SLÁNSKÉ NOVINY

Opravník radničních omylů

2017-01-26 07:57:03, - redakce

Slánská radnice respektive starosta města občas vydá zprávu a jejíž pravdivosti lze mít oprávněné pochyby.

Jestli to je proto, že se některým věcem  ve vedení města příliš nerozumí nebo  je to touha pana starosty zvěstovat pozitivní zprávy za každou cenu, i když žádné nejsou, nedokážu posoudit. Ale občas stojí za to, se na informace, které občanům města předkládá slánská radnice resp. její nejvyšší vedení, podívat podrobněji a případně je uvést na pravou míru.

Jednu z takových tiskových zpráv vydala slánská radnice 10. 11. 2016 pod názvem:  Uspořené finance z kogenerační jednotky podpoří sportovce.
Píše se v ní mj. : "V loňském roce byla zprovozněna kogenerační jednotka v Rabasově ulici u 3. ZŠ. Provozem této jednotky se uspořily finanční prostředky, které budou využity k podpoře sportovních organizací ve Slaném. Rada města rozhodla, že uspořenými penězi podpoří sportovní organizace využívající sportoviště areálu víceúčelové haly ve Slaném."

Zaujala mne tato zpráva především proto, že v roce 2015 jsem se přípravou smlouvy s RDK, která zajišťovala instalaci této kogenerační jednotky a její napojení na kotelnu  K44 v Rabasově ulici, velmi intenzivně zabýval.

Takže především: Město Slaný díky provozu této kogenerační jednotky žádné peníze neuspořilo.  RDK pouze platí městu Slaný jakési nájemné za instalaci této kogenerační jednotky v kotelně K44 ve výši 20.000 Kč ročně.  Zisk z provozu tohoto zařízení tedy z velké části směřuje zpět do RDK. Což je, s ohledem na to, že tato firma celou instalaci finančně zainvestovala, pochopitelné.
Malý profit z provozu kogenerační jednotky má 3. základní škola, která díky provozu tohoto zařízení má o něco nižší cenu dodávaného tepla. Vyčíslit bychom mohli tuto úsporu zhruba částkou 30.000 Kč ročně. Ovšem s ohledem na to, že tato úspora se nijak nepromítla do rozpočtu školy na rok 2017, ba právě naopak, rozpočet této školy  oproti roku 2016 byl cca o 400.000 Kč navýšen, úspora pro město nebyla žádná.
Výraznějších úspor provozních nákladů díky kogenerační jednotce  dosahuje VSH, která vedle nižší ceny tepla profituje i na nižších cenách elektrické energie, které z této kogenerační jednotky (resp. od RDK) odebírá. Ročně tuto úsporu můžeme odhadnout částkou cca 700.000 Kč. Ovšem ani tato poměrně výrazná úspora se neprojevila ve výši dotace, kterou VSH od města získává. Pro rok 2017 je totiž naprosto stejná, jako byla v roce 2016.

Takže tvrzení, že město Slaný provozem kogenerační jednotky uspořilo nějaké finance, je zcela nepravdivé.  Správné by bylo uvést, že finance uspořila především obchodní společnost VSH, s.r.o., kterou město Slaný  zřídilo pro správu svých sportovních areálů.

Stejně tak na vodě je i druhá část této tiskové zprávy podle níž  se měly uspořené peníze využít k podpoře sportovních organizací.   Nenašel jsem žádné usnesení rady města z podzimu 2016, které by tento výrok potvrzovalo.  Žádná dodatečná částka tedy na podporu sportovních organizací z rozpočtu města nesměřovala.

Není tak ani divu, že  když jsem se  na prosincovém jednání zastupitelstva dotázal starosty Hrabánka  na konkrétní výši dosažených úspor, nedokázal na tuto otázku odpovědět. Ale přitom o měsíc dříve bez problému rozešle do světa takovouto zprávu.
Zdá se tedy, že vedení města se v těchto ekonomicko -  technických otázkách vůbec neorientuje.
 Že by se pan Hrabánek shlédl v postupech knížete Potěmkina?

L.Peška
Naše město / KSČM