SLÁNSKÉ NOVINY

Na ptáky jsme všichni krátký

2010-09-26 19:46:13, - redakce

Projdete-li se po Slaném, dozajista vás upoutají volební plakáty dokumentující tzv. výsledky práce ODS a samozřejmě úspěchy dvojjediného Ivo Rubíka, předsedy ODS a starosty Slaného. Dá se říci, že ODS svými plakáty doslova zamořila Slaný.

Tato předvolební kampaň nepopouzí svojí urputností, ale až absurdním přisvojováním si společného díla jednou stranou a jedním megalomanským mužem. Nestavělo se snad výhradně z veřejných peněz?  Ve všech případech, které slánský starosta dává na plakátech na odiv jako výsledky partajní činnosti ODS, se podíleli svými penězi všichni Slaňáci a také většina jimi zvolených zastupitelů, kteří tyto akce podpořili a schválili. Samotná ODS ani v zastupitelstvu, ani v radě většinu nemá a sama by bez názorové shody s ostatními v radě či v zastupitelstvu neprosadila vůbec nic. Ohradit by se proto proti takovéto prezentaci výsledků společného úsilí měly i ostatní strany a také například zaměstnanci úřadu, kteří se nemalou měrou o ně zasloužili.

Podívejme se na některá tvrzení ODS respektive slánského starosty Rubíka podrobněji.

"Zachránili jsme plochou dráhu ve Slaném" je jedno z propagovaných hesel. Ano, v loňském roce dotovalo nad rámec schváleného rozpočtu město slánské plochodrážníky částkou 100.000 Kč, neboť doslova neměli ani na benzín a na regulérní dokončení soutěže. V letošním roce pak město uhradilo za Autoklub Slaný částku cca 1,2 milionů korun na nezbytné pořízení ochranných nafukovacích mantinelů. Ale jaká je na tom zásluha ODS? Vždyť po celých uplynulých deset let jsou to především zastupitelé L. Peška (KSČM) či L. Šmehlík (SPO), kteří opakovaně na zastupitelstvech města poukazují na to, že řada slánských oddílů finančně doslova živoří či přežívají ze dne na den a je to právě skupina zastupitelů ODS, kteří vytrvale blokují jakékoliv návrhy na zvýšení příspěvků na činnost sportovním a zájmovým organizacím působícím na území našeho města (podrobněji zde). Chce-li slánská ODS toto tvrdit po deseti letech, ve kterých doslova úmyslně decimovala rozvoj slánského sportu, pak snad jedině proto, že možná i tento malý černovlasý muž v jejím čele ctí heslo, že "stokrát opakovaná lež se stává pravdou". Ta žádné mantinely nemá.

Ještě troufalejší je pak plakát, na kterém ODS tvrdí: "Získali jsme pro Slaný 1 miliardu korun". Málokdy se setkáte s takto ohromující lží. ODS a starosta Rubík zjevně spoléhají na to, že běžný občan města nemá možnost si tento údaj nikterak ověřit, a tak jen s úžasem hledí na to, jakého to v čele města máme schopného muže. Skutečnost je samozřejmě úplně jiná. Za prvé, ODS, jak je již v úvodu vzpomenuto, nezískala pro Slaný vůbec nic. Většina peněz pochází z tzv. účelových dotací Evropské unie a jejich největší objem rozděluje středočeská Regionální rada, v jejímž řídícím orgánu, který jediný rozhoduje o tom, kdo a jaké dotace obdrží, sedí dnes zástupci ČSSD a KSČM z řad zastupitelů Středočeského kraje. ODS ani ve Slaném ani na kraji nemá žádnou možnost jejich rozhodování nikterak ovlivnit. Samozřejmě, aby město mohlo nějakou dotaci dostat, musí o ni požádat. Aktivitu či schopnosti zaměstnanců městského úřadu tak nikterak nezpochybňujeme. Nijakou zásluhu nemá ODS ani na ostatních příjmech a dotacích městu, jako jsou například sociální dávky, výkon státní správy, které jsou dány zákonem o rozpočtovém určení daní.

Zcela vymyšlená jsou i čísla, kterými pan starosta Rubík své tvrzení na onom plakátku dokládá. Například pro letošní rok uvádí (graficky zobrazeno) částku získaných dotací kolem 500 milionů korun. Stačí však zalistovat v materiálech, které projednávalo v září městské zastupitelstvo, a zjistíte, že částka obdržených dotací se v letošním roce pohybuje pouze kolem  70 milionů korun. A ani žádosti o dotace, kterou jsou teprve v jednání, tuto částku nenaplňují. Na jednání zastupitelstva dne 23.9. vyzval RNDr. Ladislav Peška starostu, aby tento propastný rozdíl v reálně obdržených dotacích a jím na volebních plakátech uváděném čísle, vysvětlil. Starosta to však odmítl jakkoliv komentovat. 

A snad jen do třetice vzpomeňme ještě plakát: "Iniciovali jsme a prosadili Fond obnovy domů". Jaká je skutečnost? Řada členů rady města prokazatelně i písemnou formou potvrzuje, že to byl právě starosta Rubík, který 3 roky blokoval návrhy, které by tento projekt mohly rozjet. Nakonec se tohoto projektu chopil místostarosta J. Hložek (VpM), který jej dotlačil do zdárného konce. Je-li schopen starosta Rubík vykrádat takto nápady či práci svých spolupracovníků, co dalšího nám chce ještě předvést?

Vzpomeňme tak snad jen ještě jedné události asi v prostředku dosavadní hvězdné kariéry starosty Rubíka, mluvil tehdy o nějaké kladenské akci, a závistivě, ale s jiskrou v oku pronesl památná slova: "Dejte mi jejich peníze a já vám tady z toho udělám bavorské městečko"! Toto přesně vystihuje základní ideová východiska starosty a jeho ODS. Dejte MNĚ 1,6 miliardy korun, které má k dispozici největší město středočeského regionu a JÁ vám tady zařídím královské město a'la Pegnitz - Germany. Ale jak napsal v jednom ze svých článků kolega Šmehlík (SPO), vy jste, pane starosto, ty peníze k dispozici jen za poslední volební období měl! A k tomu 2 miliony korun odměny za vaši veřejně prospěšnou práci, nebo se pletu?

Obecně se tomu říká "žít si nad poměry". Člověk, který žije jen z průměrného platu, si nebude stavět dům na Beverly Hills, ale bude hledat bydlení odpovídající jeho příjmům (škoda, že ve Slaném marně). Stejně tak město Slaný by nemělo bezhlavě utrácet naše společné úspory a také zadlužovat další generace. Ale když už tak činí, neměl by si nikdo společné úspěchy, jen z touhy po moci a volebním vítězství přisvojovat a lhát občanům. Toto skutečně nelze považovat za férovou předvolební agitaci, ale jen za chlubení se cizím peřím, které můžeme volně parafrázovat sloganem: "ODS lže všude, kam se podíváš".