SLÁNSKÉ NOVINY

Parlamentní volby ve Slaném

2021-10-10 07:40:01, - redakce

Traduje se, že výsledky parlamentních voleb ve Slaném jsou zrcadlem výsledků voleb v celé republice. Tak se podívejme, jak tomu bylo letos.

Ve Slaném zvítězilo ANO s 27,65% hlasů (v ČR zisk 27,12%). 

Na druhém místě ve Slaném se umístila koalice SPOLU s 26,53% (v ČR 27,79%). 

Dále ve Slaném: 

PirStan 18,29% (15,62%) 

SPD 8,89% (9,56%) 

Přísaha 4,74% (4,68%) 

ČSSD 4,20% (4,65%) 

KSČM 3,68% (3,60%) 

TSS 2,33% (2,76%) 

Dá se tedy říci, že tradice se opět potvrdila a tak by bylo možné do budoucna navrhnout, že příští parlamentní volby by se mohly konat pouze ve Slaném, místo v celé republice. Ušetřilo by se několik stovek milionů a výsledek by byl stejný. 

Připojme ještě krátký koment k některým výsledkům. Sice se obecně za vítěze voleb bere koalice SPOLU a její lídr pan Fiala má patrně největší naději stát se budoucím českým premiérem, ale z pohledu získání mandátů (a o ty právě jde) je vítězem hnutí ANO, které celkově získalo o 1 mandát více, než koalice SPOLU. Důvodem k jásání ODS a dalších stran nad volebními výsledky je tak spíše spojováno s úspěchem i druhé volební koalice PirStan, s jejímiž mandáty je možné reálně uvažovat o sestavení většinové vlády. 

Paradoxně však PirStan je možná druhým poraženým (po Andreji Babišovi) letošních voleb, protože jejich očekávání byla výrazně vyšší, než dosažený zisk těsně nad 15%. Opravdovou porážku však utrpěli právě Piráti. A to nikoliv od voličů, ale od jejich koaličního partnera STAN. Můžeme se jen dohadovat, zda tak nevídaně masivní kroužkování kandidátů STANu bylo jen dílem těžko uvěřitelné náhody nebo byl impulsem k tomuto kroku nějaký pokyn z ústředí Starostů.

Neúspěch obou levicových stran, KSČM i ČSSD, zase tak velkým překvapením nebyl. Jejich nevalný výsledek signalizovaly již předvolební průzkumy. 

Podobně dopadlo i hnutí Přísaha. Zde se ukázalo, že postavit hnutí jen na bývalých policejních důstojnících, jejich rodinných příslušnících a případně policejních konfidentech, je v reálné politice nedostačující. Ani enormní nasazení lídra tohoto hnutí, Roberta Šlachty, které nemá srovnání s žádným jiným českým politikem tak nestačilo zakrýt slabou obsahovou náplň jejich volební kampaně. 

Závěrem se ještě podívejme na celkovou volební účast, která byla ve Slaném o něco nižší, než je průměr ČR. Slaný 62,59%, průměr ČR 65,43%.

-red-