SLÁNSKÉ NOVINY

Nežádoucí

2018-03-23 13:50:29, - redakce

Obyvatelé známé slánské ubytovny  "Mexiko" se pro vedení slánské radnice stali nežádoucími  a tak se jich pánové místostarosta Zálom a starosta Hrabánek rozhodli zbavit.

Přesto, že má město již několik let uzavřen speciální program, který má pomáhat sociálnímu začleňování problémových skupin obyvatelstva, praktické výsledky tohoto programu ve Slaném moc nenajdeme. Není ani divu, když jej řídí místostarosta Zálom (ČSSD). Výstižnou ukázkou myšlení tohoto slánského "sociálního demokrata" je způsob, jak se postavil k řešení problému ubytovny v Ouvalově ulici. Objekt, ve kterém bydlí na 50 slánských občanů, se slánská radnice rozhodla prodat podnikateli, panu Čablovi,  který v dané lokalitě připravuje své další realitní projekty. 
Rada města odsouhlasila tento prodej dne 12.února celkem 6 hlasy. Pro prodej hlasovali pánové: starosta Hrabánek (ODS), místostarosta Zálom (ČSSD), radní Víšek (ČSSD), radní Matoušek (STAN), radní Vašek (KDU-ČSL), radní Berkovec (ANO). O tom, co se stane s obyvateli "Mexika" si příliš hlavu nelámali. Rada města navrhla rovněž kupní cenu ve výš 8,3 mil. Kč.
O tom, že by pan Čabla chtěl v rámci této koupě nějak výrazně zlepšit sociální podmínky ubytovaných, snad nikdo nemůže reálně ani uvažovat. Sám podnikatel předal  radnici projekt, ve kterém nastiňuje záměr zrekonstruovat daný objekt  s výší investice cca 17 milionů korun. Představa, že by tak činil pro stávající obyvatele ubytovny, kteří často nemají ani na takřka symbolické současné nájemné, je iluzorní. A už vůbec není možné, aby takováto rekonstrukce proběhla bez vystěhování stávajících nájemníků.
Není tedy divu, že občané, kterým se  díky rozhodnutí slánské radnice prodává doslova střech na hlavou, se cítí ohroženi.  S jejich ekonomickými možnostmi mohou jen těžko hledat ve Slaném jiné dostupné bydlení.
A tak se dostal tento návrh na odprodej ubytovny Mexiko i na jednání zastupitelstva města dne 14. března. Zde se kolem návrhu na prodej rozvinula rozsáhlá diskuse v níž vystoupili jak někteří zastupitelé (Šmehlík, Bartoníček), tak i přítomní občané (Kruncl, Šolc). Jejich argumentace zněla vesměs proti prodeji této ubytovny. Bylo neuvěřitelné, jak se starosta Hrabánek snažil přenést odpovědnost za vzniklou situaci na ostatní zastupitele.  Hrabánek, který nedokázal argumentům zastupitelů ani občanů  čelit, nakonec s díky přijal návrh dr. Kulicha, aby bylo řešení problémů odsunuto o další 3 měsíce. 
Neschopen reagovat na dotazy  občanů  starosta Hrabánek zvolil "ústupovou" variantu. Tedy v dané chvíli nerozhodnout nic.

L.Peška
Naše město