SLÁNSKÉ NOVINY

Osoby a parkovací dům

2014-03-29 07:44:50, - redakce

V předchozích dvou článcích jsme se věnovali okolnostem vzniku a přípravy stavby parkovacího domu. Z uvedených faktů a skutečností je možné u řady osob slánské politické scény vypozorovat vyhraněný či stálý postoj k této akci.

Jako příklad jednoznačných dlouholetých zastánců toho projektu je možné uvést např. pana Schneidera (ODS) či Mgr. Hrabánka (ODS). Naopak, mezi známé odpůrce tohoto záměru patřili již od počátku dr. Peška (KSČM), pan Matějka (ČSSD) či ing. Bartoníček (ODS).

Ovšem vedle těchto snadno názorově identifikovatelných komunálních politiků, jsou na naší slánské scéně i činitelé, kteří svůj názor na výstavbu parkovacího domu  v průběhu času změnili. Někteří z nich poskytli Slánským novinám vyjádření, kterým se snaží vysvětlit změnu jejich postoje. Jedním z nich je i pan Libor Dobner, dlouholetý člen rady města, starosta slánského sokola a člen zastupitelstva města za TOP09.

Již před časem, v době, kdy se o této stavbě rozhodovalo, mu Slánské noviny položili tuto otázku:

V předchozím volebním období jste byl spíše odpůrcem této stavby. Nyní jste však výstavbu PD podpořil, i v rozporu s tím, co se píše ve volebním programu vaší strany pro komunální volby ve Slaném. Jak byste tento váš názor chtěl čtenářům Slánských novin vysvětlit?

Odpověď pana Dobnera byla následující: 

Od koncepční rady v roce 2009, jsem nesouhlasil s Jardou Hložkem navrženým "červeným koloseem" - ostravským typem parkovacího domu ve Slaném. Souhlasil jsem ale s dokoupením pozemků a s přípravou projektu jakéhokoliv jiného parkovacího domu. Před volbami 2010 jsem ve schůzce naší koalice jasně řekl, jak velice jednoduše si představuji náš volební program, ale oba lídři - pp.Hložek a Janošec - v té době jsem byl ještě čekatelem na členství v TOP 09, mi vysvětlili, že volební program musí vypadat jinak a také ho podle svých představ koncipovali. Já už jsem se k němu dál nevyjadřoval. Je pravdou, že jedním z jeho stěžejních bodů bylo nestavět ve Slaném parkovací dům a byl jsem také přítomen na své jediné předvolební schůzce - se slánskými baráčníky, kde tuto skutečnost kolega Hložek preferoval, z mé strany bez komentáře.
Při jednání v radě, kde komise vybrala firmy odpovědné k postavení parkovacího domu jsem nebyl, protože jsem ve stejné době seděl v komisi, kde se rozhodovalo o čističce odpadních vod. Podle mých informací zde stavbu parkovacího domu kladně hodnotil člen výběrové komise a zástupce rady města, Standa Berkovec.
Při předváděčce možné výstavby nového parkovacího domu ve Slaném, určené nám radním, jsem byl poprvé seznámen se skutečnostmi k této nové výstavbě se vážícími - rozdělení plateb do více let, konfrontace s památkáři atd. Tehdy jsem se také poprvé dozvěděl, že nový parkovací dům má opticky korespondovat se svými sousednímu stavbami - Grandem, Spořitelnou, Unionem a novostavbou PS Kladno. Tady jsem se také dozvěděl, že dům bude částečně zakopán a že bude mít cca o 49 parkovacích míst více, než ten původně plánovaný, který jich měl více pouze o šest. Ve stejném zasedání rady, kde chyběli - již odstoupivší JUDr.Tomáš Richtr, nemocný Stanislav Berkovec a MUDr. Vašek, se jednalo nikoliv o tom, zda dům stavět nebo nestavět, ale o tom, zda stavět, nebo stavbu o rok odložit. Je pravda, že jsem se rozmýšlel, hlavně proto, že jsem byl v té době již dožívajícím radním a nechtěl jsem svým nástupcům nějak přitížit. Nakonec jsem ale hlasoval pro stavbu a můj hlas byl opravdu tím rozhodujícím. Pro odložení byli jen pp.Hložek a Bartoníček. Standa Berkovec mi následně telefonicky poděkoval za podporu této akce a byl jsem přesvědčen, že by proti ní nebyl ani nepřítomný MUDr.Vašek, což se potvrdilo následně.
V další radě, kde jsme tuto skutečnost řešili v rámci nového rozpočtu města, jsem připomněl, že pokud bychom my "moudří a opatrní otcové a matky" města naslouchali vždy jen oponentům jakýchkoliv veřejných staveb, nestálo by dnes ve Slaném třeba ani divadlo, zimní stadion, plavecký stadion nebo Penzion Na Sadech a td.
Na závěr chci tedy znovu konstatovat, že stavbu parkovacího domu ve Slaném považuji za obecně prospěšnou a nutnou. Zároveň se ovšem vůbec neodříkám výstavby jiných dalších parkovacích ploch na území města (bývalý dvůr TS u hřbitova, u autobusového nádraží nebo v ulicích města), protože jich asi nikdy nebude dost.
Libor Dobner

Připomeňme ještě několik skutečností. Na podzim roku 2010 si starosta města, dr. Rubík, vybíral z řad členů koalice nové členy městské rady. Všeobecně se ví, že podmínka podpory, či alespoň loajality k jeho projektu parkovacího domu byla téměř nutnou podmínkou pro zvolení takovéhoto kandidáta za členy rady města.

K osobě pana Dobnera je tak možné doplnit jen to, že se svojí podporou projektu parkovacího domu vytrval od podzimu 2010 až do dnešních dní.


Předchozí články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-to-vse-zacalo

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/ukol-c-1257