SLÁNSKÉ NOVINY

Ohlasy na článek Největší schodek v hospodaření města

2010-07-08 19:46:47, - redakce

Říká se, že vše souvisí se vším. Dovolím si tak toto pravidlo potvrdit příkladem práce auditora v rozpočtovém procesu a způsobu, jakým výsledky jeho auditu byly prezentovány představiteli města při projednávání stěžejních dokumentů o finančním hospodaření města Slaného.

Reakce starosty, Ivo Rubika, na posledním jednání zastupitelstva byly, jak již je pro něj typické, plné sebevědomí a chvály dosažených výsledků. Zřejmě si byl dobře vědom, což se nakonec plnou mírou potvrdilo, že koaliční hlasovací mašina schválí původní návrh usnesení předložený Radou města a naopak neschválí protinávrh s výhradami, vznesený předsedou Finančního výboru, ing. Klasem.

V čem se pan starosta hluboce mýlí: Již při uvedení projednávaného materiálu poukázal na to, že závěrečný účet byl ověřen nezávislým auditorem a proto je hospodaření města v pořádku a v souladu se zákonem. Na upozornění a pozdější interpelaci Vladimíra Dosoudila (ČSSD) reagoval arogantně, jakže si dovoluje zpochybňovat práci nezávislého auditora a vedoucí finančního odboru MěÚ Slaný. V tomto ohledu však s panem starostou plně souhlasím. Práci auditora, z níže uvedených důvodů, fatálně zpochybňuji, a jako člen zastupitelstva a Finančního výboru mám k tomu nejen právo, ale i povinnost na to upozornit. Jsem si však plně vědom, že Rada města neposkytuje zastupitelstvu všechny informace a jsou zákonné cesty, jak všechny pochybnosti vyvrátit a rozdílné názory prošetřit.

Samotné zpochybnění spočívalo již v tom, že ve výroku auditora, který byl součástí projednávaného dokumentu, je výslovně uvedeno, že auditor závěrečný účet neověřoval. Na základě jakých posudků pak rada města doporučila schválit finanční hospodaření bez výhrad? A co přimělo koaliční zastupitele argumentaci opozice přehlížet a bez jakékoliv diskuse přehlasovat?

Auditor kontroloval hospodaření města od 10.3.2010 do 29.3.2010. Tedy v době, kdy bylo účetnictví za předchozí rok uzavřeno. Vzniká tedy velká pochybnost, proč na jednání zastupitelstva nebyla předložena zpráva auditora o závěrečném účtu?

Ve vztahu k "nezávislému" auditu se orgány města dopustily hned pěti, velice závažných, porušení zákonů: Zákona o rozpočtových pravidlech, zákona o auditorech, zákona o přezkoumávání hospodaření územně samosprávných celků, zákona o veřejných zakázkách a zákona o obcích.

Podle rozpočtových pravidel je stanovena zákonná povinnost předložit zprávu o výsledku přezkoumání závěrečného účtu jako součást závěrečného účtu. Touto zprávou není jednostránkový dokument a výrok, že auditor závěrečný účet neověřoval, přesto však doporučuje jeho schválení bez výhrad. Proč zpráva nebyla předložena komplexní, se všemi náležitostmi upravenými zákonem, lze jen spekulovat.

V zákonu o auditorech je výslovně uvedeno, že auditora určí nejvyšší orgán obce. Zastupitelstvo však o takové zákonné "maličkosti" vůbec nejednalo a dokonce vybraný auditor nebyl v zastupitelstvu ani představen.

Auditor zkontroloval, podle jeho výroku, také zadávání a uskutečňování veřejných zakázek. Nezjistil závady. Bude tedy zajímavé se seznámit, jakým výběrovým řízením prošel on sám. Byly zadavatelem dodrženy povinnosti postupu podle zákona k dodržování zásad transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace? Sám tajemník na zastupitelstvu reagoval jednoslovným výkřikem do pléna "nebyl !". Podmínky  výběru, smlouva a další vztahy zůstávají dále tajemstvím.

A nakonec, ze zákona o obcích. Zkontroloval auditor všechny změny rozpočtu, tzv. rozpočtová opatření, zda byly schváleny v zastupitelstvu, v jehož je to kompetenci? Jak vyplývá z vyjádření vedoucí finančního referátu, ing. Nové, tak nikoliv, "ke změnám jsou oprávněni správci kapitol". Kdo takovéto oprávnění, v rozporu se zákony vydal, již neuvedla.

Udělejte si obrázek sami, jestli je auditor skutečně nezávislý a zda jeho výrok byl objektivní. Zastupitel Vladimír Dosoudil k tomuto tématu vznesl interpelaci a věřme, že bude záležitost brzy přijatelně vysvětlena.

 

Ing. Vladimír Dosoudil

člen zastupitelstva a Finančního výboru