SLÁNSKÉ NOVINY

Milionový propadák

2020-12-08 13:58:55, - redakce

S velkou pompou především na sociálních sítích představil minulý týden pan Minář svůj nový politický projekt LIDÉ PRO. Bohužel, po několika dnech se zdá, že jeho marketingové pojetí politiky dostalo těžkou ránu a z celého projektu bude jen velký propadák.

Minář, opojen patrně jeho loňskými protivládními protesty, kterých se v Praze účastnilo přes sto tisíc lidí, se teď bude muset probudit ze sna, že kolem něj se bude točit celý svět. 

Patrně si on, ani ti kdo jej financují a řídí, nechtěli přiznat, že uspořádat jednu či dvě protestní demonstrace je něco jiného, než vytvořit z ničeho úspěšnou politickou stranu či hnutí. Zásadní rozdíl je totiž v tom, že na jaře měly jeho demonstrace podporu všech pravicových politických stran - ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN i Pirátů. Ale nyní se staly tyto strany a především jejich členové a sympatizanti Minářovými protivníky v politické soutěži. A jak se ukazuje, sám sedmadvacetiletý mladík, i když je podporován řadou osob stojících v pozadí tohoto projektu, na to nestačí. Naznačovaly to již nepříliš úspěšná regionální protestní shromáždění, které se Miliony chvilek snažily svolávat po vzoru Prahy i v dalších městech po celé republice. Například ve Slaném byla tato "demonstrace" za účasti cca 20 osob, doslova fiaskem. 

Minář se sice snaží řadou libě znějících frází lákat spíše neutrálně zaměřené voliče, než ty občany, kteří jsou nějakým způsobem orientovány na pravicovou část našeho politického spektra, ale příliš se mu to nedaří. Je pravdou, že přesvědčit početnější skupinu obyvatel nějakými dalšími sliby je obtížné. Všechno tady už někdy v uplynulých třiceti letech totiž bylo a občan, který se nechal napálit již od TOP09, Věcí veřejných, STANařů či hnutí ANO je vůči někomu, kdo mu nabízí jen další vize a sliby, opatrný. 

S tímto problémem se ovšem nemusí vypořádávat jen Minář a jeho nové hnutí. Před stejným problémem bude stát i řada dalších politických uskupení. Není totiž jednoduché předstoupit před voliče, jak se říká, s prázdnýma rukama. A za Minářem, až na těch pár demonstrací, opravdu nic není. To je zásadní rozdíl třeba od politického hnutí, které se formuje kolem bývalého ředitele ÚOOZ (Útvar pro potírání organizovaného zločinu) Roberta Šlachty. Za Šlachtou totiž je vidět tvrdá a úspěšná policejní práce, kterou prokázal on i jeho lidé v minulých letech. A to k němu přivádí řadu lidí, kteří jsou nespokojeni s tím, jak se některé problémy v naší republice zametají pod koberec. Minář, bohužel pro něj, nic takového prokázat nemůže. Je ještě mladý, může někdo namítnout a má pravdu. Ale proč si člověk bez jakýchkoliv větších životních zkušeností z čehokoliv, myslí, že zrovna on by měl spasit když ne celý svět, tak alespoň naši republiku? Minářovým ambicím neprospívá ani absence jakéhokoliv reálně uchopitelného programu. Což, pravda, není až tak zásadní, protože tuto absenci můžeme vypozorovat i u řady jiných politických stran. Minář sice dokáže vyjmenovat řadu problémů, které v naší republice potkáváme, ale při jejich řešení je bezradný. Zatím, zdá se, čeká na to, co mu poradí někdo jiný. Minář neobjasnil ani to, kdo celý jeho projekt financuje. Pohádkám o tom jak se na financování nové politické strany a předvolební kampaně bude podílet takřka celý národ, snad nikdo uvěřit ani nemůže. Tento aspekt mi připadá totiž mnohem důležitější, než absence nějaké reálného programu. Tedy si kladu otázku, a předpokládám, že nejen já, pro koho či v čím zájmu pan Minář tohle celé vlastně dělá?  A bez otevřenosti i v těchto otázkách si důvěru lidí pan Minář jen těžko zaslouží.

A tak není divu, že ambiciozní Minářův projekt "až nás půjdou miliony ..." směřuje do zapomnění ještě rychleji, než se původně očekávalo. I přes poměrně velkou pozornost, které vzniku tohoto hnutí věnovala většina mainstreamových medií, se příznivci, kteří by měli svou registrací podpořit myšlenku vzniku tohoto nového hnutí, příliš nehrnou. Podle čísel, která Minář zveřejňuje na svém webu, se denně registruje na podporu jeho myšlence aktuálně kolem 1000 osob. A to jejich počet postupně klesá. Cílová meta, tedy půl milionu podpisů, kterou si Minář stanovil jako hranici pro vznik nového politického subjektu, je tak v nedohlednu. Čistě aritmeticky není těžké spočítat, že tímto tempem by Minář dosáhl jím stanovené hranice za cca 48 měsíců. Tedy zhruba rok po parlamentních volbách v roce 2021.  

A tak se zdá, že pokud se někde jakoby zázrakem neobjeví přes noc dvěstě či třista tisíc najednou uvědomělých občanů, tak pana Mináře jako lídra v nadcházejících parlamentních volbách neuvidíme. 

 L.Peška, Naše město