SLÁNSKÉ NOVINY

Nejen nové tričko

2014-09-16 22:36:38, - redakce

Přítel David Koryta, předseda slánské ČSSD, mě  požádal, abych se v rámci předvolebních aktivit  představil krátkým textem našim potenciálním voličům.

Přečetl jsem si několik inspirativních CV na internetu, prohlédl při cestách sockou práce píár agentur a od svých častých spolucestujících ze Slaného do Prahy se dověděl úderná hesla, která zaberou. Všechny určovaly, kam má naše cesta vést, ale nejsou pro potřebu veřejné prezentace použitelné.
Naši voliči nepatří k twitterové generaci, takže další text je určen spíš mým kolegům, se kterými sdílím společné hodnoty a snahu změnit zdejší zatuchlé poměry k lepšímu.
V současné slánské politické scéně se  orientuji jen velmi těžko, protože, jak jsme si všimli, doba je přelomová a konají se klasické přeběhy, převlékání triček. Moje generace to zná z doby federace jako  "prekabatenie", z dob převratů jako "rekorytarizaci". Jsme očitými svědky hledání nového alfa samce na pravici a zdá se, že většina ho už našla, i když zatím vystupuje v pozici beta. Odpůrci bankodomu se sdružují pod vlajkou jeho ortodoxních zastánců, bývalí představitelé strany propagující rovnost, vyhlašují xenofobní hesla o vytěsňování menšin ze společnosti. Tvrdí muži a účastníci zahraničních vojenských misí nás vyzývají k všeobecné lásce, levice ke slušnosti a spolupráci, zatímco pravice slibuje důchodcům lavičky (o jejichž umístění však rozhodnou sami, bez extrémistů).
Příteli Šmehlíkovi hlava nebere, co je na chodníku levicového nebo pravicového, ale samozřejmě, že je (např. ve Vepřkově ulici se ten levý opravuje a v zimě udržuje, ten pravý zůstává napospas).
Politika, alespoň pro mě, tak zůstává základním principem, ke kterému se ve volbách upnu.  Přátelé na levici, naše vstřícnost je považována za slabost a je již otevřeně publikována snaha o izolaci některých z nás nejen na sociálních sítí, ale oficiálních postojích.
Vraťme proto do komunálu politiku, vymezme se i my jako levice, řekněme i my, s kým spolupracovat nechceme, koho volit nebudeme a čí zájmy chceme hájit.

Vladimír Dosoudil
kandidát ČSSD v komunálních volbách

P.S.
Tímto zároveň vyjadřuji veřejnou podporu sdružení Naše město a jejímu lídrovi Láďovi Peškovi. Byl často v celém popřevratovém období jediným, který  mě názorově podpořil.