SLÁNSKÉ NOVINY

Poteče voda ?

2014-07-30 07:54:40, - redakce

Tento článek by se také mohl jmenovat: Jak ODS spravuje naše město? Odpověď si laskavý čtenář, na základě níže uvedených faktů, dá jistě sám.

Jednou z podmínek získání 90 milionové dotace na nutnou rekonstrukci čistírny odpadních vod je též změna provozovatele tohoto zařízení. V podmínkách získání dotace z fondů Evropské unie je totiž klauzule, podle které tuto dotaci může získat  pouze ten provozovatel ČOV, který je v tzv. veřejném vlastnictví, nikoliv soukromá firma.

V přímém rozporu s touto podmínkou je však smlouva, kterou bývalý starosta města, dr. Rubík (dlouholetý předseda ODS ve Slaném), již v roce 2005 uzavřel s firmou Veolia, na jejímž základě má firma Veolia (resp. jimi vlastněná firma Středočeské vodovody a kanalizace) provozovat veškerá zařízení na distribuci či úpravu vody ve Slaném až do roku 2019. Bohužel, jak se již v našem městě stává zvykem, pan starosta Rubík tuto smlouvu podepsal v rozporu s tehdy platnými zákony. Neprojednal tuto smlouvu ani v radě města ani v zastupitelstvu a tudíž ji žádný z příslušných orgánů města neschválil.
Pro splnění podmínek EU a získání dotace se však město Slaný musí z této smlouvy vyvázat. Firma SVK však za souhlas s případným zkrácením doby pronájmu ČOV požaduje na městě Slaný jakousi smluvní pokutu či odškodnění ve výši 16 milionů korun.

Vedle této finanční zátěže z protiprávně uzavřené smlouvy se však musí město Slaný připravit i na fakt, že od konce roku 2015 nebo nejpozději v průběhu roku 2016 musí začít celou městskou vodohospodářskou soustavu provozovat samo. Ve smyslu těchto skutečností zastupitelé již v září 2013 uložili vedení města úkol připravit návrh řešení na další provozování městských vodovodů a kanalizací. Tento návrh měl předložit starosta Hrabánek (současný předseda ODS ve Slaném) nejpozději do 30. června 2014. Bohužel, nepředložil nic. Pouze pro červencové jednání zastupitelstva zkopíroval zastupitelům informaci, kterou si vyžádalo "spřátelené" Vodohospodářské sdružení obcí slánska, kde je daná problematika rozebírána z pohledu tohoto sdružení. Bohužel, situace města Slaný, který je vlastníkem   vodohospodářské struktury na jeho území, se tento materiál vůbec netýkal. Zastupitelé  tak nemohli rozhodnout prakticky o ničem.

S ohledem na to, že na založení příslušné společnosti, získání potřebných oprávnění a povolení i převod všech výkonných  pravomocí je třeba odhadem nejméně jeden rok, dostává se tak město Slaný do situace, že nemusí být koncem roku 2015 připraveno na splnění podmínek dotace EU. A tím by patrně přišlo o dotaci ve výši 90 milionů korun, která se vyplácí až zpětně, po doložení všech požadovaných podmínek. Což by město v podstatě uvrhlo do absolutního finančního kolapsu. Město nemá žádné zdroje, kterými by mohlo takovýto finanční výpadek nahradit.
Starosta Hrabánek, tak názorně předvedl jeho neschopnost řešit aktuální problémy  města, které chce řídit.
Nemluvě o tom, že dnes ani nevím, kdo a jak od příštího roku zajistí vodu pro občany města.