SLÁNSKÉ NOVINY

Nad vodou se rozjasňuje

2015-11-01 11:07:43, - redakce

Po řadě měsíců jednání se blíží k závěru kauza nezákonného pronájmu městského vodního hospodářství firmě SVAK (Středočeské vodovody a kanalizace), jejímž majoritním vlastníkem je firma Veolia.

Předchozí nezákonné a chybné  postupy slánské radnice za vedení RNDr. Rubíka a Mgr. Hrabánka způsobily, že město Slaný přišlo o předjednanou dotaci na rekonstrukci čističky odpadních vod ve výši 90 milionů korun.
Podrobnosti k historii této kauzy naleznete zde:
http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-nam-lhali

Nutnost rekonstruovat ČOV a zároveň získat zpět majetek, který na základě nezákonně uzavřené smlouvy po řadu let provozovala firma SVAK, tak byl jedním z největších problémů, které nové vedení města zdědilo po svých předchůdcích.
Úkolu se zhostil místostarosta města, ing. Zlámal, a můžeme říci, že úspěšně. Na nadcházejícím zasedání zastupitelstva města by měli zastupitelé projednat návrh Dohody  o narovnání  a ukončení smlouvy mezi městem Slaný a firmou SVAK. V případě jejího schválení by  město Slaný koncem roku 2016  mohlo  opět plnohodnotně hospodařit se svým majetkem a patrně již v průběhu příštího roku by mohla započít nutná oprava ČOV.
Bohužel, nebude to zadarmo. Zhruba 10,7 mil. Kč bude město Slaný nuceno vyplatit firmě SVAK jako náhradu za předčasné ukončení smlouvy. Další náklady (přibližně 2 mil. Kč) pak vznikají v důsledku nutnosti přepracovat původní, dnes již zastaralý, projekt na celkovou rekonstrukci ČOV.   
Cílem města je využít aktuálních možností dotačního programů a opět požádat o přidělení dotace na rekonstrukci ČOV v příštím roce. Přípravu tohoto staronového projektu má na starosti místostarosta ing. Grohman.