SLÁNSKÉ NOVINY

Peníze z Bruselu nepřijdou

2012-03-22 15:42:19, - redakce

Už v roce 2010 jsem v článku Slánských Novin "Kostlivec ve skříni starosty města"  s obavami  upozorňoval na problémy, které městu nepochybně vzniknou nedodržením závazku  k vybudování čističky odpadních vod podle parametrů EU.

V té době, jistě i s ohledem na předvolební čas, starosta Ivo Rubík generelně označil mé příspěvky ve SN jako lži, polopravdy a urážky. Pravděpodobně mu obsah článku nestál za žádnou věcnou pozornost, jinak by totiž s takovou bohorovnou nekompetentností nemohl komentovat situaci, která nastala a byla ČTK včera zvěřejněna. Obsahem zprávy je to, že Slaný, spolu s dalšími 3 středočeskými městy, nedostane dotaci z evropských fondů na rekonstrukci čističky odpadních vod. Toto se jistě dalo při současném způsobu vedení města očekávat, s úžasem jsem si ovšem přečetl neuvěřitelně arogantní vyjádření starosty k této problematice. Starosta Ivo Rubík (ODS) byl prý rozhodnutím překvapen.  Podle něj však zařazení modernizace čističky do problematických projektů, na které ministerstvo životního prostředí nepošle do Bruselu žádost o peníze, "není významným problémem. V zásadě se pro nás až tak moc nezměnilo. Myslím si, že jsme schopni podmínky přijatelnosti těch projektů do května tohoto roku naplnit," řekl ČTK Rubík. Co dlouhé roky přezíral se mu prý podaří do května? Uvidíme. Odhadované náklady na rekonstrukci čističky jsou 280 milionů (z toho měla být dotace EU 210 mil.) Je tragické, s jakou lehkostí hovoří starosta o stamilionech, které spolu s dalšímu zvolenými zástupci spravuje a které budeme muset společně zaplatit. O neúspěchu žádosti o dotaci, která přinese bezpochyby také zdražení vodného, podle MF Dnes starosta Slaného paradoxně tvrdí, že "..i kdyby města peníze získala, cena vody by šla tak jako tak nahoru. Evropská unie totiž platí městům vždy jen část nákladů. Zbytek investice musí doplatit. Drahé stavby mají i vysoké odpisy. Z hlediska spotřebitele je tak vlastně jedno, zda města dotaci dostala, nebo ne." Je přesvědčen, že v další květnové výzvě dotaci dostanou. "Jednáme nyní s Veolií o úpravě smlouvy, abychom podmínkám Unie vyhověli. Cena vodného a stočného se ale určitě zvýší, tipuju ze současných 84 korun za kubík až na 96 korun," uvádí Rubík.
Pokud to starosta neví, k jeho argumentaci  musím dodat:  Obce, Slaný nevyjímaje, odpisy ze svého majetku neúčtují a nemohou být proto důvodem ke zdražení vody. Tím může být jen špatná smlouva se soukromým subjektem, jehož prvotním cílem samozřejmě je docílení zisku. Obava EU z veřejné podpory podnikatelským subjektům je pravděpodobně i důvodem, proč žádost o dotaci byla odmítnuta. Cena vodného a stočného na rok 2012 je ve Slaném pro občany  70,45 Kč/m3, z toho zisk provozovateli VEOLIA je 5,20 Kč, nájemné za vodovody 8 Kč/m3. Pokud se cena pro občany, zvedne, jak pan starosta odhaduje, máme se na co těšit. Čističku tak zaplatíme dvakrát. Jednou z rozpočtu města, na který přispíváme svými daněmi a poplatky,  podruhé zdražením vody, která nám bude účtována.
Našim zvoleným zástupcům bych pak skromně poradil, aby ve volebním programu na příští období uvedli, mimo úspěchu s výstavbou čističky také to, co nás  stála a o jaké veřejné služby ve stamiliónových hodnotách všichni slaňáci vlastně přišli.

Ing. Vladimír Dosoudil

 

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kostlivec-ve-skrini-starosty-mesta