SLÁNSKÉ NOVINY

Parkování výrazně podraží

2012-12-26 10:57:59, - redakce

Od nového roku parkování ve Slaném výrazně podraží. Na občany i návštěvníky Slaného čeká několik změn a možná i nepříjemných novinek.

První a dozajista nepřehlédnutelnou změnou bude otevření parkovacího domu na bývalém parkovišti před hotelem Grand. O proti dřívějšímu stavu, kdy zde na klasickém parkovišti mohlo zaparkovat až 100 aut za částku 20 Kč na den, je kapacita pakrovacího domu zhruba o 50 míst vyšší. Co však vzrostlo výrazně, to je cena parkování. Základní sazba je nastavena na 20 Kč za hodinu, nebo 180 Kč za celý den. To představuje 900% nárůst ceny parkovného v tomto slánskou radnicí všemožně propagovaného způsobu parkování v centru města. 

Radnice se do parkovacího domu snaží "přesídlit" i místní občany a podnikatele, kteří měli zatím vyhrazená parkovací místa v centru města, v okolí náměstí. Většině dotčených osob sa tato vynucená změna příliš  nelíbí, ale protesty podnikatelů a dalších občanů, které i na jednání městského zastupitelstva za skupinu podnikatelů tlumočil pan Zíma, vedení radnice nevyslyšelo.   Nově tedy v parkovacím domě můžete zaparkovat za 10.000 Kč za rok, o proti předchozí částce 7000 Kč. I zde tedy dochází téměř k 50% zvýšení poplatku za trvalé parkovací místo.

Paradoxní je, že ani tato zvýšená sazba by nestačila na úhradu nákladů provozu parkovacího domu, které jsou odhadovány na 2,5 milionů korun ročně. Při plném obsazení takto prodanými parkovacími místy by totiž radnice vybrala jen 1,5 milionů korun.

Aby se vytvořil větší tlak na parkování v novém parkovacím domě, zavádí slánská radnice další dvě opatření: 

Výrazně se rozšiřuje počet placených míst v centru města. Dá se říci, že parkování na většině ulci tzv. historického jádra bude nyní nově zpoplatněno i tam, kde tzv. "kanadské" parkovací hodiny dosud nestály.

Aby tomu nebyl ještě  konec, výrazně omezeno bude parkování i v ulicích kolem historického jádra města. Konkrétně pak v ulicích Třebízského, E. Beneše,  Wilsonově, Pastýřské, Šultysově a Palackého. Zde bude umožněno parkování jen na velmi omezenou dobu, v pracovní dny zpravidla na 30 nebo 60 minut. Toto opatření na prosincovém jednání zastupitelstva kritizoval RNDr. Ladislav Peška (KSČM), který poukazoval na to, že dané omezení v podstatě zamezí možnostem parkování v těchto ulicích jak rezidentům města, tak i občanům, kteří do Slaného příjíždějí za prací. Většina zastupitelů však jeho návrh na zrušení tohoto omezení zamítla.  

Řada slánských občanů  tak možná ještě netuší, že od 1. ledna si bude muset složitě hledat nové parkovací místo pro jejich automobil.