SLÁNSKÉ NOVINY

Parkovací katastrofa

2013-05-09 22:03:00, - redakce

Parkovací dům, jehož výstavbu dlouho předem kritizovala řada občanů jako zbytečnou megalomanskou stavbu, se mění doslova v katastrofu.
Nejnákladnější investice města, kterou prosadil, přes odpor řady členů zastupitelstva, starosta Rubík společně se slánskou ODS a za přispění většiny členů rady města, se ukazuje jako zcela nefunkční.

Plně se tak potvrzují varování i fakta, na  která dlouho před zahájením výstavby upozorňovali někteří členové zastupitelstva, převážně z řad opozičních KSČM a ČSSD. Jejich argumentace se opírala především o tato fakta:

- Daná technologie automatického parkování je nevyzkoušená a reálně je provozována jen na jednom místě republiky pod stálým přímý dohledem firmy KOMA.

- Vytvořená parkovací místa  o proti stávajícímu stavu  nikterak parkování ve městě výrazně nepomohou. Navíc totiž vzniká pouze cca 40 dalších parkovacích míst.

- A v neposlední řadě - více než 100 milionové náklady na tuto stavbu jsou v situaci, kdy město již řadu let hospodaří každoročně s deficitem ve výši  desítek milionů korun, naprostou ekonomickou sebevraždou.
Nic z těchto argumentů však nepřimělo starostu města, aby tuto stavbu, která v dané podobě nikdy nebyla schválena městským zastupitelstvem, neprosadil.

První měsíce provozu však ukázaly, že realita je ještě mnohem horší, než jaké byly chmurné předpovědi a varování opozičních zastupitelů.

Již první měsíce tzv. zkušebního provozu jasně prokázaly, že daná technologie vykazuje takové provozní závady, že její nasazení v praxi je naprosto nehorázným obelháváním slánských občanů. Vždyť kdo by věřil objektu, kam odloží svůj automobil a pak musí mnohdy hodiny čekat na jeho vydání.  Do parkovacího domu vjel málokdo ze slánských občanů v době, kdy toto bylo možné vyzkoušet zdarma. Za peníze (180 Kč denní parkovné) tam ze slaňáků nejezdí téměř nikdo. Průměrný počet zde zaparkovaných automobilů v měsíci dubnu byl cca 7 aut denně! A jen málokterý vůz zde setrval déle než 1 hodinu. Tudíž je zřejmé, že jen málokdy se v parkovacím domě potkala alespoň 2 auta. Po většinu doby je zcela prázdný. Průměrný příjem z parkování se tak pohybovala kolem 50 - 100 Kč za den.  Jistě si každý spočítá, že tato částka nestačí ani na hodinu práce obsluhy tohoto parkovacího domu. O ostatních nákladech raději ani nemluvě.

Neuchytila se ani rozsáhlá náborová akce  na roční předplacené parkování v tomto super objektu.  Celkem této nabídky (10.000 Kč za 12 měsíců) využili 3 slánští občané.

Firma KOMA zatím ani nezprovoznila parkovací dům v plánovaném rozsahu 149 míst. Současná kapacita je pouze 125 míst. Ne, že by to v tomto stavu majitelům aut ve Slaném mohlo vadit. 

 Vzhledem k tomu, že parkovací dům zabral původní parkoviště proti Grandu, na kterém běžně každý den bylo zaparkováno kolem 100 automobilů, a dnes zde jen náhodou nalezete zaparkované 1 max. 2 automobily, došlo k výraznému zhoršení parkování v celém širokém centru města. Prostě těch 100 aut teď parkuje v okolních ulicích, všude tam, kde je to jen trochu možné.

 Jaké jsou vaše názory na parkovací dům? Jaké s ním máte zkušenosti. Napište nám. Rádi vaše názory či zkušenosti zveřejníme.

 

Související články:

Hračka pana starosty