SLÁNSKÉ NOVINY

Nepochopitelné !

2016-06-07 14:56:42, - redakce

Do redakce Slánských novin dostáváme řadu reakcí slánských občanů na změny na městském úřadě, ke kterým dochází v  posledních týdnech. Jedním z nich je i reakce pana Jelínka, dlouholetého slánského sportovního funkcionáře, který se vyjadřuje k odchodu pana Grohmanna, manažera rozvoje města a jeho spolupracovníků z městského úřadu.

Chce se mi říct, že je to překvapivý a nepochopitelný krok. Popravdě se to ale dalo čekat a při znalosti souvislostí se to dá i pochopit.
Ing. Grohmann se během uplynulých let stal špičkovým odborníkem v oblasti strategického rozvoje města a využívání státních i evropských dotací. Stala se z něj silná manažerská osobnost, která zvládá řízení náročných a rozsáhlých projektů. Jsem přesvědčený, že naprostá většina podobně velkých měst nám mohla tak kvalitního odborníka jen tiše závidět.
O jeho kvalitách svědčí i fakt, že si dokázal vybudovat velmi schopný tým spolupracovníků, kterým postupně předával své cenné zkušenosti a zasvěcoval je do problematiky veřejných zakázek, výběrových řízení a úspěšného čerpání dotačních titulů. To je přesně ten správný postup, který by kvalitní manažer měl uplatňovat. Opravdu schopný člověk se nemusí bát, že si vychová kolegy, kteří ho brzy odborně přerostou a zastíní. Toho se bojí pouze neschopní. V době přechodu Milana Grohmanna na pozici místostarosty města proto rozhodně nehrozil kolaps úseku Rozvoje města. Své nástupce si včas vychoval.
Dalo se očekávat, že s příchodem staronového vedení města budou na úřadě padat hlavy. Dotlačení k odchodu jednoho z nejschopnějších pracovníků úřadu a rozprášení jeho týmu je až symbolické. Když se řeší osobní msta, proč se ohlížet na odbornost a jiné hlouposti?
Od podzimu 2014 do jara 2016 vládla městu Koalice Změny. Nyní zde máme Koalici Neschopnosti. Proto jsou jejich kroky pochopitelné. Pokud se některý čtenář méně zajímá o slánskou politiku, a nerozumí, proč mluvím o Neschopnosti, doporučuji mu nahlédnout na webu na složení nové městské rady a vedení města. To by mohlo k pochopení pomoci.
Po delším čase se dařilo na městském úřadě vybudovat atmosféru pohody, přátelské pracovní atmosféry a klimatu, kdy zaměstnance úřadu bavilo chodit do práce a těšily je výsledky jejich práce. To je rázem pryč. Znovu zavládlo období strachu říkat nahlas svůj názor, zaměstnanci se bojí k čemukoli jednoznačně vyjádřit. Nikdo neví, zda brzy nebude na řadě a co kdyby se mu to nepěkně vrátilo? Že se to musí zákonitě projevit na kvalitě práce úřadu je jasné.
Likvidace úseku Rozvoje města je totálně nezodpovědné a hloupé rozhodnutí. V současném širším vedení města není nikdo, kdo by jejich práci mohl byť částečně nahradit. Ing. Grohmann a členové jeho týmu jistě snadno najdou při své kvalifikaci uplatnění v jiném úřadu státní správy nebo samosprávy či v privátním sektoru. Tím jsem si jistý. Neméně jistý jsem si tím, že pro město Slaný to bude mít tvrdé dopady a způsobené škody se těžko podaří napravit.
 
Martin Jelínek, Unie pro sport a zdraví