SLÁNSKÉ NOVINY

Ministerstvo vnitra potvrdilo porušení zákona o obcích ve Slaném

2016-11-13 13:24:57, - redakce

V těchto dnech se Ministerstvo vnitra vyjádřilo k postupu starosty města při svolávání říjnového jednání městského zastupitelstva.

Celkem 11 opozičních zastupitelů ve Slaném požadovalo svolání mimořádného zasedání zastupitelstva města poté, co jim bylo bráněno v řádné diskuzi na 23.zasedání zastupitelstva města dne 14.září 2016, které vyvrcholilo odchodem všech přítomných opozičních zastupitelů ze zasedání zastupitelstva. Zastupitelé rovněž v souladu s ustanovení § 82 písm. a) zákona o obcích navrhli body do programu tohoto mimořádného zasedání. Vedení města ovšem jeden z bodů do návrhu programu nezařadilo a to ani po urgenci zastupitelů, když byl návrh programu zasedání zveřejněn. Vzhledem k tomu, že se jednalo o opakované pochybení vedení města, protože již u předchozích zasedání bylo opozičním zastupitelům upřeno zákonem dané právo navrhnout body do programu (např. "Technické služby Slaný - dohoda o narovnání"), obrátil jsem se na odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra se žádostí o prošetření a zjednání nápravy.
Výsledkem šetření odboru Ministerstva vnitra bylo, že vedení města Slaný porušilo ustanovení § 82 písm. a) zákona o obcích. Ministerstvo vnitra zároveň upozornilo na nutnost respektování práv členů zastupitelstva města svěřených jim zákonem o obcích.
Věřím, že stejně jako v tomto, tak i v ostatních případech, kdy bylo upřeno zastupitelům jejich zákonné právo, dojde k potvrzení mého názoru a ke zjednání nápravy. Pro někoho je možná porušování zákona o obcích "návrat do normálu", s tím se ale já smířit nehodlám. Jak takové porušování zákona nakonec dopadá se můžete přesvědčit naproti Městskému centru Grand, kde stojí APD - betonový pomník slánské ODS.

Jiří Hůla
zastupitel města - Strana svobodných občanů


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/zbabelost-starosty-hrabanka