložit ke schválení smlouvu o převodech majetků v rámci Technických služeb a ani jednou neuspěl. Takže by město Slaný konečně mohlo naplňovat původní plán B, tedy založení vlastní společnosti. To se však nestalo. Místo toho se začali dít další podivné věci.

Vyšlo najevo například to, že účetní majetek zbývající části Technických služeb, je necelý 1 milion korun. Připomeňme, že  firma AVE chce za její 50% podíl na tomto majetku (tedy v účetní hodnotě cca 480.000 Kč) po městu 16 milionů korun!   

Dne 12. října, tedy den po jednání posledního zastupitelstva, byl posledním dnem pro podání nabídek do výběrového řízení na svoz komunálního odpadu ve Slaném v příštích 3 letech.  Naprostá většina zasvěcených osob očekávala, že svoji nabídku předloží firma Technické služby. Ta to však nepochopitelně neudělala!

Firma, která je z 50% vlastněna městem a která již více než 20 let zajišťuje svoz komunálního odpadu ve Slaném se rozhodla v této činnosti nepokračovat.A to i přesto, že má pro tuto činnost veškeré předpoklady, zaměstnance, technické prostředky apod.

Navíc se tak stane v době, kdy se  licituje o jejím prodeji a odpovídající kupní ceně. V této chvíli se jednatelé společnosti, pánové Kučera a Fadělevič, rozhodnou, že činnost, která je pro jimi řízenou firmu jedinou ziskovou činností, že v ní nebudou dále pokračovat. A to bez jediného slova vysvětlení.

Z pohledu mnohých se jedná o zcela skandální postup, kterým Technické služby sami sebe vyřadili ze hry a výrazně zhoršili vyjednávací pozici města.

V kuloárech se proslýchá, že vítězem výběrového řízení by se měla stát, světe div se, firma AVE. Ovšem s nabídkovou cenou výrazně vyšší, než byly dosavadní platby, které městu Slaný účtovaly Technické služby.  Samozřejmě, AVE, jako privátní firma musí své investované miliony nějak získat zpět. A kde jinde je vzít, než v kapsách slánských občanů resp. potažmo v pokladně slánské radnice.

Můžeme jen spekulovat, kdo byl iniciátorem takovéto machinace. Je těžké uvěřit tomu, že se k ní odhodlal jednatel Kučera sám, aniž by ji konzultoval s vedením města, tedy s pány Hrabánkem a Bartoníčkem.

Oba pánové, tedy Hrabánek a Bartoníček, na žádosti zastupitelů o vysvětlení nepochopitelného postupu Technických služeb neodpovídají. Mlčí. Ale i to je možné pokládat za nepřímé doznání jejich spolupodílu na celé této účelové transakci.

O hrách pánů Hrabánka, Bartoníčka, Hložka a dalších si můžeme myslet co chceme. Otázkou však je, co proti tomu můžeme dělat? Důležité je především to, jak za daných, pro mnohé zcela neočekávaných okolností, se k otázce výběrového řízení postaví městská rada. Ta jediná totiž může toto výběrové řízení, které bylo jednoznačně ovlivněno zjevnou zákulisní dohodou, zrušit a vypsat řízení nové. Pokud tak neučiní, není vyloučeno, že se celým případem bude opět zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jako tomu bylo v případě Rubíkova parkovacího domu.  Vyloučit nelze ani zájem orgánů činných v trestním řízení, protože porušení povinnosti některých osob při správě cizího majetku je zde zcela zřejmé.

Karty v rukách mají rovněž zastupitelé. Starosta Hrabánek je opět svolává na 25. října. A předkládá jim de facto stejný návrh, jenž zastupitelé již jednou odmítli. Zastupitelé mohou tento návrh odmítnout a pověřit radu města, aby prodloužila mandát Technických služeb v oblasti svozu komunálního odpadu i pro další období. 


L.Peška

zastupitel, Naše město / KSČM