SLÁNSKÉ NOVINY

Namibijci by nám mohli být vzorem

2018-06-27 06:31:08, - redakce

Před několika dny jsem se vrátil z Namibie - chudé rozvojové africké země. Ale při zastávce v jednom provinčním městě jsem byl doslova šokován. Mimoděk mi pak na mysl přišel známý Gottwaldův výrok o chudých Habešanech, kteří se bránili italské vojenské přesile.

Ubytoval jsem se na kraji města Swakopmund na pobřeží jižního Atlantiku v hotelu BON, nic zajímavého netuše a ani nepředpokládajíce. Můj pokoj se nacházel  ve 3. patře hotelového objektu  a když jsem do něj vstoupil zjistil jsem, že nemá běžné okno, ale balkon, který je jakýmsi přímým vstupem do sportovní haly. Co "sportovní haly"? Ale  SPORTOVNÍ HALY (!) o které si nemůžeme dovolit ani  snít! Pod jednou střechou zde bylo neskutečné množství sportovišť - volejbalový kurt, hřiště na pozemní hokej / futsal / florbal, gymnastická tělocvična, ledová plocha, kurty na badminton, minigolf  a posilovna.
Přitom Swakopmund není žádná namibijská metropole, ale město se zhruba 40.000 obyvateli.
A tak jsem si při pohledu na tento sportovní areál v chudé africké zemi vzpomněl na náš marný boj se současnou slánskou radnicí,  starostou Hrabánkem a dalšími slánskými "patrioty" o výstavbu sportovní haly ve Slaném.
Bosí Namibijci na to mají  a ještě si troufnou na stěnu své sportovní haly napsat "podporujeme sport a naši mládež". Něco podobného si na své předvolební transparenty napsal nedávno i pan Hrabánek. Jen tu sportovní halu ve Slaném doposud hledáme marně.
A tak když jsem z dálky pozoroval malé bruslící černé hokejisty, nemohlo mne nenapadnout, že nemusí být daleko doba, kdy se do elitní "A" skupiny hokejového MS bude kvalifikovat i nějaký africký tým. Zatím těch malých s hokejkou bruslících  Namibijců nebylo mnoho, hráli většinou "tři na tři", ale za pár let ...

L.Peška

zastupitel / Naše město


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/pokrytectvi--starosty-hrabanka

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-jsme-nepostavili-sportovni-halu