SLÁNSKÉ NOVINY

Největší schodek v hospodaření města za posledních 20 let

2010-06-30 19:48:37, - redakce

Městské zastupitelstvo projednalo na červnovém jednání  závěrečnou zprávu o hospodaření města za rok 2009.  Závěrečná čísla jsou opravdu hrozivá - město hospodařilo se schodkem 81 milionů korun!

Jak ze závěrečné zprávy vyplynulo, již v návrhu rozpočtu na rok 2009 se počítalo se schodkem téměř 60 milionů korun. V průběhu roku však byl tento schodek dále  ještě o více než 20 milionů korun navýšen.

Již při projednávání návrhu rozpočtu na rok 2009, v prosinci 2008, upozorňoval L.Peška (KSČM), že plánované příjmy neodpovídají  stávající ekonomické situaci ve státě a nastupující krizi. Přesto však vedení města naplánovalo zvýšení příjmů o 7% oproti roku předchozímu. Pochopitelně, že tohoto navýšení na příjmové stránce rozpočtu  nebylo dosaženo.  

Obdobně i v průběhu celého roku  to byli spíše  zastupitelé z levicové opozice, kteří apelovali na určitou zdrženlivost v dalších a dalších výdajích, kterými vedení města zatěžoval finanční rozpočet.  Jak i trefně poznamenal pan Pánek (ČSSD): "Ve Slaném, je paradoxně přesně opačná situace, než je obvyklé na vládní či republikové úrovni. U státního rozpočtu jsou to především pravicové strany, které nabádají k úsporám, a levicovým stranám je vyčítán určitý rozpočtový populismus. Kdežto ve Slaném je situace právě opačná. Pravice utrácí a levice vyzývá k šetření!"

V průběhu roku 2009 tak vedení města předložilo zastupitelstvu celkem 37 návrhů na rozpočtová opatření. Naprostá většina těchto návrhů směrovala k dalšímu prohloubení rozpočtového schodku.

K tomuto postupu člen zastupitelstva, ing. Dosoudil (ČSSD), řekl: "Schodek rozpočtu byl původně schválen ve výši 65,5 mil. Kč a v průběhu roku 2009 byl navýšen o dalších 21,5 mil Kč! Nakonec byl ještě dále překročen, a to již bez schválení zastupitelstva, o cca 670 tis Kč. Takovéto jednání považuji za rozpočtově neodpovědné, a opakovaně na tuto praxi upozorňuji. Naposledy při schvalování rozpočtu na letošní rok a rozpočtový výhled na další roky. Tyto přístupy, podle mého názoru, svědčí o naprosté nekoncepčnosti investiční přípravy a rozpočtové neodpovědnosti. Kdyby město postupovalo koncepčně a plán investičních akcí mělo alespoň na dva roky zpracován, nebylo by nutno projednávat desítky rozpočtových opatření (nejen pro zařazování neplánovaných investičních akcí) v průběhu kalendářního roku. Osobně tyto postupy nazývám "salámovou metodou", kterou se například pro rok 2009 schválily celkové výdaje ve výši 309,2 mil. Kč , formou schvalování rozpočtových opatření byly navýšeny o 108,9 mil. Kč a ve výsledku, bez schválení zastupitelstva, ještě  překročeny o 670 tis. Kč."

Dr. Peška kritizoval především to, že vedení města nedokázalo reagovat na zhoršování ekonomické bilance hospodaření města a nebylo schopné navrhnout žádná úsporná ekonomická opatření, které by tento schodek významněji snížila.

Ing. Klas (KSČM)  uvedl několik příkladů, kde byl plánovaný rozpočet překročen, a to i bez souhlasu zastupitelstva - v položkách mzdové výdaje, osobní výdaje, pohoštění, dary atd. Navrhl také, aby byl tento závěrečný účet přijat s výhradami, a aby se hledaly konkrétní osoby odpovědné za překročení rozpočtovaných položek.

Nebylo však překvapením, že tento návrh nebyl pravicovou většinou zastupitelstva schválen.

 

Další podrobnosti o červnovém jednání  městského zastupitelstva si můžete přečíst ZDE .