SLÁNSKÉ NOVINY

Odklánění

2017-04-13 13:55:27, - redakce

Na vyvádění peněz z veřejných rozpočtů do soukromých kapes spřátelených firem či osob jsou v ODS či v ČSSD  machři. Poslední roky bylo takových případů na veřejnoprávní scéně zaznamenáno desítky. Devadesát procent z nich je spojováno s  místními funkcionáři ODS či ČSSD. Bohužel, nejinak je tomu v poslední době i ve Slaném.

Se zcela specifickou myšlenkou jak vyvést peníze z městské kasy  přišel starosta Hrabánek na podzim loňského roku. Jako záminku si  zvolil na první pohled bohulibý kulturní počin - uspořádat ve Slaném koncert Lucie Bílé. Inu, zpěvačka je to jistě oblíbená, tak proč by nemohla vystoupit i ve Slaném. Máme zde přeci  jak vhodné prostory (= Letní kino Na Hájích s kapacitou cca 1500 diváků), tak i zkušený tým pracovníků v kulturní oblasti v městské firmě KZMS.
Jenomže takhle by to bylo příliš jednoduché. A také až příliš snadno kontrolovatelné. A tak se zvolí jiný postup.
Koncert uspořádá jiná agentura, které město za to, že Lucie Bílá v červnu vystoupí v jeho kulturním zařízení, zaplatí předem polovinu předpokládaných nákladů. Ty jsou pořádající firmou odhadnuty na 600.000 Kč.  Rád bych napsal, že byly vyčísleny ..., ale bohužel vyčísleny nebyly. Z uzavřené smlouvy mezi městem Slaný a agenturou  Emanuely Jandové, za kterou jedná jakýsi pan Kopecký, se dozvíme pouze onu celkovou částku. Kolik stojí vlastní vystoupení Lucie Bílé, kolik jsou náklady na tisk plakátů, pořadatele či vlastní náklady pořádající agentury se nikde nedozvíme. Ty podléhají nejpřísnějšímu utajení.

Někoho by mohlo napadnout, že městská rada se prostě rozhodla upřednostnit  spolupráci s nějakou renomovanou a zkušenou agenturou v tomto uměleckém byznysu. Ale to bohužel nebude případ agentury Emanuely Jandové. Z výpisu z obchodního rejstříku se můžeme dozvědět, že tato agentura byla založena 27. ledna 2017. Tedy necelé 3 týdny před tím, než s ní rada města uzavřela výše zmíněnou smlouvu!!!
A tak poprvé, co pamatuji, dává městská rada soukromému subjektu garanci ve výši 300.000 Kč, za případný neúspěch v jeho podnikání. Protože podle uzavřené smlouvy se město Slaný  bude v případě finanční ztráty podílet na úhradě této ztráty 50%. Můžeme sice odhadnout, že 300.000 Kč by to asi nebylo, dokonce je možné optimisticky uvažovat o tom, že by tato akce mohla být i mírně zisková, ale nikdy nevíš. Stačí několik dní "povodňových" lijáků, které v tomto období občas do České republiky zavítají, a veškerá kalkulovaná návštěvnost může být pasé.
Možná bychom se mohli zeptat jak tomu bylo v případě jiných velkých koncertů např. v loňském roce, kdy ve Slaném vystupovali Jarek Nohavica či Lucie Vondráčková?  Organizátoři těchto akcí rozhodně žádnou finanční spoluúčast města na pořádání daného koncertu nevyžadovali. Naopak, KZMS měl garantován pevný příjem z prodaných vstupenek, který byl rozhodně vyšší, než denní pronájem slánského letního kina.
Můžeme si tedy položit několik otázek:
Proč  organizací této  akce nebyla pověřena městská organizací KZMS?
Z pohledu města by případné náklady určitě nebyly vyšší, než již radou odsouhlasených 300.000 Kč. A o případný zisk bychom se nemuseli s nikým dělit, ale celý by zůstával v pokladně města.

Proč, když rada města uzavřela smlouvu s agenturou Emanuela Jandová, je na plakátech ke koncertu Lucie Bílé ve Slaném jako pořadatel uváděna firma  Broxoxo?
Je to jen shoda náhod, že jako jediný kontakt na webových stránkách této agentury je opět uváděn pan Kopecký? Není tady těch parazitujících subjektů už nějak příliš mnoho? Který z nich má plnit roli bílého koně?

Proč byla vybrána  právě agentura pana Kopeckého?
Odpověď na tuto otázku by patrně nejlépe ilustrovala historka, která se po městském úřadě již několik měsíců vypráví. Když se dotyčný pán dostavil na odbor kultury městského úřadu, představil se následovně: "Pokud mne neznáte, tak já jsem  dobrý přítel starosty Hrabánka ..."

A o tom to je... Dobrým přátelům je třeba pomáhat. I kdyby  za to mělo město zaplatit několik desítek či stovek tisíc korun.


L.Peška,
Naše město / KSČM