SLÁNSKÉ NOVINY

Na lavičce s Ladislavem Peškou

2022-09-18 08:41:48, - redakce

Rozhovor s lídrem kandidátky Naše město a Hnutí Budoucnost před nadcházejícími komunálními volbami.

Jak vidíte uplynulé čtyři roky? 

Byla to velmi zvláštní doba. Pro město Slaný v mnoha ohledech zcela netypická. Po předchozích 4 letech, tedy let 2014 - 2018, které se nesly v duchu velmi tvrdé války mezi koalicí a opozicí, ošperkované několika převraty i trestními oznámeními, jsme si najednou v listopadu 2018 dokázali sednout ke stolu a racionálně se domluvit o tom, jak město spravovat. To tady nikdy před tím nebylo. Musím přiznat, že i já jsem trochu překvapen, že dohody, které jsme někdy na podzim 2018 v podstatě jen ústně uzavřeli, se dodržovali po celé toto volební období. Nakročeno jsme měli tedy velice dobře. V roce 2019 se začaly připravovat velké investiční akce, které mohou Slaný posunout opět na nějakou vyšší úroveň. Město se finančně stabilizovalo, zastupitelstvo, práce na městském úřadu začala pro mnohé lidi opět dávat nějaký smysl. Pak do toho přišel kovid a rázem bylo vše jinak. Najednou jsme měli jiné starosti i jiné možnosti. Ale nevzdali jsme to, jen ty naše plány se začali realizovat poněkud obtížněji. Ale pořád jsem věřil, že se nám je podaří realizovat. Jenže kovid ještě ani neskončil, a začala další krize - nedostatek surovin, krize ve stavebnictví, krize v energetice, válka na Ukrajině, inflace, kterou nikdo z nás pomalu nepamatuje... Tohle tu nikdy za posledních 30 let nebylo. Bojujeme s tím, ale je to složité a některé záměry asi musíme přehodnotit. 

Co třeba? 

Existuje plán prioritních investičních akcí. Ten jsme společně se starostou Hrabánkem velmi podrobně diskutovali a každý rok jej aktualizujeme. Zahrnuje všechny velké investiční akce, které jsme chtěli či chceme ve Slaném zrealizovat. Samozřejmě jsme museli též řešit i financování těchto akcí, nejedná se o malé položky - když vyjmenuji jen ty, které se blíží částkám kolem 100 milionů korun - rekonstrukce okresního domu, plovárny, školní jídelny Na Sadech, výstavba nové sportovní haly, investice do stavebních parcel na Hájích, oprava zimního stadionu...  Počítali jsme s využitím úspor města z minulých let, běžnými daňovými příjmy, ale také s dotacemi a úvěrem. A vycházelo to. Sice trochu "tip ťop", ale vycházelo. Ale najednou je vše jinak - ceny stavebních prací se zvýšily o 50 až 100%, některé státem plánované dotace se zpozdily nebo zcela zastavily, úvěr, který jsme měli předjednaný se najednou "zdražil" dle současných podmínek 10x! 

Znamená to, že některé plánované investice se budou rušit? 

To bych byl velmi nerad. Již nyní je za nimi spousta přípravné práce, některé jsou už i rozjeté stavebně. Jen se musíme znovu zamyslet, zda je můžeme realizovat nyní nebo je o 1-2 roky odložit. V letošním roce se asi nerozjede plánovaná rekonstrukce Okresního domu, v září poslední stávající zastupitelstvo neodsouhlasilo zahájení rekonstrukce plovárny apod. Ale zároveň bychom se měli také zamyslet nad některými možná ne tak potřebnými stavbami, o kterých se uvažovalo. Všeobecně se ví, že jsem např. kritikem zamýšlené velké podzemní nádrže na dešťovou vodu v areálu VSH, která má odhad nákladů někde kolem 20 milionů korun a efekt jejího používání je minimální. 

Co vás v právě končícím volebním období nejvíce potěšilo a naopak, co zklamalo? 

Mne nejvíce potěšilo, že se podařil dotáhnout projekt na vybudování nové sportovní haly. Osobně jsme se této myšlence věnoval téměř 10 let, v posledních 4 letech pak velmi intenzivně a jak se zdá, příští rok na podzim se nám podaří tuto halu předat do užívání všech slánských sportovců.  Ale jsem rád třeba i za mnohem menší projekt rekonstrukce bytů v ulici Eduarda Beneše. Tady mělo město více než 15 let neobsazené 3 velké prvorepublikové byty, které ať již z důvodů vysokého nájmu nebo současného stavu nikdo do pronájmu nechtěl. Společně s odborem správy majetku se mi podařilo připravit a prosadit jejich rekonstrukci a přestavbu na 7 menších bytů, které teď již více než rok slouží několika slánským rodinám. Naopak, zklamán jsme z toho, že vedení města nevyužilo možnosti převzít zpět svoz komunálního odpadu ve Slaném od firmy AVE. Nic nám v tom nebránilo, jen trochu podnikatelské odvahy. Místo toho zvolilo vedení města sice pohodlnější, ale zato výrazně finančně nákladnější cestu jakéhosi "pronájmu" této služby od toho, kdo ji zajišťoval doposud - tedy od AVE Kladno. Jinými slovy "vlk se nažral, ale koza pro AVE zůstala celá". 

V minulých letech jste vystupoval jako kandidát KSČM. Letos je vaše jméno spojeno s Hnutím Budoucnost ... 

Je pravdou, že jsem své dlouholeté členství v KSČM ukončil v polovině loňského roku. Zvážil jsem, že po více než 30 letech aktivní práce pro KSČM už nemám moc co nového této straně nabídnout. Navázal jsem pak kontakty s novou levicovou stranou, Hnutím Budoucnost. Toto hnutí existuje asi 3 roky a tvoří jej převážně mladí lidé s poměrně málo zkušenostmi v politice. A tak jsem si řekl, že jim mohu ještě nějaké své zkušenosti z více než třicetileté práce komunálního politika předat. Ale jinak se nic v mých názorech na způsob řízení města, kraje či státu nezměnilo. A jsem rád, že se nám tady ve Slaném daří levicové strany a její kandidáty spojovat pod jednu kandidátku. V letošním roce tedy s názvem Naše Město a Hnutí Budoucnost!

 Jak říkám už dlouho: "Nezáleží na stranách, záleží na lidech!¨