SLÁNSKÉ NOVINY

Opozice odmítla zbytečné zadlužování města

2016-06-28 13:18:06, - redakce

Chaotické vedení jednání a slabá účast zastupitelů charakterizovaly 22. jednání zastupitelstva města.

22. jednání zastupitelstva bylo vlastně pokračováním zastupitelstva, které se konalo o týden dříve, tedy 20. června a které skončilo poté, co většina koaličních zastupitelů po projednání cca poloviny programu kolem desáté hodiny večerní odešla z jednání a poté je následovalo postupně i několik opozičních zastupitelů. Proto se jednání zastupitelstva stalo kolem půl jedenácté večer neusnášeníschopné a bylo tak ukončeno.
Následovalo tedy poněkud uspěchané svolání nového jednání zastupitelstva na další týden, tedy na pondělí 27.6. Starosta ani rada města však  přípravě tohoto nově svolaného  jednání zastupitelstva mnoho pozornosti nevěnovali a na podkladových materiálech či nejasnostech kolem programu to bylo vidět.
Prokázalo se to již při úvodním projednávání programu jednání. Opoziční zastupitelé, pánové Šmehlík a Hůla, navrhli do programu jednání zařadit další programové body - ing. Šmehlík navrhl hlasování o odvolání ing. Záloma z funkce místostarosty města, pan Hůla pak navrhl jmenování jednatele firmy SLAVOS Slaný.
Ani jeden z těchto navrhovaných bodů však radniční koalice nechtěla podpořit a to i přesto, že si byla vědoma toho, že hrozí ukončení jednání zastupitelstva města pro neschválení programu, protože zastupitelů bylo přítomno pouze 17, z toho 9 koaličních a 8 opozičních. Po desítkách minut dohadů o konečné podobě programu, kdy starosta Hrabánek "nedokázal pochopit" pozměňující návrhy opozičních zastupitelů, však byl program jednání schválen i s návrhy opozičních zastupitelů.
Návrh na odvolání ing. Záloma z funkce místostarosty města, podle očekávání, při hlasování neprošel. Opoziční zastupitelé však tímto návrhem chtěli jasně veřejně demonstrovat nesouhlas s počínáním ing. Záloma v jeho funkci místostarosty.
Ještě větší komedii sehrál starosta Hrabánek při snaze opozičních zastupitelů o to, aby byla řádně ustavena městská firma SLAVOS Slaný. Poté, co bývalý místostarosta města ing. Grohmann po svém odvolání z funkce místostarosty města rezignoval i na funkci jednatele SLAVOS Slaný, kam byl jmenován zastupitelstvem města v únoru 2016, je tato firma nefunkční, protože není určen žádný odpovědný zástupce, který by mohl jejím jménem jednat. Na tuto skutečnost již na předchozím jednán zastupitelstva upozornil dr. Peška a společně s dalšími opozičními zastupiteli se snažil přimět současné vedení města k nápravě. Nikdo z vedení města se však k této výzvě pozitivně nepostavil. A tak pan Hůla navrhl, aby jednatelem firmy byl jmenován starosta města, Mgr. Hrabánek. Starosta města však svým hlasováním společně s dalšími koaličními zastupiteli tuto možnost odmítl a návrh nebyl přijat. Starosta Hrabánek tak jasně demonstroval, jak chce současné vedení města přistupovat k problematice převzetí vodohospodářské infrastruktury zpět do správy města. 
Posledním důležitým bodem jednání byl návrh rady města na změnu úvěrové smlouvy na financování rekonstrukce Husovy ulice. Dle původní smlouvy, kterou dojednávala ještě předchozí rada města a schválilo zastupitelstvo v roce 2015, měla být částka, kterou získá město jako dotační příspěvek od ROP, tedy  10 mil. Kč,  použita jako první splátka celého úvěru. Zbývající část , cca 9 mil. Kč měla být pak splácena dalších 10 let. Starosta Hrabánek však navrhl, aby město částku 10 mil Kč neplatilo, a celá proinvestovaná částka se stala dluhem města na další období. De facto by se tak zadlužení města zvýšilo o dalších 10 milionů korun. Vzhledem k tomu, že starosta města ani nedoložil, k čemu by město tyto peníze nutně potřebovalo, opoziční zastupitelé takovéto bezdůvodné navyšování dluhů města odmítli.